sreda, 14.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:22

Druga Vučićeva vlada položila zakletvu

​Za izbor su glasala 163 poslanika vladajuće koalicije i opozicionar Goran Čabradi (ZS), dok su protiv bila 62 opozicionara
Autor: Mirjana Čekerevacčetvrtak, 11.08.2016. u 12:39
Чланови владе на свечаности у Дому народне скупштине (Фото Дарко Ћирков)

Srbija je dobila novu vladu, na čijem je čelu ponovo Aleksandar Vučić, a koja broji 19 ministara. Glasalo se javno, prozivkom, a od 225 prisutnih za izbor su bila 163 poslanika vladajuće koalicije i opozicionar Goran Čabradi (ZS), dok su protiv glasala 62 opozicionara. Novoizabrani članovi vlade odmah su, u prisustvu Tomislava Nikolića, predsednika države, položili zakletvu, čime su i zvanično stupili na dužnost.

Ovo je druga vlada koju je sastavio Aleksandar Vučić, a u njoj je od 19 ministara, osam novih, dok su ostali bili na toj funkciji do sada i svi su zadržali svoje resore. Od uvođenja višestranačja pre četvrt veka, ovo je tek treći premijer koji je dva puta dobio mandat, pre Vučića, premijeri u dva mandata bili su Mirko Marjanović i Vojislav Koštunica.

Novu vladu čine: Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik vlade, Nebojša Stefanović, ministar policije i potpredsednik, Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednik, Dušan Vujović, ministar finansija, Goran Knežević, ministar privrede, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Nela Kuburović, ministar pravde, Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Zoran Đorđević, ministar odbrane, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i tri ministra bez portfelja, Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.

(Foto Darko Ćirkov)

Polaganju zakletve prisustvovali su patrijarh Irinej, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, beogradske vlasti... Posle polaganja zakletve u skupštinskom holu priređen je koktel.

Čabradi (ZS): Glasao sam „za” zato što je ekspoze odličan

Opozicionar Goran Čabradi (Zelena stranka) glasao je „za” izbor vlade zato što je, kako je rekao za „Politiku” mandatarov ekspoze bio odličan. To, kako kaže, ne znači da je on postao deo vlasti: „Glasao sam u skladu sa našim principom da nije važno ko je vlast, a ko opozicija, već ko će šta da uradi”. Čabradi je rekao i da nije došao na sednicu sa jasnim opredeljenjem da bude ni „za”, ni „protiv”, već je želeo da čuje šta će mandatar reći. On je naglasio: „Ono što su bile neke naše primedbe, a to je da životnoj sredini nije posvećeno dovoljno pažnje i premijer je sam rekao. Pored toga, on je u ekspoze ugradio i neke naše ideje koje smo mu predstavili kada smo razgovarali. Ukoliko samo pola ovoga što je navedeno u ekspozeu bude realizovano, ja mogu posle četiri godine da kažem da sam srećan što sam glasao za vladu.”

Izboru vlade prethodila je debata o mandatarovom ekspozeu, koja je i drugog dana, bila vrlo oštra. Više se polemisalo svemu drugom nego o sadržini ekspozea. Naprednjaci su ipak između dve polemike mandatara i opozicionara govorili o onome što je Aleksandar Vučić zacrtao kao cilj, a većina je ekspoze opisala kao naučni rad koji treba sačuvati.

Debatu je otvorio Miroslav Aleksić (SDS), koji je konstatovao da bi svi mogli da se nadmeću u dužini govora kada bi se od toga bolje živelo. Aleksić je, između ostalog, rekao da je dozvoljen reeksport i da Srbija robu iz EU izvozi u Rusiju. „Eto zašto je povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Srpska roba se, nažalost, ne prodaje ili se prodaje po niskim cenama”, istakao je on.

Nakon što je Vučić odgovorio da nije tačno da je bilo reeksporta, Aleksić je kazao: „Naše kontrole su rigorozne, a vi mi navedite primere, kompanije koje reeksportuju tolike poljoprivredne proizvode, zato što je sve uvek bilo rekla-kazala, rekla mi baba Smilja.”

Branislav Blažić (SNS) ocenio je da bi se za ekspoze pre moglo reći da je to jedna bela knjiga naše sveopšte stvarnosti i dodao: „Ovde je prikazano naše juče, danas i sutra.” Reagovao je Milorad Mirčić (SRS), rekavši da je Blažić ponovio svoj govor iz 1998. godine, kada je bila vlada narodnog jedinstva. „Tada je hvalio potpredsednika vlade Vojislava Šešelja, a sad hvali Aleksandra Vučića. To stvarno nema smisla”, dodao je on.

Maja Gojković, predsednica parlamenta, kazala je da je u to vreme bila poslanik i da o zaštiti životne sredine u ekspozeu tadašnjeg mandatara nije bilo ni govora i kazavši Mirčiću da nije u pravu.

U polemiku se potom uključio i Vojislav Šešelj: „Rekli ste da vlada Mirka Marjanovića nije vodila računa o ekologiji, a mi smo u toj vladi bili i ona je najveću podršku davala ekologiji. Branislav Blažić je bio ministar za ekologiju u toj vladi i sada je uzeo taj govor jer je bilo lakše prepraviti ga nego spremiti novi. Jeste, ako niko ne primeti. Ne može jedan govor da se drži 20 godina.”

Gojkovićeva je na to odgovorila: „Daćete mi taj govor iz devedesetih da ga uporedim, pa ću onda moći da presudim.”

Srđan Nogo (Dveri) predao je mandataru disk sa podacima o kontroli rada banaka za koje je tvrdio da ih je uradila Narodna banka Srbije i apelovao na premijera da se pojača njihova kontrola. Nogo je podsetio i na reformu pravosuđa koju je sprovela Snežana Malović, kada je bez posla ostalo 800 sudija, od kojih je, kako je rekao, njih 600 otišlo u SNS i pitao: „Gde su te sudije, jesu li ostali članovi SNS-a?” Vučić mu je odgovorio da niko ko je član SNS-a ne može istovremeno da bude sudija, jer je to nespojivo.

 

Gojković: Ne može se pre podne biti doktor Džekil, a po podne mister Hajd

Radulović: Vi niste predsednik „Tvitera”

Poruke na „Tviteru” poslanika Saše Radulovića (DJB) i Dragana Maršićanina, savetnika poslaničkog kluba DSS-a, bile tema kratke i oštre polemike.

Dok je trajala sednica, Radulović se takoreći iz minuta u minut oglašavao na „Tviteru”, a u jednom „tvitu” je, kako je na sednici ukazao Aleksandar Martinović (SNS), naveo da skupština podseća na farmu, „čime je na najgrublji način uvredio Narodnu skupštinu”. Ocenivši da je to skandalozno, Maja Gojković, predsednica parlamenta, rekla je da „biti poslanik znači predstavljati građane na svakom mestu” i dodala: „Društvene mreže nisu nešto toliko virtuelno pa da mislimo da da pre podne može da se bude dr Džekil, a popodne mister Hajd. Ovo je teška uvreda za parlament.”

Reagovao je Radulović, optuživši Gojkovićevu da zloupotrebljava poziciju predsednice skupštine: „Jer vi niste predsednik ’Tvitera’.” Istakavši da je to što ona radi omalovažavanje poslanika i nasilje nad njima, Radulović je zahtevao da se glasa o njenoj povredi poslovnika, a Gojkovićeva mu je odgovorila da ničim nije povredila poslovnik, da je to što je on uradio skandalozno i dodala: „Šta je ovo zdanje za vas i šta znači volja građana za vas, pokazali ste u ovoj jednoj rečenici.” Ona mu nije dozvolila repliku, jer na to, kako je rekla, nema pravo.

Još jedan Radulovićev „tvit” izazvao je reakciju Gojkovićeve, pošto je navedeno da je prekršila član 46 Ustava, koji garantuje slobodu govora. Gojkovićeva je kazala da jedan poslanik očito hoće da komunicira u parlamentu sa svima samo preko „Tvitera”. „Ne pada mi na pamet da se mešam šta će ko da napiše na ’Tviteru’, ali dužnost mi je da branim dostojanstvo parlamenta i svih poslanika i da ne dozvolim da bilo ko od vas bude na društvenim mrežama prikazan kao stoka. Vi dobijate jednaku platu kao i oni za koje govorite da su stoka i ne gadite se te plate. Koliko znam, niste odbili da primite ni paušal ni platu od države za rad na ’Tviteru’”, navela je ona.

„Tvit” Dragana Maršićanina, koji je napisao da je „Kaligula u Senat uveo jednog konja, a Vučić u skupštinu i u vladu celu ergelu” izazvao je reakciju mandatara, koji je poslanicima i, kako je rekao, građanima preneo šta je Maršićanin napisao: „Zoran Živković je malopre rekao u Narodnoj skupštini da sam mentalno bolestan i da ne bih mogao da prođem takvu vrstu pregleda. Slušali smo i druge uvrede o diktaturi, o diktaturi govore u medijima i u ovoj skupštini.” Vučić je kazao da je to ozbiljan pritisak koji će se nastaviti „sve dok se ne dočepaju ponovo prilike da pljačkaju Državnu lutriju”. „Nju sam uzeo kao paradigmu, a mislim i na sve drugo što su pljačkali i čime su se bavili u prethodnom periodu”, precizirao je on.

 

Stojimirović (SNS): Diploma Tomislava Nikolića je regularna

„Diploma Tomislava Nikolića je regularna, on je kod mene polagao ispit, kao što su to činili i mnogi drugi, među kojima su i pojedini ministri”, rekao je Ljubiša Stojimirović (SNS), odgovarajući na ponovljene tvrdnje poslanika SRS-a da je Nikolićeva diploma kupljena.

Stojimirović je rekao: „Kažu da je diploma lažna i kupljena. Nije tačno, njegova je diploma regularna i nije kupljena. To je dokazalo i nekoliko inspekcija upućenih na fakultet. To što se vama ne dopada Nikolić ne znači da treba da iznosite neistine. Nikolić je diplomirani inženjer menadžmenta, koji je u praksi pokazao da je dobar menadžer.” Međutim, Nataša Jovanović (SRS) ostala je pri tvrdnji radikala, navodeći da je Nikoliću diplomu omogućio baš Stojimirović, a reagovala je Maja Gojković, koja joj nije dozvolila da „vređa predsednika”.

 

Kaligula, Vlah, vera i večera i poljupci

Poslanik DSS-a Đorđe Vukadinović konstatovao je da je Vučić govorio šest sati, navodeći da je „sve preko dva sata nepristojno”. „Žalosno je što to niko od prijatelja i savetnika nije rekao”, dodao je on i, između ostalog, kazao da Pajtić nije napao Vučićevo dete, nego on Pajtića i njegovu suprugu... Vučić mu je odgovorio da „sem mržnje i ostrašćenosti ništa nije čuo” i uzvratio: „Da biste se dočepali fotelje u ovom parlamentu, bili ste Vlah.” Vučić je optužio Vukadinovića da mu je jedino važno da se „dočepa Državne lutrije Srbije”: „A od Državne lutrije za vas nema više ništa, sve ide u budžet.”

Vukadinović mu je odgovorio: „Što se tiče promene vere za večeru, gospodine Vučiću, vi ste ovde jedini, uz poneke saborce, koji ste menjali veru za večeru. Vi ste postali protestant. Ne znam da li ste Srbin politički, a ideološki svakako niste. Vi biste voleli da ličite na Angelu Merkel, na Putina, ali nažalost, najviše me asocirate na Kaligulu i Nerona. Vučić mu je uzvratio: „I Kaligulu i Nerona je istorija zapamtila, a vas nijedan Vlah ni u Neresnici, ni u Manastirici. Ne bih ja bio Neron i Kaligula, već bih bio De Gol da ima Državne lutrije za vas, ali nema. Ja, Aleksandar Vučić, kriv sam što što Državna lutrija Srbije ne plaća reket Đorđu Vukadinoviću. Što se vere tiče, poštujem protestante, Vebera, ali sam ponosan na to što sam Srbin pravoslavne vere.”

Vukadinović je napustio sednicu, a Maja Gojković je prenela da je, odlazeći, poslao poljupce Vučiću. Vukadinović je novinarima u holu rekao da su poljupci bili ironični: „Nisu bili izraz ljubavi, ali je taj gest značio i da nemam ništa lično protiv Vučića.”

(Foto Darko Ćirkov)

Stolica

Aleksandar Vučić je u jednom trenutku, odgovarajući poslanicima, rekao da „nama nikad ništa ne valja” i dodao: „Ne zaboravite, vi ste juče svi izlazili po deset puta, a neki i po deset sati bili napolju. Ja nisam napustio ovu stolicu 12 sati i odgovarao sam svakom.” Vojislav Šešelj mu je na to dobacio: „I ja da sam na takvoj stolici ne bih je napuštao.” Vučić je odvratio: „U pravu ste, vi ste je napuštali zato što niste na toj stolici.”


Komentari123
43153
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Ne preporučujemo
Da imam svoju televiziju, pred početak prenosa iz Skupštine napisao bih ovako: Počinje prenos iz Skupštine Srbije. Ovaj prenos ne preporučujemo starijim od sedam godina.
Milan
Na sve ovo samo mi padne napamet Radoje Domanovic i njegova pripovetka:Razmisljanje jednog obicnog srpskog vola!
O. Lipovac
Sada je vrlo uočljivo da je Vučić promašio profesiju. Trebalo je da se školuje za pekara, onda bi mogao da ustaje u 3, ne bi morao da čega 5. Sastanak Vlade u 6,30 da se čovek prekrsti.
goran
Koliko su racionalni kada su odmah bili na koktelu. Popili su samo poslanici za ova dva dana veliki broj flasca vode i plus vlada. Za te pare mogli su da pomognu poljoprivredu. Sve bi ja vas naterao da radite u rudniku. Samo se trosi novac a nista nemate korisno. Koji vasi sastanci kad vam nezaposlenost se povećava. Imate nove maturante. Osim starih koji su dobili otkaze.
deda Mika
Cirkus oko ustolicenja kralja i svite, komedija, potpisivanje, ljubljenje. Nisam siguran,dal bese i Dodik,mora da ce i on uskoro da se preseli u Srbiju. Pa kad se udruze V, D i Š, Srbijanci vidite sta cete. Lepa predstava, Selo gori...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja