nedelja, 08.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:29

Norvežani kupili „Zlatnu trubu”

Autor: G. Otaševićponedeljak, 29.09.2014. u 22:00
Хотел „Златна труба” у Гучи (Фото Г. Оташевић)

Guča – Stečajni upravnik preduzeća „Evroturs” iz Guče, Milić Nešković, prodao je hotel „Zlatna truba” u ovoj varošici za 35 miliona dinara. To je bila i početna cena na javnom nadmetanju održanom u samom hotelu, a jedini ponuđač i kupac je preduzeće „Oušn rental” čiji je punomoćnik advokatska kancelarija „Vuković i partneri” iz Beograda. Kupoprodajni iznos je praktično isplaćen pošto je obavezni depozit za učešće u javnom nadmetanju iznosio 34,65 miliona dinara.

- Investitor je norveška kompanija koja je za ovu prodaju saznala neposredno pre isteka roka za otkup prodajne dokumentacije i polaganje depozita, i naložila nam da obavimo celokupan posao. Investitor nas je obavestio da će već u toku sledećeg meseca preuzeti hotel, kao i da će najpre uslediti sređivanje kompletnog prizemlja, odnosno restorana i drugih javnih površina hotela i recepcije, a naknadno i sređivanje soba i apartmana – kaže za „Politiku” Dejan Vuković, advokat iz Beograda.

Vlasnik planira i otvaranje nekih novih sadržaja: u početku teretane, malog konferencijskog prostora i dečje igraonice, a vremenom spa i velnes centra, što je ipak ostavljeno za dalje faze rekonstrukcije i ulaganja. Procena je da će za rad u hotelu na početku da bude potrebno 15 radnika, a razvojem posla i uvođenjem navedenih sadržaja i znatno više.

Ovo je bila sedma prodaja hotela koji je pre tri godine bankrotirao, pošto u šest dosadašnjih niko nije položio kauciju, iako je početna cena u međuvremenu više nego prepolovljena. Na prvoj prodaji, 12. oktobra 2012. godine, iznosila je 86,64 miliona dinara, na drugoj 69, trećoj 55, četvrtoj 45, petoj 40 a na šestoj, 14. marta ove godine, 35 miliona dinara.

Hotel u Guči sagrađen je po projektu Mihaila Mitrovića, sa 2.320 kvadrata ukupnog prostora i 103 ležaja, i otvoren 1981. godine. Krajem prošlog veka stvoreno je mešovito društvo u kojem je UTP „Dragačevo”, kao dotadašnji vlasnik hotela, zadržalo 36 odsto kapitala, dok je veći deo, po tadašnjem Zakonu o privatizaciji, otkupio beogradski privrednik Slobodan Mladenović.

Hotel je 2009. godine dobio i svoj helidrom, ali je zbog stalnog pada broja gostiju zatvoren na Vidovdan, 28. juna 2011. godine, kad je bankrotiralo preduzeće „Evroturs” čiji je najvredniji imetak bio.

 U Guči je na tom mestu od 1932. stajala kafana „Orijent” sa pomoćnim zgradama. Vlasnik krčme, meštanin i šaljivdžija Dobrosav Protić, zapovedio je da se na zidovima ispišu sledeće poruke: „Ko pije, umreće – ko ne pije, i pre će” i „Čija li je – čija biti neće”. Ubrzo je bankrotirao pa je Dragačevska poljoprivredna banka 1936. godine kafanu dala u zakup Sredoju Protiću.

„Truba” je verovatno jedino hotelsko zdanje na svetu koje je radilo samo sedam dana godišnje, i to u vreme Dragačevskog sabora trubača. Stečajni upravnik „Evrotursa”, Milić Nešković odlučio je da tokom te sedmice hotel ipak prima goste i stanare, a kao sedmodnevni zakupac redovno se javljao ugostitelj iz Beograda Mile Lučić, vlasnik „Arilja”. Ovogodišnji zakup iznosio je 250.000 dinara.

Prihod od ove prodaje ide u stečajnu masu radi procentualnog namirenja poverilaca, koji od „Evrotursa” potražuju ukupno više od 100 miliona dinara.


Komentari1
c3357
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Muradin Rebronja
Drago mi je što su Norvežani kupili "Zlatnu trubu" a ne neki naš kafeđija. Nakon sređivanja kompletnog prizemlja, u koje, pored restorana i recepcije spada i kuhinjski blok, turistička privreda Srbije će moći da vidi kako izgleda moderan hotel i za turiste iz sveta, uglavnom penzinere. Videće i šta su to Hasap standardi, zdrava i niskokalorična hrana. Hotel koji će raditi preko cele godine a ne jednu nedelju, uglavnom za mlade (i "lude") vašarske goste, što se do besvesti opijaju i hrane nebezbednom i nezdravom hranom (pečenja, roštilj, svadbarski kupus...). A kada oni budu uspešni na takvoj lokaciji, onda se može zamisliti kako će tek biti uspešni hoteli u turističkim centrima na planinama i u banjama. Nema tu tajne. U svim hotelima se mora izvršiti modernizacija kafansko-menzaškog ugostiteljstva (tehnologija, proizvodi i zaposleni) i onda reformisati primitivni sindikalno-pansionski turizam. Tada se može računati na penzionere iz Amerike, Kanade, Evrope, Emirata.. i naših.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja