utorak, 10.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:54

Kako se čuva hleb

Autor: D. I.ponedeljak, 25.02.2008. u 22:00

Isečen na velike, male, tanke i debele kriške, vazdušast, mekan, crn, beo ili ražani, hleb je i danas, kao i hiljadama godina unazad, neizostavni deo svakodnevne ishrane. Retko ko može zamisliti ukusan ručak bez bar jednog parčeta. Mada se služi se kao dodatak obroku, mnogi vole i da ga grickaju usput. Naravno, najukusniji je kad je svež i vruć, a kad stoji određeno vreme otvrdne, pa se vešte domaćice na razne načine dovijaju da im hleb ostane ukusan i mekan i sutradan.

Prema nekim istorijskim podacima, prvi hleb je ispečen pre, otprilike, 12000 godina. Testo za ovaj hleb bilo je napravljeno od vode i zdrobljenih zrnaca nekih biljaka. Pretpostavlja se da su u praistoriji ljudi spremali hleb pokrivajući posudu vrućim pepelom, a veruje se da je tako dobijeni proizvod bio tanak i prilično tvrd.

Prema prikupljenim podacima arheologa, prilikom višegodišnjih iskopavanja drevnih lokacija, Stari Egipćani su bili zaslužni za otkrivanje sastojaka koji su doprinosili da hleb postane vazdušast i mek. Oni su u testo ubacivali sastojke slične današnjem kvascu, zahvaljujući kojima je hleb posle pečenja bio iznutra svetao i vazdušast.

Vekovima su istraživači pokušavali da poboljšaju ukus ove namirnice i da je sačuvaju od bajatosti. Oto Frederik Rohveder je 1912. godine došao na ideju da pre pečenja iseče testo za hleb na tanke kriške, poput današnjeg tost-hleba. Kada je svoju zamisao predočio pekarima oni su mu odgovorili da će isečene vekne vrlo brzo postati tvrde i neukusne. Ovaj istraživač je nastavio da pokušava da pronađe najbolji način da se hleb ne ubajati. Jedno od njegovih rešenja bilo je da se parčići hleba drže zajedno posebnom iglom. Taj pronalazak nije zaživeo, jer se često dešavalo da „zaštitna” igla ispadne.

Rohveder je 1928. godine izmislio mašinu za sečenje i zavijanje hleba. Smatrao je da ga zavijanje može očuvati svežim i ukusnim. Kasnije iste godine, pekar u Batl Kriku, u Mičigenu, iskoristio je taj pronalazak i počeo da pravi isečene vekne hleba. To se danas primenjuje svuda u svetu, a naročito je popularno u Kanadi.


Komentari9
431c4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milica Vlahovic
Hleb se najduze cuva u Tupperware posudama za hleb:breadsmart,Toastsmart, veliki ili mali pekar.
Mikron
Odgovor na pitanje kako se cuva hleb je jednostavan: Nikako. Nema sanse da jucerasnji bude kao danasnji. I to je to...
Ljubisa
Svaki hleb, crni ili beli, drzim u frizideru. I kad mi ustreba, onoliko parceta koliko mi treba, ja stavim u toster u obicnom rezimu. To mi omogucava da mi hleb bude svez i ukusan nedelju dana!
kako......
Niste bas puno kazali kako da sacuvamo hleb za duzi period(da kupimo izrezani na kriske to vec znamo)umotan u nailon ili nesto slicno i to kupujemo,ali recite kako kada ispecemo kod kuce kako ga duze sacuvati..??naslov nesto upucuje a vas Text bas nista ne objasnjava..smesan naslov i novinar'pekar'...! Bobo
igor
I,ja se pitam,kako se cuva hleb???

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja