subota, 08.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 23.05.2016. u 22:00 Branka Vasiljević

Kad se lopovi zaglave u liftu

Pokušaj krađe nakita u beogradskoj zlatari „Stefanović” ukazuje na amatere koji su uspeli da pobegnu
Златара у Коларчевој из које су пљачкаши успели неприметно да побегну упркос великом броју камера (Фото Р. Крстинић)

Ko se krio iza ma­ski pljač­ka­ša zla­ta­re „Ste­fa­no­vić” u be­o­grad­skoj Ko­lar­če­voj uli­ci mi­nu­log pet­ka oko 19 sa­ti po­li­ci­ja i da­lje utvr­đu­je. Pret­po­sta­vlja se da će za­pis sa ne­ke od 12 ka­me­ra oko ove zla­ta­re po­mo­ći is­tra­žnim or­ga­ni­ma da pro­na­đu raz­boj­ni­ke ko­ji su us­pe­li da po­beg­nu čim se iza pul­ta po­ja­vio je­dan od maj­sto­ra i za­mah­nuo fo­te­ljom u nji­ho­vom prav­cu. Pot­pu­no su pre­vi­de­li da je iza pro­sto­ri­je u ko­joj je  iz­lo­žen na­kit maj­stor­ska ra­di­o­ni­ca. I kad su mu­nje­vi­to is­tr­ča­li iz rad­nje po­ku­piv­ši sa­mo sta­lak sa na­ru­kvi­ca­ma, ma­ske su ski­nu­li i od­ba­ci­li sa­mo ne­ko­li­ko me­ta­ra da­lje, u obli­žnjem pro­la­zu, i ne­sta­li. Sve, a po­seb­no to što su za me­tu oda­bra­li rad­nju u stro­gom cen­tru gra­da, uka­zu­je da su pljač­ka­ši ama­te­ri. To se, ka­žu kri­mi­no­lo­zi, „vi­di se iz avi­o­na”. Za­to se i oče­ku­je da po­li­ci­ji ne­će bi­ti po­treb­no mno­go vre­me­na da im uđe u trag.

Nećeš daleko stići
Osim zlata, novca, vrednosnih papira... lopovima su oduvek primamljivi automobili. Ali ne sa iznenađenjem na zadnjem sedištu.
U novembru 2013. godine lopov je ukrao „reno klio” parkiran u Ulici vojvode Stepe. Nije odmakao ni kilometar kada je na zadnjem sedištu spazio sedmogodišnjeg dečaka. Ovaj mu je lakonski rekao „Ne brini se, nećeš daleko stići, mama nije sipala puno benzina”. Unezvereni lopov zaustavio je auto u naselju Stepa Stepanović i pobegao glavom bez obzira.
Slične sudbine bio je kradljivac sa Bežanijske kose. On je 2011. ukrao „sitroena” u kojem se na zadnjem sedištu nalazilo usnulo dete. Ne sluteći ništa bežao je autom od mesta krađe kada ga je prenuo dečji glas „Tata jesi to ti ?” Deset minuta kasnije policija je našla i vozilo i dečaka.

Kao u slu­ča­ju ka­da je uhap­šen tri­de­se­to­go­di­šnji Cr­no­go­rac ko­ji je da­ni­ma obi­jao ku­će na Ču­ka­ri­ci. Po­li­ci­ji je do­pao ša­ka po­što se od pre­te­ra­ne do­ze nar­ko­ti­ka one­sve­stio na­sred Uli­ce Sre­te­na Mi­la­no­vi­ća. Pro­la­zni­ci su po­zva­li le­ka­re i po­li­ci­ju ko­ja je u nje­go­vim dže­po­vi­ma na­šla ve­ću ko­li­či­nu nov­ca, ali i pred­me­te ukra­de­ne iz ču­ka­rič­kih ku­ća.

Pro­fe­si­o­nal­ci te­ško da bi u pljač­ku zla­ta­re po­šli usred da­na. Ni­ti bi u obi­ja­nje kre­nu­li sta­rim „sto­ja­di­nom”, kao ka­da je 2011. go­di­ne raz­boj­nič­ki dvo­jac opljač­kao ban­ku na Gun­du­li­će­vom ven­cu i sa oko 650.000 di­na­ra sa me­sta raz­boj­ni­štva po­ku­šao da se od­ve­ze „sto­ja­di­nom” ko­ji je „od­bio po­slu­šnost” – ni­je mo­gao da upa­li. Me­đu ama­ter­ske pljač­ke spa­da i ona ko­ju je 2010. po­ku­šao sa­mo­stal­no da iz­ve­de tri­de­set­dvo­go­di­šnji stu­dent. Oro­bio je ban­ku na No­vom Be­o­gra­du i ukrao oko dva mi­li­o­na di­na­ra. Po­ku­šao je da po­beg­ne bi­ci­klom, ali ni­je mo­gao da ot­klju­ča ka­ta­nac ko­jim je obez­be­dio svoj dvo­toč­kaš ka­ko mu ga lo­po­vi ne bi ukra­li.

Me­đu pljač­ka­ši­ma upam­će­nim po „lo­gič­kim po­stup­ci­ma” su če­tvo­ri­ca raz­boj­ni­ka ko­ji su iz ban­ke na Sta­rom saj­mi­štu us­pe­li da ukra­du čak 2,6 mi­li­o­na di­na­ra i 45.000 evra. Če­ka­la ih je „ford fi­je­sta” ko­jom su be­ža­li pre­ko Bran­ko­vog mo­sta. Je­di­no što su za­bo­ra­vi­li je­su be­o­grad­ske gu­žve. Za­gla­vi­li su se u kr­kljan­cu i to na­sred mo­sta. U autu su na­đe­ni no­vac, fan­tom­ke i oruž­je.

Je­dan od naj­sme­šni­jih slu­ča­je­va do­go­dio se u sep­tem­bru 2008. go­di­ne kad su dvo­ji­ca pe­de­se­to­go­di­šnja­ka opljač­ka­la stan u Uli­ci go­spo­da­ra Vu­či­ća. Ka­ko bi što pre uma­kli, ušli su u lift. Ali on se baš u tom tre­nut­ku po­kva­rio i pro­pao u po­drum. Za­gla­vlje­ne raz­boj­ni­ke iz lif­ta je iz­vu­kla ni ma­nje ni vi­še ne­go po­li­ci­ja.

Po­čet­kom ma­ja 2014. go­di­ne na Vo­ždov­cu u ru­ke po­li­ci­je i to na svoj ro­đen­dan pao je pe­de­set­tro­go­di­šnji mu­ška­rac. On se po­peo uza zid vi­sok se­dam me­ta­ra, za­ko­ra­čio na te­ra­su pr­vog spra­ta i po­čeo da po­di­že ro­let­nu. Bu­ka je pro­bu­di­la li­bij­sku po­ro­di­cu, a ka­da je gla­va ku­će otvo­rio pro­zor, lo­pov se upla­šio, okli­znuo i pao na ploč­nik. Uz­ne­mi­re­ni uku­ća­ni po­zva­li su Hit­nu po­moć i po­li­ci­ju. Po­vre­đe­ni pro­val­nik je zbog pre­lo­ma ku­ka i te­ških po­vre­da za­vr­šio u Ur­gent­nom cen­tru.

Hit­na me­di­cin­ska po­moć pre „za­tvor­ske” uka­za­na je i raz­boj­ni­ku ko­ji je po­ku­šao da opljač­ka zla­ta­ru u Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­dra, ko­ja se ta­da tre­ći put za me­sec da­na na­šla na me­ti raz­boj­ni­ka. Raz­ja­re­na vla­sni­ca ni­je se oba­zi­ra­la na pret­nje i svoj­ski je na­sr­nu­la na lo­po­va. Iz nje­nih ru­ku, okr­va­vlje­ne gla­ve, mo­drog i ote­če­nog li­ca od ba­ti­na ga je spa­sla po­li­ci­ja.

Po­ku­šaj be­ga iz po­šte opljač­ka­ne na Ču­ka­ri­ci dvo­ji­cu lo­po­va 2009. go­di­ne ko­štao je zdra­vih no­gu. Oni su se po­sle in­ter­ven­ci­je obez­be­đe­nja sa­kri­li u teh­nič­ke pro­sto­ri­je. Oda­tle su po­ku­ša­li da po­beg­nu kroz pro­zor sme­šten ne­ko­li­ko me­ta­ra iz­nad ze­mlje. Tom pri­li­kom su po­lo­mi­li no­ge i la­ko upa­li u po­li­cij­ske ru­ke.

Komentari0
998c9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja