subota, 23.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 14.07.2016. u 10:26 Jasna Vujičić, nutricionista

Lubenica snižava pritisak

Osvežavajuće povrće, koje često poistovećujemo sa voćem, sadrži oko šest odsto šećera i čak 92 odsto vode
Лубеница садржи витамине Це, А и Бе као и калцијум и магнезијум, фосфор... (Фото CC BY-SA)

Lubenica, osvežavajuće povrće koje zbog visokog sadržaja šećera često poistovećujemo sa voćem, veoma je zdrava, posebno za rad bubrega. Još su faraoni drevnog Egipta uživali u njenom slatkom ukusu, a kroz vekove uzgajanje lubenice proširilo se na skoro čitavu planetu.

Lubenica u proseku sadrži oko šest odsto šećera i čak 92 odsto vode. Od hranjivih materija sadrži vitamin Ce, nešto manje vitamina A i kompleksa Be vitamina, kao i minerale: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. Sočni crveni deo ploda je najslađi i najukusniji, dok se obodni deo – kora, roze ili bele boje, obično baca.

Interesantno je, na primer, da se u kineskoj kuhinji ni kora ne baca, već se upotrebljava kao i svako drugo povrće u receptima tipa „prži-mešaj” uz maslinovo ulje, beli luk, ljute papričice, mladi luk, šećer i rum.

U Japanu su pre nekoliko godina počeli sa uzgajanjem „kockastih” lubenica, što im je pošlo za rukom postavljanjem običnih sorti lubenica, dok su manjeg prečnika, u providne staklene ili akrilne kocke

Proučavanjem je utvrđeno prisustvo amino-kiseline citrulina u lubenicama, odakle se obično ova amino-kiselina i sintetiše. Ona stimuliše širenje krvnih sudova, baš kao i neki lekovi poput vijagre, pa se lubenica uslovno može kategorisati i kao afrodizijak. Naravno, lubenica pre svega osvežava na ovim letnjim temperaturama, a da bi se postigao onaj „drugi” efekat, potrebno je pojesti i više od kilograma slatkog ploda.

Crvenilo ploda je dobar indikator o količini biljnog pigmenta likopena koji je pored paradajza, ovde obilnije prisutan. Takođe lubenica je odličan izvor beta karotena i ima blago diuretičko svojstvo. Redovno konzumiranje lubenica ima ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Postoji više od 1.200 vrsta lubenica, koje daju plod veličine od pola kilograma pa sve do onih „rekordnih” plodova od 100 kilograma.

U Japanu su pre nekoliko godina počeli sa uzgajanjem „kockastih” lubenica, što im je pošlo za rukom postavljanjem običnih sorti lubenica, dok su manjeg prečnika, u providne staklene ili akrilne kocke. Najčešće se smatra da je unutrašnjost ovog povrća uvek crvena, ali postoje i sorte koje su narandžaste, žute, pa i potpuno bele boje.

Komеntari0
1649a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja