sreda, 20.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 09.06.2016. u 10:30 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Spanać bogat gvožđem

Jela od ovog povrća ne smeju se čuvati za naredni dan, nego se mora baciti ukoliko se ne pojedu posle spremanja
Пре припреме за јело потребно је увек добро га опрати (Фото Д. Јевремовић)

Spanać je povrće veoma visoke biološke vrednosti. Izrazito je bogat gvožđem, kalcijumom, karotenom, vitaminima B1, B2 i C. Međutim, sadrži nepoželjna jedinjenja: nitrate i oksalate.

Iako je bogat gvožđem, u organizmu se ono teško resorbuje, jer je vezano za oksalnu kiselinu. Zato se preporučuje priprema ovog povrća obavezno sa mlekom kako bi se oksalna kiselina iz spanaća vezala za kalcijum.

Poznata je činjenica da u stvaranje bubrežnog kamenca ulaze oksalati. Upravo zbog toga ne bi trebalo suviše često i u velikim količinama konzumirati ovo povrće. Takođe, kalcijum iz spanaća veoma se teško resorbuje, samo pet odsto u odnosu, na primer, na brokoli, kod koga je stepen resorpcije kalcijuma čak 50 odsto.

Iako je bogat gvožđem, u organizmu se ono teško resorbuje, jer je vezano za oksalnu kiselinu. Zato se preporučuje priprema ovog povrća obavezno sa mlekom kako bi se oksalna kiselina iz spanaća vezala za kalcijum

Ispitivanja gubitka nitrata, vitamina C, magnezijuma i gvožđa u toku kulinarske obrade spanaća (kuvanje i pirjanje) pokazuje da dolazi do njihove razgradnje i to: nitrati (koji su nepoželjni, a kojima je spanać bogat) za 70 do 85 odsto, vitamin C za 70 do 80 odsto, magnezijum 30 do 50 odsto, dok do gubitka gvožđa ni ne dolazi.

Jelo od spanaća se zato ne sme čuvati za naredni dan, nego se mora baciti ukoliko se ne pojede. Vodu u kojoj je kuvan spanać takođe treba baciti jer sadrži nitrate koji se pod dejstvom bakterija pretvaraju u nitrite.

Postojbina ove jednogodišnje zeljaste biljke koja naraste do 30 centimetara u visinu je nekadašnje Persijsko carstvo (današnji Iran) odakle se najpre proširio na Kinu, a preko Sicilije i na podneblje Mediterana. Na našim prostorima takođe se uspešno uzgaja pa se može konzumirati kako u sezoni, tako i kada je radi dužeg čuvanja obično zamrznut. U smrznutom obliku spanać je dostupan tokom čitave godine; i ima slične osobine kao i blitva.

Komеntari3
fb12e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ricky Radetic
Draga gospodjo Vujičić, Suprotno vašoj tvrdnji u članku “Spanać bogat gvoždjem” od 09.06.2016. , mleko NE TREBA dodavati spanaću a evo i zašto: 1. Kalcijum iz mleka drastično umanjuje apsorpciju i time iskorišćenje gvoždja iz spanaća 2. Kalcijum iz mleka se vezuje za oksalate iz spanaća i formira kalcijum oksalat koji je glavni sastojak u formiranju kamena u bubregu Srdačan pozdrav, Riki Radetić
dr Slobodan Devic
Namirnica biljnog porekla koja sadrzi najvecu kolicinu gvozdja, koje nae telo relativno lako moze da absorbuje, su SEMENKE BUNDEVE!!
Joca Medicinar - Dopisnik
To ne znaci da ako jedemo spanac dobijamo kostur od celika. To je samo uvecanje gvozdja u obliku koje telo preradi u jedinjenju koje organi naseg tela koriste za normalno funkcionisanje. A dali zato postajemo jaci? Mozda, ali nije bas tako. Sigurno je da postajemo zdraviji ako jedemo spanac, jer nase telo postaje zdravije.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja