subota, 08.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 22.06.2016. u 14:59 Dejan Aleksić i Branka Vasiljević

„Politika” dobila trg

Prostor od zgrade u Makedonskoj 29 u kojoj je redakcija najstarijeg dnevnog lista na Balkanu do Cetinjske ulice u centru Beograda imenovan je u Trg „Politika”
Простор на углу Македонске и Цетињске улице зваће се Трг Политика. (Фото Дарко Ћирков)

„Politika”, najstariji i najugledniji dnevni list na Balkanu, koja više od 112 godina deli sudbinu srpskog naroda i države, zvanično je dobila svoj trg i tako postala jedina medijska kuća po kojoj je nazvan trg u Srbiji.

Odluku da prostor od Makedonske 29 i zgrade u kojoj se nalazi redakcija, do Cetinjske ulice, bude preimenovan u Trg „Politika” doneli su odbornici Skupštine Beograda.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je to jedna od najvažnijih odluka prestoničkog parlamenta, na koju je on, kako je istakao, posebno ponosan zbog njenog značaja za novinarsku profesiju i istoriju srpskog novinarstva.

– „Politika” je zaslužila da ima trg jer ona nije samo javno glasilo, nisu samo novine već institucija srpskog društva. Na ovaj način mi kao grad, u saradnji sa tim listom, koji je podneo inicijativu, odajemo počast svim velikim imenima koja su radila u najstarijim dnevnim novinama na Balkanu i stvarala srpsko novinarstvo – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je ukazao da je naročito važno i to što će u toku ove godine biti urađen projekat rekonstrukcije trga. Posle njegove obnove velika novinarska imena koja su pisala za „Politiku” dobiće svoje zvezde, odnosno pločice sa imenima.

– Tako će građani koji budu prolazili tim trgom, i odmarali se na njemu, moći da se upoznaju sa imenima koja su značajan deo srpskog novinarstva i istorije. Ovom odlukom želimo da pokažemo da obeležja ne moraju da dobijaju samo generali i političari, nego i glumci, sportisti, ali i novinari koji su doprineli razvoju našeg društva – napomenuo je Vesić.

Da „Politika” nije samo simbol Beograda, već pre svega identitetske novine srpske države ukazala je i Jasmina Mitrović Marić, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

– U predlogu odluke o imenovanju ovog trga stajala je jedna mala, skromna rečenica u kojoj je sublimiran značaj „Politike”. Ali i ne može drugačije. Ili tako ili da pišemo stranice i stranice kako bismo istakli šta za naše društvo znači taj list. A za tu kuću ja sam posebno vezana. Prva zgrada u koju sam otišla posle završenog fakulteta na audiciju, na kojoj je bilo 2.000 ljudi, bila je Makedonska 29. Ogromnu sam tremu imala kada sam susrela velika novinarska imena, jer sam znala da gotovo nije bilo značajnog srpskog i jugoslovenskog pisca koji nije pisao u kulturnoj rubrici i kulturnom dodatku „Politike”. Kao takva „Politika” zaslužuje da ima svoj trg i velika je čast što smo baš mi bili u prilici da o ovome odlučujemo – naglasila je Jasmina Mitrović Marić.

Inicijativu da prostor ispred zgrade u Makedonskoj 29 bude preimenovan u Trg „Politika” podnela je naša medijska kuća budući da se dom novina koje je osnovao Vladislav Ribnikar na toj adresi nalazi duže od 95 godina.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda izdao je mišljenje u kome je istaknuto da sa urbanističkog aspekta nema smetnji da se ovom prostoru dodeli naziv Trg „Politika”. Zeleno svetlo našoj inicijativi dalo je i Gradsko veće Beograda.

Preimenovanje ovog dela Makedonske u trg, kako su naglasili nadležni, neće dovesti do promena adrese drugih objekata jer će se samo „Politika” nalaziti na njemu.

ANKETA: Kako komentarišete odluku Skupštine grada o Trgu „Politika”

Za većinu – dobra vest

Vladimir Kostić, predsednik SANU

Spomenik dobija institucija koju smo pominjali kao etalon istine: „Pa piše u Politici”. To nam je bila i potvrda da smo i sami bili istiniti u svetu koji nas je okruživao.

Nadam se da imam prava da očekujem da će zasluženi spomenik biti i vama i nama, uprkos svim lutanjima, obaveza da tako i ostane.

Matija Bećković, akademik

Zaštitni znak „Politike” je krivo slovo „o” u njenom zaglavlju. Čitaoci „Politike” su decenijama strepili da borci protiv idejnih skretanja to slovo ne isprave.

Da su to učinili utulili bi ono čkiljavo svetlo koje je uprkos svemu opstajalo i bilo jedina nada da postoji nezavisna štampa. Zato bi moj predlog bio da Trg „Politike” i to slovo zaslužuju takav izgled.

Samo tako trg će zauzeti zasluženo mesto u našoj simbiologiji i istoriji.

Svetislav Basara, književnik

Potpuno mi je svejedno da li će „Politika” da dobije trg ili neće. Mislim da je budalaština nazivati trg po novinama.

Vladimir Veličković, slikar

Najzad pametna i pozitivna ideja. „Politika” je  monstrum od značaja, veličina, mnoge generacije su, kao i ja, naučile da čitaju uz nju. U mom životu „Politika” je bila nezaobilazna, iz nje sam dobijao mnoge informacije, ona je bila početak mnogih istorijskih događanja. Vrlo je pozitivan potez da se „Politici” da trg i da joj se uveća na taj način značaj u našoj kulturi i civilizaciji.

Gordan Mihić, dramski pisac i scenarista

Najzad divna vest. Čitam „Politiku” od kada znam za sebe. Nasledio sam tu naviku od svoga dede, pokojnog Dušana Hadžića iz Mostara koji je počeo da čita „Politiku” od kada je počela da izlazi. Sećam se male anegdote.

Posle Drugog svetskog rata bili smo izbeglice u Sokobanji iz Bosne i Hercegovine. I tamo su stizala svega tri primerka „Politike” kada je nastupila kriza u odnosima sa Rusijom, a onda i sa Zapadom.

Onda je moj deda budući da je poznavao prodavca koji je bio Hercegovac uspevao da dobije jedan primerak „Politike” da je pročita za deset minuta. On je stojeći čita, a ja stojim pored njega i čitamo u paru.

Do danas sam ostao privržen „Politici”, kupujem je svaki dan i uopšte vest da ta medijska kuća dobije svoj trg iznenađujuće je pozitivna.

Dejan Mijač, reditelj

Neverovatno lepa vest. Napokon nešto pozitivno da čujem iz Skupštine grada. I radujem se što je to tako. Zaslužuje to „Politika” svojim dugogodišnjim životom. Da je samo pratila za svoga dugog života, kao što je pratila sve to što se događalo unazad stotinu i više godina, samo to je dragoceno.

Ipak,  reč je o  medijskom stogodišnjaku, što je ogromna retkost. „Politika” je to radila časno i dostojanstveno, osim nekih godina. Dugo vreme je „Politika” bila najomiljeniji list i bila je, koliko se sećam, drug i prijatelj sve pismene Srbije.

A samo trajanje dokazuje nešto. A „Politika” traje i trajaće na radost svih nas.

Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture Srbije

„Politika” nije običan dnevni list u Srbiji, već je važan deo srpskog naroda i srpske kulture. Prigodno je da prostor ispred prve zgrade „Politike”, ali i zgrade u kojoj je sada smeštena redakcija, ponese taj naziv. Jedino ne znam da li je jezička formulacija najbolja, jer mi se čini da je rešenje Trg „Politikine kuće” bolje od predloga Trg „Politika”.

Dragoljub Žarković, urednik nedeljnika „Vreme”

Taj prostor oduvek je bio medijski trougao na kom su se okupljali reporteri „Politike”, Radio Beograda i „Večernjih novosti”. To je bilo sedište novinarskih šaputanja i berza informacija koje su se najčešće razmenjivale u čuvenim kafanama u blizini.

Plato ispred „Politike” svakako jeste novinarski trg, ali on nije pripadao samo „Politici”. „Politika” se ipak prva setila da ga imenuje po sebi, i ako se kolege iz Radio Beograda ne ljute zbog toga, ni ja nemam ništa protiv.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a

Ideja da „Politika” dobije svoj trg je zanimljiva, ali nisam siguran da li je dobro promišljena. „Politika” jeste nacionalna institucija, ali se pitam šta će se desiti sa ovom odlukom, odnosno trgom, ukoliko bi eventualno došlo, primera radi, do „neprijateljskog preuzimanja” „Politike” od strane „Kurira” ili neke slične medijske kuće.

Hoćemo li onda u tom slučaju da menjamo ime trga u recimo „Trg Informera” ili ćemo možda da dobijemo nove inicijative da se imenuje ulica po Draganu J. Vučićeviću ili Bulevar Željka Mitrovića.

Predrag J. Marković, istoričar  

Nema mnogo važnijih ustanova u Srba od „Politike”. A trg je mitsko mesto okupljanja nekoliko generacija pisaca, novinara, naučnika, umetnika, vezanih za Novine, jedini list kod koga nije pogrešno ovo veliko N.

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije

U mojoj porodici se odvajkada čitala „Politika” koja je za mene bila i ostala sinonim za dobro novinarstvo. Podržavam Trg „Politike”. Taj prostor se već decenijama vezuje za vašu kuću. Ljudi kad se dogovaraju da se sretnu u tom kraju obično kažu: „Vidimo se kod ’Politike’”.

Saša Janković, zaštitnik građana

Nisam dovoljno relevantan da dajem sud na ovu temu, ali ipak mislim da „Politika” jeste institucija srpskih medija i društva i odluka Skupštine grada nije pogrešna.

Veran Matić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92

Imenovanje trga predstavlja odavanje priznanja vrednosti i važnosti novinarske profesije. U „bermudskom trouglu” nastala su najveća imena našeg novinarstva ali i najveće bruke.

Verujem da je imenovanje ovog trga vezano za sve najbolje u srpskom novinarstvu, za novinarsku izuzetnost, za integritet, za snalažljivost funkcionisanja u autokratskim režimima, redakcija ali i pojedinaca, od slovoslagača preko ilustratora i karikaturista do urednika, ali i kao upozorenje na svu sramotu koja je nastajala u okviru profesije u određenim vremenima.

Podržavam inicijativu i grad bi mogao da razmisli i o mogućnosti da se deo prostora koji imenuje proglasi nacionalnim gradskim dobrom i da posluži za debate slobodnih građana. Da ne bude trg progutan ugostiteljskim objektima jer imenovanje trga samo po sebi ne znači ništa ako mu se ne doda i praktična vrednost kroz prostor za slobodnu autonomnu debatu građana na sve teme.

Ivan Tasovac, ministar kulture u tehničkoj vladi

Institucija „Politika” svakako zaslužuje svoj trg u Beogradu, ali generacije sadašnjih i budućih urednika i novinara dnevnog lista „Politika” time preuzimaju časnu obavezu da trajno čuvaju njenu visoku reputaciju.

Georgi Dimitrov, advokat iz Skoplja

Nema nikakve sumnje da su generacije novinara „Politike” stvarale ne samo standard novinarstva u Srbiji nego su stvorile ritual čitanja štampe uz jutarnju kafu na svim ovim prostorima. Nekako izgleda lepo i inspirativno, senka ispred zgrade „Politike” baš da ugosti zvezdice bardova novinarstva koje bi tamo trebalo da budu ispisane.

Nenad Simić, diplomirani teolog

Još u gimnaziji sam pozajmljivao od ujaka „Politiku”, kako bih saznao šta se dešava kod nas i u svetu. Ćirilica je njen zaštitni znak i generacije su uz „Politiku” učile da čitaju i pišu. Volim što detaljno pristupa temama kojima se bavi, ima ozbiljne analize, a nekada je imala jaku dopisničku mrežu.

Ne propuštam da pročitam, Poglede, feljtone i „Među nama”. Za razliku od drugih pisanih ali i elektronskih medija, u „Politici” se mogu pročitati razna mišljenja, što verni čitaoci veoma poštuju. Zato najstariji dnevni list na Balkanu zaslužuje da njegovo ime i dugogodišnje postojanje budu ovekovečeni.

Ekipa „Politike”

Komentari55
4de18
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

blaze doric
Политиа новине су једине које вреде нешто ПРИМЕТИО да у Београд има више новина него У Сиднеј нови јужни велс град од пет млиона становника има само двоје дневне новине које послују одлично због великог тиража ДАЉЕ честитан на именовање трга
banker
zatvorili su i uništili privatizaciujom sve što je davalo živost i duh tom prostoru (LIpa - picerija, Šumatovac tajkun 6 godina ležerno renovira, sunce, slično privatizovano od seoskog đilkoša), a sada postavljaju spomen obeležje
Саша Бг
Права ствар би била да се табле с именом трга ураде у Политикином словном типу. Таквих табли већ има по центру. Ако буду ставили латиницу на ту таблу поред ћирилице, онда ће упрскати ствар и истакнути социјалистичко раздобље, српскохрватски монст-језик и ударити тешку чвргу традицији.
Радомир
Уз Басарине изјаве, убудуће, додавати и износ промила у тренутку изјаве.
Milenko Pantović
Zamislite samo "sprdnju",prepodobnog V.Obradovića koji se sprda pa "besedi",da l možemo da zamislimo bulevar Ž.Mitrovića,ulicu onog manijaka Vučićevića,i to u kontekstu predloga(dobrog),da "Poliitika",dobije svoj trg.Pomenute "novinare",stavljam na jedan kraj duži,a sa drugog kraja "zbore" nam:D.Gruhonjić,P.Luković,S.Lekić & Co.Na sredini je "Politika",naravno,svetlosnim godinama,odvojena od pomenutog medijskog "bašibozuka".A,Basara,eh...
UCENIK DRUGE MUSKE GIMNAZIJE
Neosporno je da se slazem sa ovom idejom, ali dragi moji novinari, ne zaboravite da je na ovom mestu bila Druga muska a kasnije beogradska gimnazija koja je iznedrila mnoge naucnike,akademike,umetnike,u koju su isli i potomci dinastije Karadjordjevica itd.Rodjen sam u tom kraju i zato apelujem da se i to ime gimnazije ne zaboravi i spomene.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja