Da: Cvekla je povrće karakteristične crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i ishrani. Oblik joj može biti okrugao i cilindričan. Njeno bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Takođe je bogata i vitaminom Be-12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno deluje kod malokrvnih osoba i dece.
Cvekla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuva ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati. Sastojak je i ruskog nacionalnog jela boršč.
Cvekla je biljka bogata zdravim sastojcima. Zato je odavno poznata i kao lekovita biljka koja se koristila u domaćinstvu. Takođe se koristi i u savremenoj medicini, u lečenju mnogih bolesti, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Koristi se i pri regulaciji krvnog pritiska, obično ukoliko je nizak. Povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.