petak, 27.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 25.06.2015. u 15:00

Sudbina migranata – zadnja pošta Srbija

Прешево јуче - свакога дана у прихватни центар стигне око 200 нових миграната (Фото Танјуг)

Beže iz Eritreje, Somalije, Etiopije, Avganistana ali i iz do juče bogate Sirije, Iraka, Libije... beže od rata, siromaštva, od arapskog proleća, Islamske države... Kada treba izjasniće se kao protivnici režima, sve da bi se dočepali svog mesta na bogatom i mirnom zapadu Evrope. Tvrdi se da ih je na granici sa Turskom čak oko dva miliona. Na putu do očekivanog blagostanja se razbolevaju, dave, umiru, lutaju, sleću sa puta... Balkanski put je samo jedna od putanja posuta trnjem. Hitaju ka Evropskoj uniji a do nas stižu iz Grčke i Bugarske, članica te evropske zajednice.

Mađarska vlada, juče je odlučila da ipak podigne ogradu dugu 174 kilometra i tako migrante zatvori u Srbiji. Evropska komisija priznaje da nema načina da to spreči. Za to vreme i juče je, kao i svakog dana iz Makedonije do nas stiglo oko 200 novih migranata. To su samo oni koje smo zabeležili. Kako kaže Vladimir Cucić, koji je postao komesar za naše izbeglice, a sada su mu pridodati i migranti, svi su dočekani u prihvatnom centru u Preševu. Pružena im je medicinska nega, niko nije gladan i žedan. Ali svi hoće dalje. Na razvijeni sever. Što brže dok se ograda zaista i ne podigne. Ići će i preko žice.

Brojem ovih ljudi svi se poigravaju. U Grčkoj je UNHCR evidentirao 42.000 migranata početkom juna. To jeste šest puta više nego u istoj državi godinu dana pre. Ali, Peter Sijarto, mađarski ministar inostranih poslova juče je ustvrdio da ih je u Mađarskoj 61.000...

Samo u poslednjih 20 dana za azil u Srbiji prijavilo se skoro 9.000 osoba. Ali da to nije i stvarna želja dokazuje i činjenica da je od početka 2015. nameru da dobije azil u Srbiji izrazilo više od 31.500 migranata, a da su zahtev za traženje azila podnele samo 362 osobe, kažu za naš list u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.


Osam migranata skenerom snimljeno u krovu kombija (Foto Uprava carine Srbije)

– Ima strašnih primera. U kamionu prekrivenom ciradom našli smo ženu u osmom mesecu trudnoće sakrivenu u tovaru robe iz Grčke. Bila je vrućina i temperatura je ispod te cirade bila sigurno 60-70 stepeni. Žena je dehidrirala. Pomogli smo i njoj i drugima, dali vodu, hranu. Ti jadnici ulaze sami u boksove za alat u kamionima, kao u filmovima vise ispod vozila rizikujući život. Dešava se da to ne znaju ni vozači. Očigledno je želja da stignu tamo gde veruju da će bolje živeti jača – kaže Rade Knežević, načelnik odeljenja za analizu i upravljanje rizicima Carine.

Služba carine aktivno je uključena u presecanje svih krijumčarskih kanala pa i krijumčarenja ljudi. Kada otkriju migrante to prijavljuju policiji i dalje ih ona preuzima. Cilj carinika je da pre svega otkriju krijumčare, one koji zarađuju na bedi migranata.

– Zamislite samo koliko traje putovanje od neke grčke ili turske luke preko Makedonije do Srbije. Te ljude često nalazimo u plombiranim kamionima u kojima su danima. Tu jedu, obavljaju fiziološke potrebe... U krovu kombija našli smo ih osmoro. I „Politika” je pisala o 54 migranta u kombiju koji je sleteo sa puta kod Leskovca. Često se pitamo kako uopšte dišu – kaže Knežević.

Iako je jasno da veliki broj migranata granice prelazi pešice, mimo zvaničnih prelaza i da je za njih zadužena granična policija, carinici su spremni da obave svoj deo posla. Najsavremenija oprema poput skenera, merača gustoće se uveliko koristi, mada su i psi još dobri saradnici.


Posle otvaranja jedva su ih izvukli (Foto Uprava carine Srbije)

– Zna se da TIR karnet omogućava prolazak kamionima preko granica bez otvaranja. Posao carine i jeste da se protok robe olakša, ubrza, ali i da se spreči svaki vid šverca. Zato se i ovakva vozila kontrolišu savremenim uređajima. Imamo i aparate kojima merimo koncentraciju ugljen-dioksida pa i tako otkrivamo ljude, koristimo fiber-optiku...

U poslednje vreme sve češće migranti koriste i vozove za prelazak granice jer u njima ima mnogo više mogućnosti za sakrivanje.

– Ono na šta naša država mora da obrati posebnu pažnju je mogućnost da se, uz ovako veliki broj migranata, nađu i oni koji imaju drugačije ciljeve, a to je terorizam. I zato budnost mora da se poveća iako to nije u delokrugu carine – kaže Knežević.

G. Volf

----------------------------------------------------------------------------- 

Odluka mađarske vlade: ograda prema Srbiji – što pre

Iako je, prema svim činjenicama, mađarska vlada preinačila svoju odluku o suspenziji evropskog zakona, ostala je pri stavu da podigne ogradu visoku četiri metra duž granice sa Srbijom. Na jučerašnjoj sednici doneta je odluka da se to učini – što pre. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pokušao je da to ublaži objašnjenjem da bi ograda bila privremena i da ne predstavlja bilateralno pitanje, kao i da odnosi sa Srbijom „nikada nisu bili bolji”.


Beg preko ograde prihvatnog centra (Foto Tanjug)

Zaprepašćenje srpskog državnog vrha podelili su i evropski zvaničnici, ali je Evropska komisija priznala da nema pravnog načina da to spreči, jer svaka članica EU sama odlučuje kako će obezbeđivati granice prema nečlanicama.

B. M.

-----------------------------------------------------------------------------  

U Preševu dnevno više od 200 migranata

Talas izbeglica iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja, pre svega Sirije, koji je preplavio Srbiju ne jenjava: u Preševo je i juče pristiglo više od 200 izbeglica koji su prešli granicu Srbije i Makedonije, a zatim vrlo brzo nastavili put prema severu naše zemlje.

– Njihov prihvat ovde u Preševu sada mnogo bolje funkcioniše, manje su gužve, a granična policija je više nego efikasna – kaže za „Politiku” Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migrante.

U sledećih nekoliko dana, veruje naš sagovornik, biće otvorena tranzitna stanica za prihvat migranata.


Gužva za ulazak u autobus ka Beogradu (Foto Tanjug)

– Svi moramo da budemo svesni da se broj izbeglica povećava i da je to proces koji će trajati dugo. Država je formirala koordinacionu radnu grupu za rešavanje pitanja sve većeg broja migranata i ovde u Preševu smo svi: policija, vojska, Žandarmerija, Komesarijat za izbeglice, predstavnici socijalne zaštite i zdravstva... Vodi se računa o svemu, obezbedili smo svakome ko je došao adekvatan medicinski tretman, nema žednih ni gladnih – ističe Cucić, koji je ujedno i član pomenute radne grupe.

Pomoć izbeglicama pružaju i Crveni krst, UNHCR, a po rečima našeg sagovornika, svaka pomoć u hrani i lekovima je dobrodošla.

– Ubrzana je procedura dobijanja dokumenta o azilnoj nameri, svi koji je zatraže dobijaju potvrdu i upućuju se u centre za azil, ali malo ko od njih stvarno ode tamo, već nastavljaju put dalje, ka severu – ističe Cucić.

Pored članova Uprave granične policije MUP je angažovao i pripadnike drugih organizacionih jedinica na obezbeđenju državne granice, naročito prema Mađarskoj i Makedoniji, a preduzimaju se i pojačane mere na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja migranata, zbog čega je podneto i više krivičnih prijava za krivično delo krijumčarenja ljudi. Uprava granične policije, u cilju efikasne zaštite državne granice, uputila je i dodatne snage iz drugih regionalnih centara prema Makedoniji, takođe po tom pitanju postoji saradnja i sa pripadnicima Žandarmerije, kao i policijskih uprava Preševo i Vranje, navode u MUP-u.


Preševo juče (Foto Tanjug)

– Ni zemlje EU i šengena, ne mogu otkriti baš svakog ilegalnog migranta. MUP, u skladu sa svojim kapacitetima, efikasno štiti državnu granicu. Migranti koji iz Makedonije ulaze u Srbiju u najvećem broju slučajeva, kada bivaju otkriveni, izraze nameru za traženje azila. Međutim, suštinski njihov cilj nije Srbija, koja je samo zemlja tranzita, već su njihove krajnje destinacije zemlje EU.

Većina izbeglica kako kaže Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, obaveštena je o tome da Mađarska hoće da podigne zid na granici sa Srbijom, pa zbog toga žure da što pre prođu kroz našu zemlju i stignu u Evropsku uniju.

D. Ivanović

-----------------------------------------------------------------------------   

Ministri policije Srbije i Bugarske o migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović razgovarao je juče u Sofiji sa zamenicom premijera i ministarkom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Rumijanom Bačarovom o problemu iregularnih migranata.

„Potrebno je da se više posvetimo pitanju pojačanog talasa migranata i azilanata koji stižu i u Republiku Srbiju i Republiku Bugarsku i pronađemo zajednička rešenja koja će biti održiva, a da istovremeno omogućimo poštovanje zakona i potpunu zaštitu naših državnih granica”, rekao je Stefanović nakon sastanka.

Zamenica premijera i ministarka unutrašnjih poslova Bugarske Bačvarova naglasila je da je cilj sastanka zajedničko rešavanje problema iregularnih migracija, istovremeno ukazavši da se Bugarska trenutno suočava sa četiri puta većim brojem iregularnih migranata i da preduzima sve mere u cilju zaštite granice, kako prema Srbiji, tako i prema ostalim susedima, navodi se u saopštenju Biroa za saradnju sa medijima MUP-a Srbije.

-----------------------------------------------------------------------------   

Vulin obišao prihvatni centar za migrante u Preševu

Preševo – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je juče u Preševu hale bivše duvanske industrije koje se adaptiraju za zbrinjavanje velikog broja migranata i tom prilikom poručio da je Srbija ozbiljna država i da će učiniti sve da svaki migrant bude zbrinut i nahranjen.

„Dok su na našoj teritoriji oni moraju da budu nahranjeni, medicinski zbrinuti jer je to važno i za njihovo ali i za zdravlje naše populacije. Ovde će biti uspostavljen prihvatni centar. Oni će u skladu sa zakonskom procedurom kada pređu našu granicu i kada zatraže azil, ovde biti zbrinuti. Očekujem da će migranata biti više, pogotovu što kreće sezona odmora. Prema zvaničnim podacima UN, Sirija koja je imala 18 miliona stanovnika, iz nje je izbeglo 8,7 miliona ljudi”, rekao je Vulin.

Od 15. maja do 15. juna u policijskoj stanici u Preševu registrovano je oko 4.500 migranata.

Tanjug

-----------------------------------------------------------------------------    

Poverenica: Potrebna veća solidarnost sa migrantima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je juče na građane da pokažu veću solidarnost i ne dozvole da migranti koji prolaze kroz Srbiju budu žrtve diskriminacije čija se osnovna ljudska prava krše. Ona je ujedno osudila sve one koji, prema brojnim medijskim izveštajima sa terena, profitiraju na nesreći migranata, saopšteno je iz kancelarije poverenica.

Brankica Janković pozvala je sve nadležne u Srbiji, ali i međunarodne i domaće organizacije, kao i predstavnike civilnog sektora, da hitno reaguju i urade sve što je u njihovoj moći kako situacija ne bi eskalirala u veću humanitarnu katastrofu. Poverenica će danas otići u Preševo koje je postalo grad migranata. Granicu između Srbije i Makedonije dnevno prelazi više od 1.000 izbeglica.

Beta  

Komentari19
568b5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Братство и Јединствио
Добро нам дошли наши несврстани пријатељи.
milan ćurić
Ne mogu da se otrgnem utisku da niko, ama baš niko, se ne zapita kako je moglo doći do ovolikog egzodusa ljudi iz islamskih zemalja, iako su neke donedavno bile uredne i bogate zemlje, kao što su bile Libija, Sirija i Irak. A zna se ko stoji iza toga: deo zapadnih zemalja predvođenih SAD. U nezajažljivoj želji da im otmu resurse, uglavnom naftu, destabilizovale su režime u njima, izazvali unutrašnje sukobe, sa nekima i zaratile, pa sada imamo ovo što, nažalost, gledamo svaki dan. Iako dobro znaju da su Muslimani osetljivi na bilo kakvo vređanje Alaha i Muhameda, zapad se nije libio da i to uradi. Kao što mi hrišćani ne bi bili ravnodušni da neko vređa našu veru, ne treba vređati ni ljude druge veroispovesti. Onaj ko doveo da se kod dela muslimana regrutuju teroristi "poslednje generacije", kao što je ISIL, krivi su za ovo kao i oni. Siledžijska politika nekih zapadnih zemalja samo su na sebe navukle ovoliku količinu mržnje.
Stiven Sigal
Ima nešto što je užasno porazno u celoj ovoj priči: kada ni ljudi koji beže iz takvog pakla u takvom stanju ne vide svoju životnu perspektivu u ostanku u Srbiji, čemu mi ovde uopšte da se nadamo?!
Milivoj Joksimović
Mađari su potpuno u pravu! A nama bi bilo puno pametnije da pooštrimo i ojačamo kontrolu naših granica, a ne da se na tuđoj muci bogate šverceri ljudima i pripadnici carine i pogranične policije kad zažmure na jedno oko!
nema brige
ne razumem sta ste se tolko prepali? svi k'o braca, crnpurasti i taman da vam poprave populacionu krizu. svi ce postati srbi za dve nedelje. treba samo da ih naucite po par reci, recimo - "bre", "more", da propisno opsuju majku itd

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja