„Sve što nam treba je ljubav, ali ponekad i malo čokolade neće naškoditi”, rekao je američki ilustrator Čarls Šulc. Čokolada je omiljena poslastica kod ljudi već vekovima. Najbolji prijatelj u lepim, ali i u teškim trenucima. Postoje mitovi da čokolada loše utiče na naš organizam. Naučnici dokazuju suprotno.
Crna čokolada sadrži visok nivo antioksidanta flavonoida koji štiti ćelije i tkiva od slobodnih radikala i tako pospešuje rad kardiovaskularnog sistema – podstiče protok krvi, štiti i sprečava začepljenje arterija i podiže nivo dobrog holesterola. Ona podiže raspoloženje i pozitivno utiče na funkcije mozga.
Istraživanja objavljena u časopisu „Apetit“ pokazuju da su ispitanici koji su jeli crnu čokoladu mnogo bolje prolazili na vizuelnim testovima koji su zahtevali brze reakcije.
Međutim, mlečna čokolada sadrži dosta šećera i njeno konzumiranje dovodi do naglog skoka šećera u organizmu. Zbog toga crna čokolada izaziva osećaj sitosti, a dok mlečna osećaj zavisnosti od šećera.
Za razliku od prethodne dve, bela čokolada je poslastica zasnovana na šećeru i mastima, ali bez velikog sadržaja kakaa. Pri kupovini prvo proverite količinu kakaa. Što je veća količina, to ona sadrži više antioksidanata.
Oprezno sa konzumiranjem čokolade, jer preterana upotreba može prouzrokovati gojaznost, razdražljivost i nesanicu.