petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 18.02.2016. u 12:45 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Prokelj bogat vitaminom Ce

Manji „brat” kupusa ima snažno antioksidativno dejstvo i utiče na blokiranje ćelija raka
У исхрани се најчешће једе као прилог или као салата (Фото „Пиксабеј”)

Prokelj je povrće iz familije kupusa na koji najviše i podseća, ali je znatno manji. U istoj familiji se nalaze i kelj, raštan, keleraba, brokoli. Ovo povrće je najčešće veličine oraha, okrugao baš i kao njegov „veliki brat” kupus; nije bogat kalorijama, ali zato minerala, vlakana, biljnih proteina i vitamina ima u izobilju.

To je povrće koje sadrži značajne količine vitamina, folne kiseline i dijetalnih vlakana.

Kalorijska vrednost prokelja je 43 kalorije u 100 grama, a u toj količini sadrži: ugljenih hidrata devet grama (šećera 2,2 grama, vlakana 3,8 grama), masti samo 0,3 grama i belančevina 3,4 grama. Prokelj sadrži značajne količine vitamina Ce i vitamina Ka, dok nešto manje ima vitamina A i kompleksa Be vitamina. Prokelj sadrži i razne minerale: gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, cink i natrijum.

Veruje se da je ovo povrće dobro kao preventiva za pojavu raka debelog creva zato što sadrži sinigrin. Drugo hemijsko jedinjenje, sulforafan, koje prokelj takođe sadrži ima snažno antioksidativno dejstvo i takođe pomaže u borbi protiv raka.

Priprema sa gledanjem na sat
Odsecite krajeve prokelja i ogulite listove koji su napola oguljeni. Kuvajte ih u vodi ili na pari ili ih pržite sa mešanjem u voku. Ako koristite manje glavice, one će se brže pripremiti i manje će izgubiti hranjivih materija. Savet je da se ne preteruje sa termičkom obradom, jer će prokelj postati previše mekan i siv, i dobiće opor i intenzivan gorkast ukus.

Prokelj takođe sadrži i indol-tri-karbinol, jedinjenje koje utiče na blokiranje ćelija raka, tako što popravlja štetu na ćelijama DNK lanca. Ipak ovo nije magično bilje, pa pacijenti koji uzimaju antikoagulante ne smeju da ga konzumiraju u većim količinama, jer sadrži vitamin Ka.

U ishrani se najčešće jede kao prilog, ali i kao salata. Moguće ga je pripremiti na mnogo načina, što zavisi i od recepta i namene. Poželjno je da se priprema istog dana kada je kupljen ili dan posle kupovine jer, za razliku od kupusa, ne održava se dugo u svežem stanju a i mora da se drži u frižideru. Ako se previše kuva razviće specifičnu gorčinu pa mora da se vodi računa i o vremenu barenja. Ako se prokelj kuva u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja degradira, pa ga je najbolje kuvati ga na pari ili ga pripremati na način „prži-mešaj”.

Prokelj je uzgajan od starih vremena, čak se jeo i u starom Rimu. Pre nekih 500 godina postao je popularan na područjima današnje Holandije i Belgije. Uzgaja se širom sveta i dostupan je i u našim marketima.

Komеntari0
f4864
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja