četvrtak, 23.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:39

Rusi i Amerikanci zajedno protiv ID

Nakon uništenja „kalifata”, olakšana bi bila neka vrsta federalizacija Sirije, o čemu se spekuliše kao o jedinom rešenju
utorak, 15.03.2016. u 07:53
Припрема авиона у бази Хмејмим за повратак у домовину (Фото Бета- АП/Министарство одбране Русије)

Rusija je, uprkos prvobitnoj sumnjičavosti pobunjenika, počela delimično povlačenje svojih snaga iz Sirije, sudeći po televizijskim snimcima na kojima se vide „suhoji 34” kako uzleću iz tamošnje baze Hmejmim i vraćaju se na jug Rusije, gde su šest pilota iz tri letelice, javlja Rojters, kolege i porodice dočekali slavodobitno uz nacionalne zastave, cveće i duvački orkestar.

Ali, vazdušne udare u Siriji Moskva nije obustavila, samo što ih je napokon usredsredila na položaje Islamske države (ID), umesto na opoziciju, dosad glavnu metu ruskih bombardera. Da su napadi na ustanike praktično prestali, potvrdila je i zemlja koja je na Zapadu bila najglasniji kritičar ruske intervencije u Siriji, Francuska, odnosno njen ministar odbrane Žan Iv le Drijan, u intervjuu „Figarou” datom pre nego što je Vladimir Putin obelodanio odluku koja je zatekla svetsku javnost koliko i početak njegove vojne akcije.

Preusmeravanje s gađanja pobunjenika nije jedini signal da je Rusija možda sada, ostvarivši svoj prvenstveni cilj: spasavanje prijateljskog režima Bašara el Asada makar na delu sirijske teritorije, zaista spremna da se pridruži međunarodnoj koaliciji za borbu protiv „kalifata”. Uz pomoć te koalicije predvođene Amerikom, u poslednje vreme je savez sirijskih Kurda i pojedinih arapskih i hrišćanskih milicija nastavio da od ID oduzima delove provincije Hasaka na istoku zemlje. Njenim osvajanjem bi „prestonica” ID, sirijski grad Raka, ostala odsečena od područja koje „kalif” Abu Bakr el Bagdadi drži u Iraku.

 

Za Raku je, pak, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nekoliko sati pre Putinove objave kazao da bi Moskva mogla pomoći američkoj koaliciji u njenom oslobađanju, dok bi se ruske vazdušne snage koncentrisale na isterivanje ID iz Palmire. Upravo su po Palmiri, kako je izvestila televizijska stanica koju poseduje libanska milicija i Asadov saveznik Hezbolah, juče tukli ruski avioni, koji su i inače odnedavno pojačali udare u tom delu Sirije.

Lavrov tvrdi da je Vašington bio taj koji je Rusima sugerisao takvu, kako je kazao, „podelu posla”. Ona bi, međutim, mogla podrazumevati i podelu zemlje. Palmira je u centru Sirije i nadovezuje se na teritorije koje drži Asad.

Raka je istočnije, naslonjena na oblast gde sirijski predsednik nema uporišta. Ako bi tu bila zatrta ID, čije postojanje ne odgovara nikome, područje bi mogli preuzeti Kurdi, delom možda i pobunjenici, koji su još ušančeni i u delovima severa i juga. Takav raspored snaga, pod pretpostavkom da dogovor o prekidu neprijateljstva ostane na snazi i da se mirovni proces najzad pomeri s mrtve tačke, vodio bi zamrzavanju sadašnje rasparčanosti Sirije.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto Rojters)

Glasine o federalizaciji kao rešenju za sirijsku krizu kolaju već neko vreme. Navode da Bela kuća i Kremlj razgovaraju o toj ideji rusko ministarstvo spoljnih poslova je pre tri dana nazvalo „potpunom glupošću”. Ali, isti taj departman ruske vlade je pre manje od dve nedelje federalizaciju Sirije ocenio, kako je preneo Rojters, načelno prihvatljivom, pod uslovom da se s njom slože Sirijci.

Jedini koji su je dosad podržali jesu Kurdi, za koje se sumnja da bi im formalizovanje neke vrste autonomije na teritoriji kojom gospodare bilo samo odskočna daska ka otcepljenju. Federalizaciji se opiru i Asad i pobunjenici, pošto bi im svakako bilo draže da celu zemlju uzmu pod svoje, ali velike sile primetno sve manje pitaju štićenike u Siriji šta žele, već ih pritiskaju da pristanu na pregovore i kompromise.

Putin je juče kazao i da je zatražio od Lavrova da pojača ulogu Rusije u mirovnom posredovanju, što se uklapa u pretpostavke da je povlačenje ruskih snaga iz Sirije pritisak na Asada da prestane sa zatezanjem u pripremama za pregovore. Pobunjenici se već neko vreme naglas žale da im Vašington zavrće ruku ne bi li, premda njihovi preduslovi nisu ispunjeni, seli za sto s Asadovim ljudima.

Amerika se o federalizaciji Sirije ne izjašnjava. No, pri sadašnjem stanju stvari, koje ni obnova borbi ne može preokrenuti osim ako se neko od stranih patrona zaraćenih strana ne bi povukao iz igre, federalizacija deluje kao jedini način da se iz konflikta izađe, kad se već Sirija ne može zaceliti. Više od neke vrste podele teritorije, kako god ona bila nazvana u budućem sirijskom ustavu, ni Moskva ni Vašington ne mogu postići bez slanja velikih kopnenih trupa na teren, što im, izgleda, ne pada na pamet.

I da joj je ekonomska situacija bolja nego što jeste, Rusija ne želi da se zaglibi kao što je to svojevremeno učinila u Avganistanu, iz kojeg Amerika sada ne može da se iskobelja, kao ni iz Iraka. Zato je i ruski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin nedavno upozorio Asada, uz pretnju da bi mogao izgubiti vojnu podršku Kremlja ako ne bude poslušao, da odustane od najavljene ofanzive kojoj bi cilj bio preuzimanje kontrole nad čitavom Sirijom.

Deo teritorije koji sada drži legalna sirijska vlast, svejedno da li će joj na čelu i dalje biti Asad ili neko drugi, svakako će ostati „rusko parče” Sirije. Putin je najavio da će zadržati pomorsku bazu Tartus, kao i novouspostavljenu vazdušnu bazu Hmejmim, uz neke od pedesetak letelica i deo kontingenta od tri do šest hiljada vojnika, koliko se procenjuje da ih je rasporedio u Siriji, i protivvazdušni sistem S-400, kojim kontroliše nebo nad najvećim delom te države. Još ako su tačne priče o tome da se još jedan Asadov zaštitnik, Iran, koji nikada nije potvrdio da ima trupe u Siriji, u priličnoj meri povukao odatle, uticaj Moskve na tu zemlju biće i veći nego dosad.

Rusija je pobedila, dok Amerika, budući da nije previše uložila u konflikt, može sebe umirivati da nije ništa izgubila. Premda Asada nije zbacila, federalizacija bi joj ostavila uticaj nad onim delovima Sirije kojima gospodare pobunjenici i Kurdi: istina, Kurdi su počeli da sarađuju i s Rusima, dok opozicija ima razne patrone i u regionu, čiji se interesi ne poklapaju potpuno s američkim.

Svi strani akteri sirijske krize bi, dakle, mogli makar delimično isterati svoje. Jedino je pitanje kako bi Sirija, kao država i dalje jedinstvena na papiru, funkcionisala u tim okolnostima, uz nagomilano podozrenje među svim zaraćenim stranama, pa i unutar opozicije. Zamrzavanje trenutnog stanja na frontovima ne bi nužno zaustavilo ni bekstvo Sirijaca iz svojih domova, već bi, naprotiv, moglo pokrenuti neku vrstu razmene stanovništva.

Ako situacija u zemlji i nadalje bude nestabilna, ni izbeglički talas koji je prepunio dobar deo Bliskog istoka i zapljusnuo Evropu možda ne bi bio presečen, iako bi valjda prestao da raste.

V. Vukasović

-----------------------------------------------------------

Svečani doček u Rusiji za prve avione koji se vraćaju iz Sirije

MOSKVA – Svečani doček priređen je danas u bazi na jugoistoku Rusije za prve ruske avione koji su se vratili iz Sirije u skladu sa odlukom o povlačenju dela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

U skladu sa naređenjem koje je sinoć izdao ruski predsednik Vladimir Putin prva grupa bombardera Su-34 i transportnih aviona Tu-154 sa tehničarima i vojnim materijalom danas je stigla u Rusiju iz ruske vojne baze Hmeimim na severozapadu Sirije. ; Avioni su sleteli u vojnu bazu blizu Voroneža na jugozapadu Rusije, a pre sletanja nisko su leteli iznad mase koja se okupila da ih dočeka.

 Pilote je dočekalo više stotina ljudi koji su nosili ruske zastave, bukete cveća i balone kao i visoko rangirani predstavnici ruske vojske, među kojima i komandat ruskih vazduhoplovnih snaga general Viktor Bondarev.

 „Čestitam vam na obavljenoj misiji. Još jednom ste dokazali celom svetu da je obuka naših pilota na najvišem nivou”, rekao je general i dodao da tokom operacije u Siriji nije bilo ni jednog bombardovanja koje nije pogodilo svoj cilj.

General Bondarev je rekao da međnarodni terorizam pretrpeo znatne gubitke zahvaljujući ruskoj vojsci. On je takođe ocenio da u Siriji ostaje dovoljno vladinih ili stranih snaga posle povlačenja velikog ruskog kotingenta da bi se osigurao poraz „terorističkih bandi”.

Putin je juče naredio povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije. Ruska vojska je danas precizirala da će se nastaviti vazdušni napadi na „terorističke ciljeve” u Siriji. (Beta-AFP)

Prva grupa ruskih aviona napustila Siriju

Ruska baza u Siriji (Foto Beta-AP)

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je prva grupa ruskih vojnih aviona danas napustila rusku vazduhoplovnu bazu u Siriji, uključujući nepreciziran broj aviona su-34, javio je AP. Ruska državna televizija objavila je ranije danas danas snimke na kojima se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovaruje vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, preneo je Rojters.

Snimke je objavila TV stanica Rusija 24, a na njima se vidi osoblje u bazi Hmeimim u pokrajini Latakija kako unosi opremu u avione tipa „Iljušin IL-76”. Prethodno je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije. „Tehničko osoblje vojne baze započelo je pripremanje aviona za let do matičnih baza u Ruskoj Federaciji”, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je juče početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije, saopštivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve. Na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od danas. On je takođe istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Tanjug
-------------------------------------------------------------------------------

Rusija će nastaviti udare na terorističke ciljeve u Siriji

MOSKVA - Ruski avioni nastaviće udare na „terorističke ciljeve” u Siriji, uprkos povlačenju najvećeg dela ruskog vojnog kontingenta, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Nikolaj Pankov. „Suviše je rano da se govori o pobedi nad teroristima. Ruska avijacija ima zadatak da nastavi udare na terorističke ciljeve”, rekao je Pankov u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na jugoistoku Sirije.

Pankov je rekao da su neki pozitivni rezultati postignuti i da su se pojavile šanse da se okonča dugogodišnji sukob i nasilje, prenosi ruska agencija Tas. On je govorio na ceremoniji koja obeležava ostvarenje zadataka ruske vojske u Siriji. Ceremoniji je prisustvovao i načelnik generalštaba sirijske vojske Ali Abdula Ajub. Ruski zvaničnik je rekao da su ruske operacije pomogle da se zada težak udarac teroristima i da se pomogne ofanziva sirijskih vladinih snaga i oslobode više od 200 naselja.

Beta-AFP

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Komentari46
21a73
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Ranko M.
Ovog puta g.din Vukasovic je postupi mudro, za razliku od ranijih tekstova, pa je svoj potpis stavio na kraju. Medjutim, vec u drugom pasusu, jasno mi je bilo da se radi o njemu,jer je odavno postao vrlo prepoznatljiv. On, za razliku od nekih svojih kolega ne moze da "omasi". Za njega ( g.Vukasovica) Rusi su "uglavnom dejstvovali po Asadovoj opoziciji", dok su Amerikanci "dejstvujuci po ID, omogucili Kurdima da oslobode veliki deo teritorije". Po njemu,Rusi su tek sada shvatili zasto su dosli, pa su stidljivo poceli da tuku i snage ID,dok Amerikanci to rade od pocetka i to sa vidnim rezultatima.Cak, g dinVukasovic izrazava nadu, da ce se Rusi u buducnosti vise angazovati u borbi protiv ID. Sta su Amerikanci i koga gadjali, proteklih nekoliko godina, kada je ID pretila(po pisanju stampe) da se prosiri na Evropu pa i Ameriku,to g.Vukasovic ne pominje.Medjutim ID je tada veoma lepo napredovala. Sve do dolaska Rusa. Slika je sada drugacija.Medjutim,g.Vukasovic ostaje isti.
Zlatibor
Ranko, Šta mislite o tome da svoje stavove iznosite pod punim imenom i prezimenom? Koliko znam novinar ne odredjuje gdje ce u odnosu na tekst biti njegov potpis. To odredjuju drugi.
Preporučujem 0
Smrda
Putin je cesto svojim sahovskim potezima iznenadjivao i nadmudrivao zapadnjake. Tako i ovaj put. Ko zna sta se tu jos valja, saznacemo uskoro.
Извинте
Повукли се Руси хиљаду километара даље. Ако желе вратиће се и за 5 сати ће поново гађати. Врло важно.
realnost
Eto nove drzave obecane nakon drugog rata - Kurdistana
Србин Европљанин
Поносита велика Русија. Светла тачка "американизоване" Европе!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja