Nećete pogrešiti u izboru namirnica ako se krastavac, tikvice ili boranija nađu na vašem tanjiru tokom ovih letnjih dana.
Krastavac je, baš kao i lubenica, sastavljen pretežno od vode (95 odsto) i, osim što osvežava, doprinosi hidriranju organizma. Ovo povrće je bogato mineralima poput bakra, kalijuma, mangana, ali i vitaminima Be, Ce i Ka, što je pravi izbor ukoliko tražite dobru namirnicu za redukcionu dijetu. Ima malo kalorija (samo 14 kalorija u 100 grama) i mnogo vodorastvorljivih vlakana. Krastavac je izvor polifenola i drugih jedinjenja koja smanjuju rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Pošto poboljšava koncentraciju, dobra je namirnica u ishrani obolelih od degenerativnih oboljenja poput Parkinsonove bolesti. Štiti srce jer sadrži kalijum koji utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska i regulaciju elektrolita u organizmu. Smanjuje rizik od raka dojke, grlića materice, jajnika, raka prostate kod muškaraca jer sadrži lignine i druge fitonutrijente koji imaju antikancerogena svojstva. Krastavac sadrži i vitamin Ce, beta karoten. Zbog svog sadržaja kompleksa vitamina Be, koji smanjuju osećaj anksioznosti, dobra je namirnica za osobe pod stresom.
I tikvice asociraju na letnji meni iako se mogu naći i pripremati i tokom drugih godišnjih doba. Energetska vrednost tikvica je samo 16 kalorija u 100 grama. Sadrže minerale: magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum i vitamine kompleksa Be, vitamin Ce i nešto vitamina Ka. Dobre su za osobe na dijeti, za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Dijabetičari bi trebalo što češće da ih konzumiraju jer tikvice skoro i da nemaju ugljene hidrate, a smanjuju resorpciju glukoze. Delovanjem na regulaciju masti i šećera, tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Mogu da se kuvaju, griluju, kuvaju na pari, rendaju u supe i čorbe, pune s mesom ili drugim povrćem ili žitaricama.
Boranija je nedozreli pasulj (grah) koji se uzgaja, bere i konzumira pre nego što se pasulj potpuno razvije, dakle ostane u omotaču (mahuni).
Spada u niskoenergetske namirnice i često je na jelovniku osoba na dijetama. U 100 grama boranija daje od 18 do 28 kalorija u zavisnosti od vrste. Što je boranija starija, kalorijski je jača. Sadrži dijetna vlakna koja su važna za pravilno funkcionisanje probavnog sistema i vitamine kompleksa Be, provitamin A i vitamine Ce i Ka. Od minerala u boraniji ima gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, mangana i cinka.
Termičkom obradom gubi protein lektin, koji može da bude toksičan u većim količinama, pa je veoma važna pravilna priprema. Boranija može da se kuva na pari, u vodi, može da se peče u rerni, ili pripremati u voku (prži–mešaj). Može da se kombinuje s piletinom, bademima, pavlakom.