subota, 24.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 29.02.2008. u 23:30

Kvalitet hleba vrlo dobar

Razne vrste hleba koje pekare svakodnevno isporučuju na tržište su vrlo dobrog kvaliteta. Od ukupno 38 uzoraka, ove osnovne namirnice koje su, metodom slučajnog izbora, kupovane u prodavnicama i pekarama, nijedan hleb nije eliminisan kao nezadovoljavajući. Čak 11 uzoraka je, kako su pokazale analize koje je obavio Pokret potrošača u saradnji sa Privrednim komorama, ekstra kvaliteta, devet je dobilo odličnu ocenu, 12 vrlodobru, tri uzorka su ocenjena trojkom, a samo dva hleba su zadovoljavajućeg kvaliteta.

Pored integralnog, bavarskog, vita i beo suvit hleba, koji proizvodi „Beogradski hleb”, najvišu ocenu su dobili hleb „Sava” pekare „Zemun”, „ Klasov” crni hleb, kao i beli i polubeli hleb koje proizvodi „Filip” iz Dobanovaca. Ekstra kvalitetom mogu se pohvaliti i pekare „Maksi” i „Kitanović” iz Ugrinovaca za beli hleb i AD „Hleb” Novi Sad za hleb bio.

Najniže ocenjeni proizvođači su, kako je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji za medije u Pokretu za zaštitu potrošača, koristili više belog brašna i aditiva nego što je propisano i time nisu zadovoljili nutritivne vrednosti. Na tom spisku su pekare „Marko” iz Zemuna, zatim „Napredak” AD iz Velike Plane, pekara Pančevo, proizvođač „Bramili” iz Zemuna, kao i „Naum” iz Zemuna.

Analiza kvaliteta hleba je urađena na Institutu za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta.

Kako je rekao Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kvalitet hleba ocenjen je na osnovu mase vekne, spoljašnjeg i izgleda preseka, mirisa i ukusa kore i sredine.

– Na tržištu je zapaženo veliko smanjenje ponude polubelog hleba, kao i povećanje ponude specijalnih vrsta hleba. Više je i proizvođača iz unutrašnjosti, a pohvalno je i što se hleb i pecivo pripremaju i u većim prodajnim objektima. Unapređena je i tehnologija proizvodnje – istakla je Zlatica Marković, predsednica komisije, upozoravajući na loš kvalitet specijalnih vrsta hleba, posebno iz manjih zanatskih radnji. Takve vrste hleba se najčešće proizvode bez prethodnog dogovora sa stručnjacima, pa samim tim nemaju zadovoljavajuću nutritivnu vrednost.

Ali, kako su istakli juče, pojavom novih proizvođača na tržištu, poboljšan je kvalitet hleba.

K. P.

Komentari2
0bf3e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Вања
Квалитет хлеба у Србији је ужасан. Имао сам прилике да једем хлеб у иностранству и бољи је чак и од кифли које се овде праве.
srbin iz inostranstva
Hleb u Beogradu nije nikada bio dobrog kvaliteta, ni danas.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja