utorak, 31.03.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:02
ISHRANA

Kad se stomak „buni” posle čaše mleka

Netolerancija na laktozu javlja se kod osoba čiji organizam ne može da svari hranu koja sadrži laktozu jer u tankom crevu nema dovoljno enzima laktaze
Autor: Jasna Vujičić, nutricionistačetvrtak, 14.04.2016. u 12:19
У Србији и региону није забележен висок проценат нетолерантних на лактозу (Фото Д. Јевремовић)

Netolerancija na laktozu je nemogućnost da se svari hrana koja sadrži laktozu – šećer koji se nalazi u mleku. To nije bolest, već genetski određena karakteristika. Ako se stomak „buni” kada se popije čaša mleka i posle toga se dobije dijareja, jedan je od verovatnijih znakova da je osoba netolerantna na laktozu.

Gde se sve nalazi laktoza
(u procentima):
Mleko (4,8–5,2)
Sladoled (6)
Sremski sir (4,1)
Sirni namaz (2,5)
Topljeni sirevi (2,6–6,3)
Ostali sirevi (čedar 0,07, mocarela 0,1–3,1, feta 0,5)
Maslac (0,51)
Jogurt (4,5–6)
Kiselo mleko (4,5)
Kisela pavlaka, 20 posto masti (3,5)
Kefir (3,5–6)
Slatka pavlaka (4)
Ovčije mleko (4,5)
Kozije mleko (4,5)
Mleko u prahu (35–51)
Raznim kremovi i čokolada na bazi mleka (2,7–6,3)

Simptomi koji još ukazuju na ovaj poremećaj su: grčevi, nadimanje, mučnina, dijareja, gasovi, pa i povraćanje u slučaju uzimanja veće količine laktoze. Ako netolerantna osoba pije mleko mogu da se razviju kolitis i Kronova bolest (zapaljenske bolesti creva).

Do ovih problema dolazi usled toga što osoba čiji organizam ne toleriše laktozu ne može da svari hranu koja je sadrži, jer u tankom crevu nema dovoljno enzima čije je ime laktaza.

Iako stanje može da bude neprijatno, ono nije ozbiljno. Sve što bi osoba sa ovim simptomima trebalo da uradi jeste da se kloni hrane koja sadrži laktozu. Moralo bi se znati da se često dodaje kao prehrambeni aditiv u nekim pekarsko-poslastičarskim proizvodima, industrijskim konditorima... Zato je nabolje čitati deklaracije, ili piti suplement koji sadrži enzim laktazu, a koji organizmu nedostaje da svari mlečnu hranu. Moguće rešenje je i da se zamene mleko i mlečni proizvodi onima na biljnoj bazi.

Osobe koje uopšte nisu tolerantne na laktozu trebalo bi da kalcijum i druge minerale umesto iz mleka konzumiraju iz drugih izvora. Kalcijum je neophodan za zdrave kosti i zube. U prodaji postoji i mleko bez laktoze, kao i druge biljne varijante: sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko i kokosovo mleko.

Interesantno je da procenat stanovništva sa ovim stanjem u različitim zemljama varira. U pojedinim državama severne Evrope samo pet odsto stanovnika je netolerantno, u Africi i Aziji je i do devet odsto osoba netolerantno na laktozu. U Srbiji i regionu nije zabeležen visok procenat netolerantnih na laktozu. Netolerancija na laktozu u našoj zemlji najmanje pogađa mlađe osobe, a starenjem i smanjenjem proizvodnje enzima laktaze netolerancija raste.

Treba istaći da netolerancija nije isto što i alergija na mleko. To su dve potpuno različite pojave, jer je alergija na mleko problem imunog sistema sa proteinima mleka. Alergija na mleko se momentalno opaža, dok se simptomi netolerancije na laktozu javljaju nešto sporije.


Komentari0
7f74b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja