četvrtak, 09.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 20.04.2015. u 16:00 Tanjug

Iz Pećinaca za Italiju sto junadi mesečno

PEĆINCI – Srpska industrija mesa „Đurđević”, drugi po redu najveći proizvođač mesa u Srbiji, uspela je da ispuni zahteve inače tradicionalno veoma probirljivih kupaca iz Italije, pa već godinu dana u tu zemlju uspešno izvozi juneće meso, odnosno bebi bif u količini od 15 do 20 tona mesečno.

Godišnje ovaj proizvođač izveze mesa u vrednosti 1,5 milion evra, a kako je Tanjugu izjavio vlasnik te kompanije Milenko Đurđević zbog velikog interesovanja italijanskih partnera u planu je dupliranje proizvodnje.

Ugovor o izvozu bebi bifa zaključen je na neograničen period, a kako je precizirao Đurđević, reč je o količini od 100 junadi mesečno.

Italijanska strana je, kaže, bila zainteresovana da čak svake nedelje bude isporučena količina od 100 junadi, ali da taj proizvođač nije bio u mogućnosti da nabavi toliku količinu sirovine, iako ima dovoljne preradne kapacitete.

„To je značajno za našu firmu, ali i za našu zemlju, jer se radi o 100 odsto srpskom proizvodu”, naveo je Đurđević, istakavši da njegova kompanija ima zaokružen proces proizvodnje, od njive do trpeze.

Juneće meso koje se izvozi u Italiju poreklom je sa farme u vlasništvu Đuđevića, a vlasnik te kompanije pozvao je sve zainteresovane za izvoz u tu zemlju da dođu na farmu kako bi im preneli iskustva i strategiju za plasman proizvoda u Italiju.

„Italijani traže ovu robu u neograničenim količinama, po vrlo dobroj, odnosno visokoj ceni”, istakao je Đurđević.

On je podsetio da izvoz bebi bifa iz Srbije, ranije Jugoslavije, traje od 1953. godine, a prekid je bio samo tokom devedesetih i bombardovanja, 1999. godine.

Đurđević je napomenuo da ta industrija mesa svoje proizvode izvozi na okolna tržišta - u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, a očekuje se da od juna ponovo krene i sa izvozom u Rusiju.

Dejan Jevtović, koji kontroliše kvalitet za italijanskog partnera, kazao je Tanjugu da je meso namenjeno probirljivim kupcima, uglavnom italijanskim restoranima u turističkim zonama.

I on ističe da su Italijani veoma zainteresovani za uvoz velikih količina mesa, ali je problem kvalitet, dodajući da je „Đurđević” jedan od retkih proizvođača koji ima svoju klanicu i farmu, i ispunjava sve tražene standarde.

Nenad Joksimović, tehnolog u proizvodnji u industriji „Đurđević”, rekao je da izvoz u Evropsku uniju zahteva totalnu sledljivost po grlu, koja podrazumeva pasoš i odgovarajuću deklaraciju za svako grlo, i omogućava strogu kontrolu u svakom trenutku.

Dokumenta sadrže podatke o rođenju grla, mestu gde je uzgajano, njegovim roditeljima..., dodao je Joksimović.

Klanica „Đurđević”, koji je drugi po redu najveći proizvođač svežeg mesa u Srbiji, osnovana 1999. godine. Ima dnevni kapacitet od oko 1.000 svinja, 100 junadi i 15 tona prerade, a u „Đurđeviću” planiraju da otvore i farmu svinja od oko 10.000 grla.

Đurđević svoju robu plasira po celoj Srbiji, putem svoje maloprodaje, i prodaje u marketima Idee, Merkatora, Deleza, Metroa...

Komentari5
b44fc
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Muradin Rebronja
Kao što je to odavno u Americi i Kanadi, probirljivi kupci, uglavnom italijanski restorani bi vrlo rado platili dodatnu vrednost da se u samoj klanici vrši konfekcija na određene delove vakuum upakovanih pasterizovanih porcijaša. Znači, umesto da se izvoze "trupci" treba izvoziti "fini nameštaj". Uzgred, takvom mesu se znatno produži rok trajanja a zarobe se prirodni aromati mesa. A ko osvoji taj sistem, on onda može da prodaje takvo meso i za potrebe domaćeg turizma, zatim crnogorskog, hrvatskog... po sistemu "ko da više". Kako kažu: "Biznis je biznis" a ako smo braća, kese nam nisu sestre.
da se cudom cudis!
A Rusiji nista..?Vec, se podvaljuje s uvoznim mesom loseg kvaliteta pa uskoro rusi nece od nas ni uvoziti diz` ruke bacuske jer se sporadicno minira ova pruzena sansa saradnje sto bi znacilo izvlacenje iz propasti poljoprivrede RS i obedacenog na ivici egzistencije naroda.U Italiju gledate braco srbi , na istu stranu sveta odakle su vam stizali tovari bombi s osiromasenim uranijumom.Tesko onome ko ne moze raspoznati prijatelja , taj osudjen da bude podrepas ,valjda to cine srbi iz nabijenog im kompleksa nize vrednosti ovih zadnjih desetleca , okan te se ,vec ispravite kicmu , potencijal na srpskoj strani gde s `okrenes plodna zemlja a Srbija spala da gladuje.Boz` pomozi.
Перча Контраш
„Годишње овај произвођач извезе меса у вредности 1,5 милион евра, а како је Танјугу изјавио власник те компаније Миленко Ђурђевић због великог интересовања италијанских партнера у плану је дуплирање производње“. Да је наша садашња влада испунила обећање дато током предизборне кампање, да ће смањити државни апарат, да ће најурити све џабалебароше и паразите који пију крв народу од 2.000. године до данас, оживела би наша пољопривреда и сточарство, јер би се поменути џабалебароши и паразити вратили у своја села и засеоке, на своја брда и планине! Тамо би на непрегледним и незагађеним пашњацима узгајали бројна стада оваца, говеда, коза, коња и осталих домаћих животиња и бавили би се пословима којима су се бавили њихови очеви и дедови! Србија би се препородила за кратко време, као у доба Књаза Милоша Великог, када смо у Аустроугарску извозили товљене свиње, кожу, восак, вино, ракију, суве шљиве и пекмез од шљива и добро зарађивали на тим ситницама, много више него што данас зарађујемо!
Zika Sumadinac
Oni koji misle, pa sta ,meso je meso, neka se zapitaju zasto stranci hoce nase? Zato sto imamo kvalitet. Nasa sitna domacinstva mogla bi da saradjuju sa Djurjevic-ima , tako da se izvezu vece kolicine mesa I prezivi Selo, do nekih boljih vremena.
Jedimo nase proizvode
A nama iz Evrope hiljade tona trule svinjetine. Srbija se trese od gasova.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja