četvrtak, 21.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 23.06.2016. u 11:49 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Tikvice idealne za dijetu

Dijabetičari bi trebalo češće da ih jedu jer skoro i da nemaju ugljene hidrate, a smanjuju resorpciju glukoze
Тиквице треба чувати у фрижидеру, неопране, у пластичној кеси, до седам дана (Фото Д. Јевремовић)

Tikvice su, poput krastavca, namirnica koja obeležava leto, iako u supermarketima mogu da se nađu tokom cele godine. Razlikuju se letnje i zimske tikvice, a jedina razlika je u tome što letnje imaju tanju i mekšu kožu od zimskih.

Energetska vrednost ovog povrća je 16 kilokalorija u 100 grama. Sadrže 3,4 odsto ugljenih hidrata, 1,2 odsto proteina i 0,2 odsto masti. U manjim količinama sadrže minerale: magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum. Odličan su izvor Ce vitamina, a u manjoj količini sadrže vitamine Be kompleksa – tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, kao i vitamin Ka.

Baš kao i krastavac, tikvice su idealne za razne dijete za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida.

Kada se kupuje ovo povrće, treba uzimati one plodove koji imaju sjajnu koru bez oštećenja. Kora ne sme da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela

Ovo povrće je odlično kako za ishranu zdravih osoba tako i za bolesne. Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a s druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Preporučuju se i trudnicama koje imaju gestacijski dijabetes. Kod osoba koje imaju probleme sa hipertenzijom, kalcijum i magnezijum iz tikvica deluju na sniženje krvnog pritiska. Delovanjem na regulaciju masti i šećera, ovo povrće preventivno utiče na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti u tikvicama deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija.

Leto je pravo vreme za ovu namirnicu, pa je treba jesti što više i što češće. Kada se kupuje ovo povrće, treba uzimati one plodove koji imaju sjajnu koru bez oštećenja. Kora ne sme da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela. Tikvice se čuvaju u frižideru, neoprane, u plastičnoj kesi, do sedam dana. Mogu i da se zamrznu, ali će njihova struktura posle odmrzavanja da bude puno mekanija. Pre zamrzavanja, isečene tikvice potrebno je blanširati u kipućoj vodi oko dva minuta.

Tikvice mogu da se kuvaju, griluju, kuvaju na pari, rendaju u supe i čorbe, pune sa mesom ili drugim povrćem ili žitaricama. Postoje i oni manje zdravi načini pripreme ovog povrća – poput pohovanja i prženja, a tokom leta često mogu da se nađu i na roštilju.

Komеntari0
a2644
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja