Sve više ljudi u Srbiji uključeno je u proizvodnju i prodaju organske hrane. Pre šest godina, u toj branši, bilo je svega 137 proizvođača, a prošle godine – dve hiljade, uključujući i kooperante.
Ipak, to ne znači da slično interesovanje vlada i među potrošačima jer svega jedan odsto ove hrane ostane na domaćem tržištu, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Praktično sve što se uzgaja na organskim plantažama završava u izvozu, a najveći kupci i dalje su Nemačka, SAD, Holandija, Belgija, Austrija i Poljska. Među najtraženijim proizvodima koji se izvoze, u kategoriji voća, prošle godine bile su smrznute maline i kupine i sveže jabuke, a od prerađevina koncentrati od jabuka, sušeno voće i pirei od višanja, dunja i kupina.
– Najveći deo te hrane se izvozi. Dug je put do toga da organska hrana postane jeftinija i dostupna domaćim kupcima. Ipak, ohrabruje to da je ponuda sve veća u supermarketima – kaže Veljko Jovanović iz Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.
– Organska hrana uzgaja se na oko 15.000 hektara, to je veliki rast u odnosu na prošlu godinu kada se prostirala na oko devet hiljada hektara. Od 2012. godine izvoz je u stalnom porastu. Ali ako imate paradajz koji košta 70 dinara ili organski za 250 dinara, jasno je šta je razlog manje tražnje – kaže Jovanović. Organska hrana je skuplja jer se od proizvođača zahteva mnogo veći manuelni rad, a skupa je i sertifikacija.
– Za naše kupce organska hrana je i dalje skupa, a ne postoji ni dovoljno razvijena svest o prednostima tih proizvoda. Kupuju uglavnom za svoju decu. U svetu su stigli do toga da se, kada se govori o ulaganju u ovu vrstu proizvodnje, to ne tiče samo ministarstva poljoprivrede, već i ministarstva zdravlja. Naime, podstičući zdravu ishranu, manje građana će biti bolesno – objašnjava naš sagovornik.
Na primeru proizvodnje krastavaca, objašnjava zbog čega je za nas bolje i zdravije povrće koje se ne uzgaja konvencionalnim metodama. Stabljika krastavca u toku rasta „usisa” oko šest i po litara pesticida što, i bez obzira na karencu, ipak ostaje u plodu.
Trenutno je organska hrana (u zavisnosti od vrste proizvoda i prodajnih mesta) za 50 do čak 400 odsto skuplja od konvencionalno proizvedenih namirnica
– Ohrabruje to što je kod nekih prodavaca, po nezvaničnim procenama, udeo organskih proizvoda u kategoriji voća i povrća skočio na četiri do pet odsto, što je je solidno. I prinosi kod organskih useva sada su gotovo jednaki kao kod konvencionalnih, što bi u perspektivi moglo da snizi cenu tih proizvoda – ističe Jovanović.
Generalna sekretarka Udruženja proizvođača „Serbia organika” Ivana Simić ističe da Srbija praktično celokupni izvoz zasniva na svežem i smrznutom voću i njihovim prerađevinama. Kako kaže, organskog voća praktično i nema na domaćem tržištu dok se sveže povrće i namirnice životinjskog porekla još ne izvoze i njih potrošači imaju prilike da kupuju.
– Specijalizovanih prodavnica nema, iako je bilo pokušaja, ali neke od radnji u ponudi imaju veći deo organske hrane. I pojedine velike trgovine sada već imaju dobar ili solidan izbor zbog toga što, poslednje dve godine, ipak raste tražnja za zdravom hranom – kaže naša sagovornica, dodajući da je otežavajuća okolnost to što je tržište preplavljeno uvoznim organskim proizvodima čije su cene prilično visoke, čak više u odnosu na iste te proizvode u zemljama iz kojih dolaze.
Smatra da će će cenu regulisati veća ponuda domaćih proizvoda. Trenutno je organska hrana (u zavisnosti od vrste proizvoda i prodajnih mesta) za 50 do čak 400 odsto skuplja od konvencionalno proizvedenih namirnica.
Među državama EU u organskoj proizvodnji najviše je odmakla Austrija, ali je najveći strategijski iskorak načinila Danska, koja je nedavno najavila da će, u narednih 25 godina, celokupnu poljoprivrednu proizvodnju prevesti u organsku. Nemci su, s druge strane, najveći potrošači.
Evropska statistika pokazuju i da su gazdinstva s organskom proizvodnjom u proseku veća od onih gde se proizvodi na tradicionalni način.
Unija je prvu zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji donela još 1991. godine, a pojava bolesti ludih krava, 2001. godine, bila je velika prekretnica i zamajac za intenzivniji rast proizvodnje organskih namirnica.