petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 21.04.2016. u 12:27 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Kelerabom protiv anemije

Povrće slično kupusu pomaže kod smanjivanja nivoa lošeg holesterola i triglicerida, dobro utiče na sistem za varenje i reguliše nivo šećera u krvi
Келераба има укус који је сличан оном који има корен обичног купуса (Фото Д. Ћирков)

Keleraba pripada istoj familiji kao i običan kupus, ali osim boje (svetlozelena ili ljubičasta), nemaju mnogo sličnosti. Dok običan kupus ima listova napretek, keleraba je oskudna listovima i najupotrebljiviji je koren. Kada je o ukusu reč, keleraba ima ukus koji je sličan onom koji ima koren običnog kupusa.

Najbolja za salate
Mlada keleraba je veličine loptice za tenis; a koristi se najviše kao salata, u svežem stanju. Upotreba je jednostavna: dovoljno je povrće samo oguliti i iseći poput krompira ili je izrendati. Ako se izrendana keleraba iscedi kroz gazu, dobija se ukusan sok. Međutim, mora odmah da se upotrebi jer usled stajanja postaje opora i ljuta.
Osim upotrebe u salatama i kao sok, ovo povrće može da se kuva i dinsta. Jestivo je i lišće jer sadrži dosta minerala i vitamina. Kada se kuva i dinsta, uništava se vitamin Ce, pa je najbolje koristiti je u salatama. Može da se kombinuje sa drugim povrćem, a začini se klasično sa maslinovim uljem i sirćetom ili jogurtom, pavlakom ili limunovim sokom.

U 100 grama samo 27 kalorija, što je čini dobrom namirnicom kod redukcionih dijeta. Ugljenih hidrata ima 6,2 grama, šećera 2,6 grama, dijetnih vlakana 3,6 grama, proteina 1,7 grama. Od vitamina, keleraba najviše ima vitamina Ce, kompleks vitamina Be i vitamin E. Od minerala keleraba sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, mangan, magnezijum.

Ovo povrće koristi se za smanjivanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Zbog sadržaja vlakana, korisna je osobama koje imaju problem sa zatvorom, ublažava tegobe kod hemoroida, a posredno utiče i na smanjenje rizika od raka debelog creva.

Keleraba pomaže kod anemije, raznih virusnih infekcija, a utiče i na zdravlje sistema za varenje, zuba i desni.

Cenjena je kod dijabetičara, jer reguliše nivo šećera u krvi, a kod osoba sa hipertenzijom, reguliše krvni pritisak. Keleraba ima ulogu i za zdravlje kostiju i limfnog sistema.

Poreklo kelerabe je u centralnoj i severnoj Evropi na obalama Severnog mora i u Nemačkoj, gde se i dalje najviše upotrebljava. U prodavnicama se čuva u frižideru mada može dugo da se drži i u prostorijama koje nisu rashlađene. Kao i kod kupusa, keleraba se u našim prodavnicama može naći kao plod bledozelene ili ljubičaste boje, a upotrebljiva je samo dok je mlada.

Komеntari0
c6f3f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja