petak, 23.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 11.12.2015. u 16:45

Telekom ostaje u rukama Srbije

(Фото А. Васиљевић)

BEOGRAD – Telekom Srbija ostaje u rukama Republike, odluka Vlade bila je jednoglasna, kao i Komisije za privatizaciju Telekoma, nismo dobili zadovoljavajuću cenu i sada nam predstoji da reorganizujemo tu kompaniju kako bi mogla da pobeđuje na tržištu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, javlja Tanjug.

On je na konferenciji za novinare objasnio da to znači uvođenje profesionalnog menadžmentna, verovatno po ugledu na ono što je urađeno u Železari Smederevo, ali je i napomenuo novinarima da ga ne drže za reč, jer je sve vreme razmišljao o privatizaciji, pa, kako je rekao, o ovoj opciji nije dovoljno razmislio.

Vučić je rekao da se nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse, te da će kasnije cena domaćeg operatera realno biti veća nego što je sada ponuđena.

A o ponuđenoj ceni rekao je da je nešto niža od one koju smo očekivali, ali i da je Vlada donela odgovornu i ozbiljnu odluku imajući u vidu interese građana.

Vučić: Nema dovoljno dokaza u „slučaju Panda"
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je gotovo siguran šta se dogodilo pre 17 godina, kad je u kafiću Panda u Peći ubijeno šest mladića srpske nacionalnosti, ali da za to nema dovoljno dokaza.„Bauljamo u mraku. Gotovo da sam siguran da znam šta se tamo dogodilo, ali za to nemam dovoljno dokaza. To je sve što mogu da kažem, sve drugo što bih rekao neko bi rekao da kršim principe poštovanja institucionalnog rada”, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.Premijer je rekao da je zgrožen mnogim stvarima iz srpske prošlosti, iako ima i bezbroj stvari kojima treba da se ponosimo.„To je jedan od događaja u kojima, šta god da je stvarna istina, nisam siguran da bismo mogli da se ponosimo s tim što su učnili naši organi u tom trenutku”, rekao je Vučić.

Najozbiljnija ponuda došla je od američkog investicionog fonda, rekao je Vučić, navodeći da zbog ugovora ne možze da iznese više detalja, ali da na tu ponudu nije bilo drugih primedbi osim visine cene. Premijer je rekao da vlada nije htela da se kocka iako je cena bila blizu odgovarajhuće.

Srbija će ove godine imati veći nivo investicija, naveo je, i dodao da vlada nije htela po svaku cenu da taj broj ispunjava, iako je taj fond pokazao ogroman interes za Srbiju, i poručio da se nada da će s njima sarađivati u budućnosti.

Vučić je naveo da je odluka doneta i na radost sindikata Telekoma koji su se protivili privatizaciji. Istovremeno je zahvalio generalnom direktoru domaćeg operatera Predragu Ćulibrku što je bio za prodaju Telekoma, uprkos tome što bi to značilo da ostaje bez funkcije i istakao da takvo ponašanje u Srbiji nije uobičajeno.

„On se nije držao svoje funkcije, ovaj direktor je bio drugačiji”, istakao je Vučić.

Vučić je ukazao da je prosečna vrednost regionalnih operatera bila oko 4,5 puta IBIDA, da je Telekom Austrija kada je pre nekoliko godina želeo da kupi udeo u srpskom Telekomu nudio 4,8 puta IBIDA, a da je sada ponuđeno šest puta IBIDA.

„To je trenutno najbolje što u regionu može da se dobije za operatera”, istakao je on i dodao da su Bugari prodali svoj Telekom za 770 miliona evra.

„Mi nismo tako odlučili ni za više para. Naša namera je bila dobra i mislim da je i odluka dobra. Sad, da li će nam u budućnosti biti bolje u Telekomu - daću svu svoju snagu i energiju da to tako bude”, poručio je premijer.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese detalje.

On je takođe podsetio da je u procesu privatizacije Telekoma dobijeno šest obavezujućih ponuda za kupovinu akcija, da taj broj pokazuje da je sproveden jak i konkurentan proces privatizacije, da je Vlada Srbije ušla u ceo proces „čista srca i obraza”, želeći da se napravi dobar potez za ekonomiju Srbije, ali i za građane Srbije i našu telekomunikacionu kompaniju.

Podsetivši da su postojale špekulacije kako se neko dogovara, kako prodaje srebrninu, primetio je da smo time „pokazali veliko neznanje, neodgovornost i nepromišljenost i da smo svesno, a mnogi i nesvesno, radili direktno na svoju štetu i protiv svoje zemlje”.

Odgovarajući na pitanje da li će biti otpuštanja u Telekomu, on je rekao da naravno da i tu ima viška zaposlenih, kao i partijskih kadrova, istina mnogo manje nego što su neki pominjali, ali da će Telekom, bez obzira što je u državnom vlasništvu, morati da se izbori na tržištu.

On je, međutim, napomenuo, da to možemo postići samo ako se otresemo samoupravljačke prakse i navika koje su nas i dovele u ovu situaciju.

Premijer je izjavio da su Srbiji privatne investicije važne tim pre što „nemamo naftu i gas kao Rusi, nemamo more kao Hrvati i Grci, ali moramo kao Švajcarci i Austrijanci da se oslonimo na svoj rad i da se izborimo za povoljnijiu poziciju”.

(Foto Tanjug)

Kako je rekao, kod nas je najveći prioblem što se u Srbiji živi isto kao „kad smo završili srednju školu - kao da se ništa oko nas ne menja i da imamo stečena prava u koja niko ne sme da dira”.

Mi ne učimo i ne napredujemo, a ceo svet se menja, konstatovao je on.

„Znao sam da priče o srebrnini dolaze od najvećeg broja lažova, od političara do drugih, nisam srećan, ne sijam od zadovoljstva, ali gledam u budućnost i znam probleme. Radimo ovo zbog države, a ne zbog toga što će neko nešto da kaže. Oni koji govore da prodajemo Telekom da napunimo budžet ništa ne znaju ni o čemu, razarali su srpske finanasije ranije, a vidim da još manje znaju i sada”, zaključio je Vučić.

Vučić: Gašić će biti smenjen veoma brzo

Ministar odbrane Bratislav Gašić će biti smenjen veoma brzo, jer je odluka doneta i neće se menjati, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako komentariše akciju pojedinih direktora namenske industrije Srbije koji peticijom traže da se ministar odbrane ne smeni, rekao da ne zna ko od koga traži i šta traži i naglasio da je odluka o smeni doneta.

„Razumem te ljude, jer je Gašić uradio dosta za tu industriju, ali odluka je doneta i neće se menjati. Ja 50 puta merim pre nego što sečem. Kada se odluka donese ona se sprovodi u delo. I biće veoma brzo sprovedena”, poručio je Vučić.

Stranke pozitivno reaguju na odluku da se Telekom ne proda

BEOGRAD - Odluka Vlade Srbije da ne proda „Telekom” uglavnom nailazi na pozitivna reagovanja ili odobravanja političkih stranaka, mada sa različitih pozicija.

Srpska narodna partija (SNP) saopštila je da podržava odluku vlade i da smatra da je sada glavni izazov pred nacionalnom telekomunikacionom kompanijom -ulaganje u razvoj i povećanje konkurentnosti da bi mogla da odgovori izazovima tržišta u zemlji i okruženju.

„Ova odluka važna je i sa komercijalnog stanovišta jer je reč o strateški važnom preduzeću za našu zemlju, koje posluje uspešno i donosi profit, ali je, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, odluka da se „Telekom” ne proda strancima dobra i sa bezbednosnog aspekta”, navodi ta stranka u saopštenju.

SNP navodi da je „Telekom Srbija” strateški bitno preduzeće ne samo za našu državu, već za celokupnu ekonomiju Srbije.

Naročita strateška važnost „Telekoma Srbija” leži u činjenici da je ova naša kompanija vlasnik i „Telekoma Srpske „, kao i jednog mobilnog operatera u Crnoj Gori, što nam omogućava da ostvarujemo važan ekonomski uticaj u regionu, dodaje se u saopštenju.

DS smatra da je dobra vest da „Telekom” nije prodat, jer kako tvrde, oni koji su ga prodavali činili su to na način koji je mogao izazvati samo dalju štetu.

Treća Srbija saopštila je takođe da podržava odluku da se ne prodaje jedno od, kako kažu, strateški najvažnijih preduzeća u državi.

„Telekom je po svim merilima jedno od najprofitabilnijih preduzeća, a ujedno i jedina srpska državna kompanija koja posluje i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, što svakako ima velikog značaja za Srbe koji žive u regionu.Nemamo sumnje da će sada uslediti frontalni napad raznih interesnih krugova koji će pokušati da ospore potrebu da bilo šta bude u vlasništvu države Srbije”, navodi se u saopštenju te stranke.

Patriotski blok Dveri-DS S, kako kažu, pozdravljaju jedinu razumnu odluku da se Telekom ne proda.

Dveri smatraju da je bilo dosta sumnji u zakonitost celokupnog procesa, zbog mogućeg sukoba interesa između savetnika Vlade Lazarda i potencijalnih kupaca Telekoma.

Dveri svejedno ocenjuju da vlada vodi pogubnu ekonomsku politiku, pogotovo kad je reč o prodaji „malobrojnih preostalih vrednih ekonomskih resursa i time urušava ne samo mogućnost na normalan život graćana Srbije, već i budućih generacija”.

DS S je u saopštenju navela da odustajanje od prodaje „Telekoma” pokazuje između ostalog, i da građani Srbije mogu da izvuku pouku koliko je važno njihovo energičnije angažovanje u svim aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu javnog interesa, protestima, peticijama i slično.

DS S zatražila je od vlade da se, zajedno sa rukovodstvom „Telekoma” Srbija, sada usredsredi na razvoj i širenje tog preduzeća.

„Telekom Srbija ima ljudski, tehnički i finansijski potencijal ne samo da učvrsti svoje pozicije na telekomunikacionom tržištu Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, nego i da nastavi sa politikom regionalnog širenja”, navodi se u saopštenju DSS-a.

Ekonomisti: Dobra odluka o Telekomu, sad ga treba „utegnuti”

BEOGRAD - Odluka vlade da ne proda Telekom Srbija je dobra, slažu se ekonomisti i dodaju da bi sada domaćeg operatera trebalo „utegnuti”, a da bi vlada trebalo da se prema toj kopmaniji odnosi isto kako bi to činio i privatni vlasnik.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je Tanjugu da je ova odluka jedna od lepih vesti ovih dana i ocenio da to raspoloženje deli većina građana Srbije.

„Javnosti je ponuđeno dosta dobrih argumenta, nakon decenije lutanja kroz privatizaciju i velikih promašaja”, rekao je Savić i dodao da nema razloga, posle svega, prodavati tako dobu firmu kao što je Telekom.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija izjavio je Tanjugu da je odluka da se Telekom ne proda dobra i da je javna uprava tom odlukom pokazala ozbiljnost i zaštitila interese građana.

Kako je kazao, dalji proces za to preduzeće mora biti dobar i profesionalno osmišljen i sproveden.

Bušatlija smatra da su Telekomu potrebna depolitizacija upravljanja, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje.

On je naveo i da se ne protivi privatizaciji, ali pod uslovom da uđe „svež kapital u Telekom, a ne u državnu kasu”, odnosno da to bude dokapitalizacija.

To je kako kaže, jedini način da uložene pare budu efikasno iskorišćene.

Ekonomista Saša Đogović kaže da to što nije prodat Telekom „nije nikakva tragedija” i da je to svakako bolja odluka ukoliko ponuda nije zadovoljila ciljeve koje je vlada postavila.

On je Tanjugu kazao da treba videti kako će se dalje reorganizovati to preduzeće, kako rešiti višak zaposlenih i kako da se nađe eventualno manjinski partner koji bi upravljao preduzećem uz podizanje vrednosti i ojačavanje pozicije na tržištu. (Tanjug)

Komentari27
7e2f6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Biba
Vec nekoliko dana nemam liniju fiksnog broja i sticem utisak da se odvija tihi strajk u Telekomu. U KOM VEKU ZIVIMO?Kome da se zalimo? Imamo li mi ministarstvo komunikacija ili nesto slicno da se zalimo?
korisnik Telekoma
Zao mi je sto nije prodat. Mozda bi drugi gazda vise postovao korisnike. Meni ne radi fiksna linija PET dana i nikom nista. Do pre par godina kvar se otklanjao za najvise dva dana.
Dragan Ivanovic
Moj racunar i operativni sistem je na engleskom jeziku i zbog toga imam teskoca da pisem i komponujem tekst po srpskom jeziku kao sto bih ucinio cirilicom . Ja zivim u inostranstvu i zato imam slobodnu da pisem comentare pod svojim vlasitim imenom.
vox ex populi
@Телеком остаје у рукама Србије Valjda mislite u vlasništvu Srbije, a ne u rukama. Srbija nema ruke.
ekonomski perpetum mobile
Економисти: Добра одлука о Телекому, сад га треба „утегнути” Ko da ga utegne? Srpski ekonomisti koji izjavoljuju ovo i ostaju citavi: “ навео и да се не противи приватизацији, али под условом да уђе „свеж капитал у Телеком, а не у државну касу”, односно да то буде докапитализација.” Privatnik, novi vlasnik, amerikanac, ce da vam dozvoli to?! Moze jedino da taj privatnik emituje akcije i da ih ponudi na berzi po ceni koju on zatrazi. I kad ih drzava kupi po toj ceni gubi i jare i pare….za sicu.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja