ponedeljak, 13.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 26.05.2016. u 15:45 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Krastavac – dobar saveznik u dijeti

Veliki procenat vode čini ovo povrće odličnim dijuretikom jer uklanja toksine i podstiče rad bubrega, a zbog dijetalnih vlakana pospešuje rad debelog creva
Најбоље је краставац употребити дан-два од куповине (Фото „Пиксабеј”)

Veliki procenat vode čini krastavac odličnim dijuretikom, ovo povrće uklanja nakupljene toksine, podstiče rad bubrega i žuči. Zbog dijetalnih vlakana krastavac pospešuje rad debelog creva i štiti organizam od kancerogenih materija. Kalijumom podstiče fleksibilnost mišića i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Takođe se koristi i za umirivanje iritirane kože, u području oko očiju, prilikom lakših opekotina i druge iritacije. Blagi, umirujući efekat ovog povrća potiče od kofeinske kiseline i vitamina Ce koji sprečavaju zadržavanje vode i daju specifičan osećaj hlađenja. Osobe sa osetljivim rukama mogu da iskoriste koru krastavca za umirivanje iritirane kože posle upotrebe deterdženata tokom ručnog pranja. Sok od krastavaca je blagotvoran kod krvarenja desni i bolesti zuba.

Žuta kora pokazuje da nije za jelo
Ovo povrće je osetljivo na toplotu, a prilikom kupovine trebalo bi birati nešto tvrđe, ravnomerno zelene plodove oblih krajeva. Ako plod ima manje izbočine ili drugu nijansu zelene boje, lošijeg je kvaliteta. Žuta boja siguran je pokazatelj da je plod gorak, a smežurani krajevi i mek srednji deo znak su da takav plod više nije za konzumiranje. Manji krastavci su manje gorki, a tanji imaju manji broj semenki. U našim radnjama poslednjih sezona prodaju se krastavci upakovani u najlon i presvučeni slojem voska čiji je cilj produženje roka trajanja. Najbolje je ipak da se krastavci upotrebe dok su najsvežiji, dan-dva od kupovine.

Energetska vrednost svežeg oljuštenog krastavca iznosi 12 kalorija na 100 grama. Najviše sadrži vode, a ostalo su: ugljeni hidrati (2,16 odsto), belančevine (0,59 odsto) i masti kojih je samo 0,7 odsto. Od minerala krastavac sadrži kalijum: (136 miligrama), fosfor (21 miligram), kalcijum (12 miligrama), gvožđe (0,22 miligrama), cink (0,17 miligrama), mangan (0,07 miligrama), bakar (0,07 miligrama) i selen (0,1 miligram). Od vitamina svež krastavac ima vitamin Ce (3,2 miligrama), vitamine Be kompleksa – tiamin (0,03 miligrama), riboflavin (0,03 miligrama), niacin (0,04 miligrama), pantotensku kiselinu (0,24 miligrama), piridoksin (0,05 miligrama), kolin (5,7 miligrama) i vitamin Ka (7,2 miligrama), dok kao svež u 100 grama sadrži i 0.7 miligrama biljnih vlakana.

U ishrani se najbolje kombinuje sa mlečnim proizvodima, pa se zbog toga u kuhinjama širom jugoistočne Evrope priprema salata od krastavaca uz nezaobilazan jogurt ili kiselo mleko. Za osobe koje teško vare krastavac preporuka je da se iseče na manje komade, posoli i ostavi nekoliko sati u frižideru pre konzumacije.

Ovo povrće je jedan od osnovnih sastojaka mnogih istočnjačkih jela, a širom sveta se koristi za dekoraciju jela i salata; reže se u obliku spirala, zvezdica ili drugih oblika, pomoću specijalnih noževa.

Postoji mnoštvo sorti koje se uzgajaju širom sveta. Ne zna se precizno odakle potiče krastavac, ali prema nekim izvorima postojbina mu je severna Indija, dok po drugim tvrdnjama krastavac potiče iz tropske Afrike.

Komentari0
696e9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja