ponedeljak, 21.05.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 10:36

Od maline veća vajda kad je u čokoladi i medu

Autor: B. Pejovićčetvrtak, 26.03.2015. u 08:15

Arilje – Iz leta u leto slična priča ponavlja se u Arilju, srcu naše malinarske proizvodnje u kome su i spomenik ovom izvoznom voću podigli: iz uzavrelih malinjaka ili sa barikada na putevima malinari što veće cene za otkup svežeg voća traže, a otkupljivači nikad ne bi toliko da plate. Prvi muku i znoj seljaka pominju, drugi se niskom izvoznom cenom brane.

Jedni protiv drugih, lošom slikom potiskuju onu dobru o poznatoj ariljskoj preduzimljivosti. I uporno istrajavaju, mada je odavno bilo razumnih predloga da bi preradom maline i stvaranjem novih proizvoda od nje, koji su u izvozu traženi (u manjem, skupljem pakovanju), bolja zarada mogla da se stekne. Da se ne plasira samo jeftina sveža malina. Tek poslednjih godina, evo, hrabriji ovde prave značajne korake u tom pravcu.

Najpre je deo toga prikazan na ovdašnjoj manifestaciji „Dani maline“, gde su predstavljeni raznovrsni domaći proizvodi od „crvenog zlata“: sokovi, likeri, torte, pite, kolači… Tom prilikom srednjoškolci iz učeničke zadruge ariljske škole „Sveti Ahilije“ oprobali su se u pravljenju maline u čokoladi i medu. Tada su počeli da se pronose i glasovi o počecima organizovane proizvodnje takvih đakonija.

Tako je krajem prošle godine, na međunarodnom Sajmu etno-hrane i pića u Beogradu u konkurenciji 1.500 različitih proizvoda koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenim količinama, hladnjača „Drenovac” iz ariljskog sela Mirosaljci osvojila titulu apsolutnog pobednika za sušenu malinu. To je liofilizovana malina, kako je zovu oni, dodajući da su jedina domaća hladnjača u Srbiji koja radi tu liofilizaciju. A osim maline prave i liofilizovanu borovnicu, šumsku i pitomu jagodu, jabuku, kajsiju.

Vlasnik hladnjače „Drenovac“ Slobodan Obradović kaže da je proces liofilizacije relativno nov postupak sušenja voća u vakuumu pri niskim temperaturama, započet kod njih pre četiri godine. – Voće se suši u zamrznutom stanju direktnim prevođenjem leda iz zaleđenog ploda u gasovito stanje, bez tečnog međustanja. Ovakvim sušenjem se očuva miris, ukus i nutritivne vrednosti ploda. Sušena malina se u manjem i većem pakovanju prodaje u prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i u proizvodima za dobijanje muslija i ovsenih kaša – objašnjava Obradović, čija firma radi 23 godine, zamrzava i suši razne vrste voća, a sada zapošljava 16 radnika.

Do kupaca lakše od drugog dolazi čokoladirana malina, koju takođe ovde prave. Sveže plodoveosušene liofilizacijom prelivaju kvalitetnom čokoladom i to, kažu, stvara slastan čokoladno-voćni ukus. Obradović ističe da je na ideju da čokoladira voće došao probajući sličan proizvod sa američkog tržišta. Bez obzira na zahtevnost i skupoću procesa izrade, video je šansu da plasira finalni proizvod različit od drugih na tržištu kod nas i u okruženju. Sada on planira proširenje kapaciteta za liofilizaciju te povećanje izvoza na tržišta bivše SFRJ.

Pažnju na sajmovima u poslednje vreme privlači i sušena malina u medu, koju predstavlja Pčelarsko domaćinstvo „Jovanović“ iz Arilja. Oni već tri decenije cede med i prave proizvode od njega, sa 20 stigli su na 200 košnica razmeštenih po Homolju i Miroču. Gotovo da nema godine kad ne dobiju kakvo sajamsko priznanje, a malinom u medu, za koju kažu da je preventiva od teških bolesti, proširuju svoju tržišnu ponudu.


Komentari3
cb3ca
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

плазма успеха
Браво, коначно нешто самоиницијативе, истраживања и улагања у вредније производе. Наставите тако, доћи ћете до квалитетних и јединствених производа.
bronx pj
Primetio sam da ovaj autor cesto koristi recenice sa glagolom na kraju - stilski neispravno, osim kada treba da se naglasi radnja opisana glagolom. Posledica je utisak da ne citate novinski clanak nego nekakvu pripovetku ili nesto drugo. Lektori gde ste? Ovo je ipak "Politika".
Miro Koch
Nemacki Institut za ishranu je potvrdio izjave engleskih kolega iz 1989 da je je med sastavljen od raznih vrsta secera kiselina i da tako malo ima po zdravlje korisni supstanca da je samo volja coveka hoceli secer ili med Bon 2006.nemojte vise zavaravati ovaj inako bedan narod zato ste vi novinari krivi kada neznate prije procitat nesto o produktu ali iz zdravstvenih instituta,za nas nema pomioci dragi bog je i sam digao ruke dajte mi @mail da vam posaljem nalaze iz nemacke i engleske,kao drugo vrhunski svajcerski poslasticari nikada nebi koristili malinu u cokoladi u meduje vec druga stvar!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja