ponedeljak, 22.04.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:26

Da li je ljubičasti hleb nova „supernamirnica”?

Dok svetski mediji najavljuju da stiže moćna vekna, stručnjaci za hranu i tehnolozi pitaju šta je tu još ekskluzivno osim boje
Autor: Ivana Albunović i Jelica Anteljnedelja, 17.04.2016. u 22:00
(Фото Ж. Јовановић)

Svet je poludeo za ljubičastim hlebom, veknom nastalom u laboratoriji Nacionalnog univerziteta u Singapuru. Izumeo ga je profesor Zou Veibijao tako što je klasičnom pšeničnom hlebu dodao antocijanin, sastojak izolovan iz crnog pirinča koji, osim što daje ljubičastu boju, navodno čini hleb zdravijim. To je uradio zato što je shvatio da problem sa hlebom nije u prevelikim kalorijama nego u glikemijskom indeksu. Navedeno je da ovakav hleb ima niži glikemijski indeks (sporije podiže nivo šećera u krvi) i 20 odsto se sporije vari od klasičnog hleba, što donosi pogodnosti po zdravlje. Ovu vest su preneli svi najuticajniji svetski mediji, a Si-En-En je otišao najdalje sa pitanjem da li je pred nama nova supernamirnica.

Nije prvi put da se hlebu, koji je poslednjih godina na crnoj listi nutricionista, pripisuju moćna svojstva i da se na tržištu pojavljuju specijalizovane vrste koje navodno leče, pomažu u skidanju kilograma ili lečenju različitih bolesti što je još opasnije. I u Srbiji se nedavno vodila slična polemika da li je hleb „tonus” lekovit ili ne, a tržište je i dalje preplavljeno različitim specijalnim vrstama koje su, ako se pažljivo pročitaju deklaracije, često daleko od zdravih.

Može li ljubičasti ili bilo koji drugi hleb biti supernamirnica ili su kupci ponovo žrtve podmetanja i veštog marketinga.

– Preterano je nazivati bilo koju vrstu hleba supernamirnicom, posebno zato što mnogi ljudi i na znaju šta to zapravo znači i mogu biti dovedeni u zabludu ? kaže kaže za „Politiku” Marija Mitković, tehnolog kompanije „Don don”.

Superhranom se mogu nazvati samo namirnice sa velikom koncentracijom vrednih sastojaka, esencijalnih amino-kiselina, vitamina i minerala. U nju spadaju različite vrste algi, bobica, semenki, koje obično uspevaju na teško dostupnim mestima.

Proizvođači hrane su ovo prepoznali kao šansu, pa je tako i u pekarstvu.

– Tendencija uvođenja supernamirnica u našu branšu, posebno na Zapadu, primetna je i u porastu je. Hleb i peciva sa čija semenkama, hleb sa algama, pecivo sa asai bobicama. Hleb od kvalitetnog brašna sa ovakvim dodacima nutritivno je vredniji i zdraviji, ali smatram da to samo može biti dodatak pravilnoj i kvalitetnoj ishrani – kaže Mitkovićeva.

Nutricionista Ljubiša Knežević kaže da osim što ovaj hleb deluje ekskluzivno, pre svega zbog boje, ne vidi nikakve posebne njegove prednosti.

– Kalorijska vrednost je jednaka običnom hlebu. Istina, crni pirinač sadrži pomenuti antioksidans, ali njega ima i u crnom grožđu, borovnicama, plavom patlidžanu. Reč je o purpurnom pigmentu i ne vidim zašto bismo ga unosili kroz hleb ? kaže on.

I na domaćem tržištu brašna i hleba je puno nejasnoća. Recimo, u pravilniku o deklarisanju hleba i pekarskih proizvoda nigde se ne pominje integralno brašno, niti proizvodi od integralnog brašna, a na tržištu je sve više proizvoda koji se nazivaju integralnim. Poznato je i da je mnogo pekarskih proizvoda koji su napravljeni sa nekvalitetnijim brašnom kojima se svojstva kasnije poboljšavaju aditivima  koji se vrlo često ne deklarišu. U manjim pekarama je gotovo nemoguće pronaći deklaraciju proizvoda na policama.


Komentari18
6c218
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

volim hleb
Ja jedem mnogo hleba, belog ali bez aditiva ili beskvasnog a ujutru koristim ovsene pahuljice sa suvim grozdjem i susamom i ne gojim se. Ne verujem ni u kakve crne i integralne hlebove jer verujem da su ofarbani kao ovaj ljubicasti.
g
najvredniji sastojak jabuke, pektin je u kori..
drd
ovde niko vise ni kokoske ne drzi po dvoristu....
v
Jos je De Gol je bio veoma zainteresovan za organsku hranu koja se u Francuskoj taad jos mogla naci samo kod prijatelja na selu. Sa nestankom pilica koja kljucaju po dvoristu, stvar je sa piletinom otisla do vraga. Prinosi organske hrane su manji, cena mora biti veca. Stanovnistvo nezainteresovano. Stvar je tesko resiva.
Elem
Ko god da je odlucio o "beljenju" hleba pre vise od veka, ucinio je medvedju uslugu zdravlju stanovnistva. Da se izbaci omotac zrna psenice i time njeni najvazniji nutricioni sastojci, prvobitno je predstavljeno kao pomodarska ideja, No, trebalo je i stoku hraniti necim hranljivim. Pored seljacke pogace sa celim zrnom psenice koja je danas raritet i na selu, u Srbiji se crni hleb mogao videti u pola veka samo u luksuznim uvoznim pakovanjima nemackih proizvodjaca, i to ne psenicni , nego od drugih vrsta zitarica. "Beljenjem" hleba posebno su pogodjenje nacije kojima je psenica tradicionalna zitarica u ishrani, dok su na primer Englezi uz ovas i Nemci uz raz, znatno manje pogodjeni nutricionom katastrofom. Kada se malo bolje pogledaju fotografije ljudi s pocetka dvadesetog veka, bez obzira na druge varijable, stosta se moze zakljuciti. Ako postoji statistika o rasprostranjenosti vise vrsta danas predominantnih bolesti, stvar za analizu postaje jos bolja.
h
ako me secanje ne vara, mislim da je krajem devetnaestog veka infarkt bio uzrok smrti jedan na 100 000 stanovnika u njujorku.. ali treba proveriti podatak
Preporučujem 2
hahh
Zato je juzno voce zakon. Ima debelu koru.
Preporučujem 2
Prikaži još odgovora

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Ekonomija /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja