petak, 13.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:00

Vrh gradske vlasti odgovoran za Savamalu

Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije nije želeo da navede ko je iz gradske vlasti bio umešan u rušenje u Hercegovačkoj ulici, dodajući da treba sačekati nadležne državne organe
Autor: Dimitrije Bukvićsreda, 08.06.2016. u 14:51
Синиша Мали и Александар Вучић (Фото Танјуг)

Premijer Aleksandar Vučić obelodanio je da iza rušenja objekata u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i da  će odgovorni snositi krivičnopravnu, prekršajnu, političku i svaku drugu odgovornost. „Došao sam zbog običnih građana koji su bili zabrinuti jer se nešto dešavalo pod okriljem noći i koji ne žele da se to dešava.

Njima se obraćam i zbog njih imam obavezu da danas o ovome govorim”, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu u Skupštini Srbije, sazvanoj u roku koji je sam obećao pre deset dana. Nije naveo imena odgovornih, ističući kako za to treba sačekati da svoje kažu nadležni državni organi. Izneo je uverenje da oni koji stoje iza rušenja „nisu imali kriminalnu nameru”, ali naglasio da je „urađeno nešto loše, što ne sme da se ponovi u Beogradu”.

„Ponosan sam na činjenicu da sam predsednik vlade, gde se istina ne krije, i što građani mogu da imaju poverenje u svoje institucije i u istinitost podataka koje te institucije iznose”, rekao je Vučić.

Mandatar je 29. maja obećao da će se za desetak dana znati ko je i po čijem nalogu rušio objekte u Hercegovačkoj ulici, a na to obećanje podsetili su ga pre podne i opozicioni odbornici u gradskoj skupštini.

„Siguran sam da su hteli da očiste taj prostor od ucenjivača, polukriminalaca ili čistih kriminalaca koji su ga zloupotrebljavali za svoju zaradu. Sačekaćemo nadležne organe, a ja sam rekao nešto što je bila moja obaveza kao predsednika vlade jer neću da mi za 14 godina neko kaže da sam bio isti kriminalac kao oni koji su nekada vladali, a sad mi sole pamet”, istakao je Vučić.

On je kazao da se na ovaj način podvlači razlika između „sadašnje i nekih ranijih vlasti, za vreme čije vladavine nismo saznali ko su bili oni koji su pod fantomkama hapsili Miloševića”, dodavši da to ne znamo ni danas, jer su dokumenta uništena.

Na pitanje da li gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dalje uživa njegovu podršku, Vučić je rekao da je reč o gradonačelniku koji je „najviše uradio za Beograd” i da njegovo mišljenje neće promeniti ni „katastrofalni događaji u Savamali”.

„On je uspeo da za dve i po godine spusti dug Beograda za 260 miliona evra, a deficit sa 21 na 6,5 odsto. Mali je napravio najčistiji Beograd u njegovoj istoriji, zaslužan je za pokretanje najvećih projekata, među kojima je i najlepše šetalište na Savi. Tako kako smo to mi uradili nemate nigde drugde u Evropi”, kazao je Vučić i dodao da se u Beogradu konačno kreće u obnovu zgrade nekadašnjeg saveznog MUP-a, da se završavaju najmoderniji hoteli, počinje renoviranje Ulice kneza Miloša i sređivanje Trga Slavija.

„To mislim o Siniši Malom kao gradonačelniku”, zaključio je Vučić, poručivši da će sačekati da nadležni organi govore „ad personam”.

On je naveo i da su pojedini mediji najavljivali da će vlast izmisliti epilog ovog slučaja time što će naći „šest osuđenika kojima će da smanje kaznu za neka druga dela”. „Ali sve su slagali, kao što su lagali i da su tamo vezivani ljudi”, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara odakle mu ova saznanja, budući da je tužilaštvo ranije u toku dana saopštilo da ne raspolaže novim informacijama o Hercegovačkoj, Vučić je rekao da je iz istrage MUP-a dobio „određene stvari” i da, prema tom izvoru, nije bilo vezivanja, ali da su „dva čoveka potvrdila da jeste bilo fantomki”. Mandatar je naveo i da na osnovu svojih saznanja ne može da kaže ima li u tome elemenata krivičnog dela i kojeg, kao i da to nije njegov posao.

Upitan za eventualnu odgovornost vrha policije shodno izveštaju zaštitnika građana, Vučić je rekao da o tome za sada ne zna ništa, ali da je siguran da niko iz policije nije učestvovao u izvršenju dela. A drugo je pitanje ima li propusta u postupanju, istakao je on, i to „nema veze sa krivičnopravnom odgovornošću”.

Navodeći da je indicije o ovom slučaju imao „odavno”, a saznanja „odskora”, Vučić je ocenio da je odgovorno postupio time što nije ranije izašao u javnost.

„Tek kad sam bio siguran šta iza svega stoji, pojavio sam se pred građanima. Zadovoljan sam što sam rekao istinu i što ćemo taj divan projekat ’Beograd na vodi’ nastaviti da radimo”, kazao je Vučić.

On je ponovio da „postoje dokazi” o tome da su vlasnici objekata u Savamali, za koje je rekao da su bespravni, dolazili u pojedine institucije i pretili da se neće skloniti dok ne dobiju određene sume novca. Na pitanje gde postoje ti dokazi, on je novinarima uzvratio: „Videćete.”

Ubuduće bez hajdučije

Ocenjujući da je Srbija bezbedna država, Aleksandar Vučić je kazao da naša zemlja „više nikada neće ličiti na Srbiju od pre pet, deset ili dvadeset godina, kada je vladala hajdučija”.

„U celoj Srbiji nema na nedeljnom nivou toliko ubistva koliko ima u jednom primorskom mestu u okruženju”, istakao je Vučić, koji se u nekoliko navrata upuštao u polemiku s novinarima pojedinih redakcija.

Mandatar je kazao da će uvek biti otvoren za pitanja i slobodan da odgovara, ali i da sebi daje za pravo da može bez sprečavanja da kaže šta misli.

„Ispričali su da ću da bežim kada se Vojislav Šešelj bude vratio, a to su govorili oni koji su ga mrzeli. Kada je došao na konsultacije (oko formiranja vlade) sam, izbacio sam šefa svog kabineta i rekao da hoću da budem sam s njim. Tako su rekli da ću leteti kada dođe Radulović, a on je izleteo kukajući da li je lopov ili lopuža. Ne sećam se šta sam mu rekao, ali sam rekao istinu”, naglasio je Vučić.

Mandatar se osvrnuo i na objavljivanje snimka napada pripadnika Žandarmerije na njegovog brata Andreja Vučića, kazavši da je siguran da se na RTS-u nikada neće videti snimak prebijanja Milanovića. Novinare „Istinomera” Vučić je upitao meri li njima neko istinitost onog što objavljuju, na šta su oni uzvratili da uvek traže komentar od sagovornika pre nego što nešto objave.

Prosečna plata prvi put prešla 400 evra

Današnji susret s novinarima Vučić je počeo iznošenjem ekonomskih podataka, rekavši da je „prosečna plata u Srbiji prvi put prešla 400 evra” i da je u aprilu iznosila 401 evro.

„Krajem godine i početkom 2017. očekujemo da i u javnom sektoru primanja budu veća”, poručio je Vučić, ističući da Srbija od oktobra beleži „kontinuirani uzlazni trend”.

Kao primer rekao je da je u prvih pet meseci deficit iznosio 11,3 milijardi, a plan sa MMF-om je bio 75,4 milijardi, da je akciza porasla za četvrtinu u odnosu na 2015. godinu i da svi poreski oblici rastu, baš kao i industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija, ali i rudarstvo, čija je stopa rasta 12,5 odsto.

Mandatar je rekao i da je „Ernst i Jang” konstatovao da je Srbija jedno od „najatraktivnijih mesta za investicije” i da je druga država po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih stranim direktnim investicijama, iza Mađarske.

Daj mikrofon!

Novinari su se borili da dođu do mikrofona kako bi mogli da postave pitanje. Posle pitanja Gordane Uzelac sa TV Pink, mikrofon je već bio u rukama Ivane Čkonjević, novinarke RTS-a, kada ga je zatražio Dragan J. Vučićević, glavni urednik „Informera”.

Čkonjevićeva nije htela da ustupi mikrofon, Vučićević je insistirao, među novinarima je nastalo komešanje, koje je i premijer primetio, pa su iz Službe za informisanje hteli da intervenišu u korist urednika „Informera”.

Umešao se novinar Foneta Davor Lukač, da pomogne koleginici sa RTS-a, na šta su mu iz službe rekli da su i „oni novinari”.

Lukač je uzvratio: „Oni nisu novinari, oni su vlasnici novina.” Vučićević je, ipak, dobio mikrofon, a Čkonjevićeva je postavila pitanje posle njega. M. Č.

Vučić: Ne znam kakve veze Šabić ima sa Savamalom

Upitan da komentariše izjave ombudsmana i poverenika, a koja su se odnosila na saznanja koja je izneo u pogledu odgovornosti vrha vlasti u Beogradu za događaje u Hercegovačkoj, Vučić je sinoć rekao: „Ne znam kakve veze Šabić ima sa Savamalom, ali on je stručnjak za sve. Rekao sam da čekam nadležne, ali i da sam spreman da na svoja ramena primam političke udarce. Rekao sam ljudima da će da imaju istinu, da hoćemo da uspostavimo poverenje sa građanima i da nikada takve stvari ne smeju da budu ponovljene”.

Neće, dodao je, dozvoliti da bilo ko, i bez obzira na to ko ga finansira, uništi budućnost i najlepši projekat, „Beograd na vodi”. „Možete da se zovete kako god hoćete, na izborima me niste pobedili, svi ste se ujedinili, od SPS do ovog što je pobegao brzinom munje, svi oni zajedno su dobili 40 odsto glasova, tih 10 partija, samo jedna lista je dobila 49 odsto. Samo da mi oni ne govore ni o čemu, da mi ne drže pridike, jer ono što ćemo da radimo nije zbog njih, već zbog interesa naroda”, poručio je Vučić.

A ti stručnjaci, dodao je aludirajući na Šabića i Jankovića, oni će nastaviti kao do sada, to im je posao, jer, kako je rekao, slede uostalom predsednički izbori, preneo je Tanjug.

MUP i tužilaštvo bez odgovora

Povodom izjave Aleksandra Vučića da iza događaja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti, u MUP-u Srbije, kao ni u Višem tužilaštvu u Beogradu za „Politiku” nije odgovoreno na pitanja da li je istraga u ovom slučaju završena, šta je utvrđeno i ko su odgovorni.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da neće iznositi detalje, već da će to uraditi tužilaštvo i policija kada za to budu spremni, preneo je Tanjug.

„Od mene ne očekujte imena, već od nadležnih organa. Zna se na kome je odgovornost, u vrhu gradske vlasti, ali za imena ćete morati da sačekate nadležne organe”, objasnio je Vučić. D. S. V. 

-----------------------------------------------------------------------------------

Mali i Vesić bez komentara

Kada je Aleksandar Vučić za noćno rušenje pod fantomkama na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice u Savamali optužio najviše organe uprave grada Beograda, na jedan sat je prekinuta sednica beogradskog parlamenta koja je u tom trenutku bila u toku.

Pauza od šezdeset minuta nije bila dovoljna da se strasti smire posle Vučićeve izjave. Po povratku u salu najgovorljiviji su bili odbornici opozicije, a od gradskih čelnika jedino se oglasio Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. On je ukazao da će ovaj slučaj, koliko god tema bila neprijatna, vrlo brzo dobiti epilog, ali i da se nada da će javnost jednog dana dobiti odgovor i na pitanje ko su ljudi pod fantomkama koji su hapsili Slobodana Miloševića.

Pokušali smo da saznamo kako gradonačelnik i gradski menadžer komentarišu ove Vučićeve navode i šta će preduzeti povodom toga, ali do zatvaranja ovog broja oni nisu odgovorili na naše pozive i poruke.

Pričljiviji u vezi sa ovim događajem gradski čelnici nisu bili ni u prethodna 53 dana. I tada se među prvima se oglasio upravo Nikodijević.

On je za Uskrs tvrdio da niko 25. aprila nije prijavio da se ruše objekti u Hercegovačkoj, da gradske službe nisu učestvovale u tome i da se sve svodi na izjave nekoliko ljudi. Nem je bio i Siniša Mali, koji je prvi put detaljniju izjavu povodom ovog događaja dao tek 4. maja, kada je rekao da se nije raspitivao o rušenju.

„Niti je grad, niti su gradske institucije umešane u to. Nema potrebe da se ja mešam, to prepuštam nadležnima”, bio je izričit Mali.

Najtiši povodom rušenja u Savamali, koje je pod lupu javnosti još više došlo posle vesti o smrti čuvara Slobodana Tanaskovića, bio je gradski menadžer Goran Vesić. On je uglavnom ponavljao da „nadležni državni organi rade svoj posao” i da će „istraga pokazati šta se desilo u Savamali”.

Potrebu da daju konkretnije komentare u vezi sa događajima u Hercegovačkoj ulici Mali, Vesić i Nikodijević nisu osetili ni kada je Saša Janković, zaštitnik građana, 9. maja objavio izveštaj u kome je ukazao da policija u noći 25. maja nije postupila po prijavama građana iz Savamale.  Tri čelna čoveka prestonice nisu reagovala ni 30. maja, kada je Janković naveo da ga je Nikola Ristić, načelnik Komunalne policije, prevario, tvrdeći da komunalnu policiju niko nije zvao te noći. D. Aleksić – B. Vasiljević

DS traži ostavku Malog

Balša Božović, predsednik beogradskog odbora DS-a, za rušenje u Savamali optužio je ceo državni vrh. On je zatražio ostavku gradonačelnika i ministra policije, ističući da je ovim činom Aleksandar Vučić izgubio pravo da bude mandatar za sastav vlade.

Lazović: Zadovoljni smo, ali ne odustajemo od protesta u subotu

Za inicijativu „Ne davimo Beograd” novi detalji o rušenju u Savamali nisu nikakvo iznenađenje.

– Zadovoljni smo jer se ostvario naš cilj da se istina otkrije, ali s druge strane smo i uplašeni, jer je očigledno da vlast radi samo pod pritiskom javnosti i da je za ovako nešto bilo potrebno da ljudi izađu na ulice – rekao je Radomir Lazović iz inicijative „Ne davimo Beograd”, dodajući da će ova inicijativa ipak održati protest zakazan za subotu na kome će ponovo zatražiti ostavke Siniše Malog i ostalih odgovornih. A. V.

Načelnik Komunalne policije: Odgovornost za rušenje osećam koliko i za bombu u Istanbulu

Nikola Ristić, načelnik Komunalne policije, čija je uloga u noćnom rušenju i dalje nejasna, ne oseća se prozvan Vučićevim otkrićem da su uklanjanje objekata na uglu Hercegovačke i Mostarske izvršili najviši gradski organi. On je, kako je rekao, zatečen idejom novinara „Politike” da njega, policajca, pita da li oseća odgovornost povodom rušenja i da li će podneti ostavku.

– Odgovornost za rušenje Savamale osećam koliko i za bombu u Istanbulu – precizirao je Ristić. A. V.

Mihajlovićeva: Podrška rezultatima Siniše Malog

„Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najzaslužniji je za ubrzani razvoj i pokretanje mnogih važnih projekata kojima se srpska prestonica nametnula kao jedna od najboljih destinacija za ulaganje u regionu”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izjavi dostavljenoj medijima, ona je podsetila da je u prethodne dve godine gradska vlast konsolidovala javne finansije, smanjila zaduženost Beograda i pokrenula velike infrastrukturne i komercijalne projekte. „Ministarstvo koji rukovodim izuzetno dobro je sarađivalo sa gradonačelnikom Malim na najvažnijim projektima u gradu, kao što su ’Beograd na vodi’, izgradnja prve robne kuće ’Ikea’, nova železnička stanica ’Prokopu’, kao i nizu drugih projekata, koji potvrđuju poverenje investitora u Beograd”, poručila je Mihajlovićeva, preneo je Tanjug.

REAGOVANjA

DJB: Iza rušenja stoji mandatar

Komentarišući izjave Aleksandra Vučića, Pokret „Dosta je bilo” postavio je pitanje kako protivzakonite aktivnosti najviših organa gradske vlasti mogu biti najbolje za grad i državu. Uz opasku da je nalog policiji da ne reaguje morao da dođe od resornog ministra policije, a komunalnoj policiji od gradonačelnika, DJB je zaključio u saopštenju da je nalog i ministru i gradonačelniku mogao doći samo od mandatara, koji je „pokušao da optuži oštećene stanovnike Savamale za ucenjivanje ljudi u institucijama”.

Nova: Vučić prebacuje odgovornost

Aleksandar Vučić je potvrdio ono na šta je Nova stranka ukazala – da je on odgovoran za razbojničko rušenje u Savamali, saopštila je ta partija, ocenjujući da je mandatar posegao za „prebacivanjem odgovornosti na žrtveno jagnje”.

„Licemerno je da šef Siniše Malog istovremeno krivce proglašava žrtvom, govoreći da je kriminalni čin izveden iz časnih namera. Još licemernije je da prave žrtve negira, tvrdeći da nikakvog vezivanja nije bilo, iako za to postoje svedoci”, navodi se u saopštenju Nove stranke. 

DSS: Hoćemo beogradske izbore

Demokratska stranka Srbije ocenila je kao veliki iskorak to što je došlo do pomaka u rasvetljavanju slučaja rušenja u Savamali i da je „dobro i to što će odgovorni iz gradske vlasti biti privedeni pravdi”.

Istovremeno, kako prenosi Tanjug, DSS od Aleksandra Vučića zahteva da pokrene postupak razrešenja gradonačelnika Siniše Malog i raspiše vanredne izbore za gradski parlament.


Komentari96
42273
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aki
Nemoj više Vučko, znam ti si veliki ali te zezaju mali. Ali ova ti je najlepša,, Ubuduće bez hajdučije,,, mislim odlično niko nesme posle mene da išta ruši , da krade , da laže, samo nedostaje doslednost , mislim, nemoj da se ljutiš treba početi od sebe.Mislim ti si uzor svima.
Dorćolac
"Убудуће без хајдучије" - obećanje onih koji su nasiljem isterali svoju pravdu; "Просечна плата први пут прешла 400 евра" - papir sve trpi; "Дај микрофон!" - partijska anegdota; "Вучић: Не знам какве везе Шабић има са Савамалом" - reče onaj koji je uspeo da odbrani malog partijskog "kompletnog idiota" (izjava od 10.maja.2016); "МУП и тужилаштво без одговора" - pivo je tu ali još nisu spremili jarca; "Мали и Весић без коментара" - kao i svi upleteni i oni se brane čutanjem, za priču su nadležni partijski javnobranioci.
Milan Dorcolac
Vucic je konferenciju za stampu drzao u Skupstini. Sta ce on uopste u Skupstini???
Milos Miokovic
Neko od zutih dosmanlija se juce brizno pitao kako je to u nekim starim eu prestonicama i da mu politika pomogne,kad cik kao nas najbolji drug politika to i uradi. Danasnji tekst,vecni grad Rim i stanje u gradskoj upravi. ..........nasli su lek Virdzina Radja, te ja nevidim na nasoj sceni vecu virdzinu od Biljane Srbljanovic a pored mnogi nas i draga citateljka bi bila zadovoljna
Analitičar-amater
Izvinjavam se publikumu uvaženog portala, ali bih pitao: je l' neko razumeo gornji tekst @Milos Miokovic? O čemu je ovde reč? P.S. Ako ima nekoga koga ne mrzi da piše neka nam pojasni šta je ovaj čovek želeo reći?
Preporučujem 8
Kljajic
Žalosno je da mirno posmatrano o onome što nam Evropa i Amerika spremaju.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja