ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 25.08.2016. u 20:51 Ana Vuković

Ku­ći­ca „In­fo par­ka” i da­lje kod Auto­bu­ske sta­ni­ce

(Фото А. Вуковић)

Ku­ći­ca „In­fo par­ka” po­red do­la­znog pe­ro­na Auto­bu­ske sta­ni­ce pre­ži­ve­la je ukla­nja­nje na­ja­vlje­no za četvrtak. Pret­hod­no je re­če­no da je od­lu­ku do­neo grad u sa­rad­nji sa Ko­me­sa­ri­ja­tom za iz­be­gli­ce, ali iz Ko­me­sa­ri­ja­ta po­ru­ču­ju da oni ne­ma­ju ni­ka­kve ve­ze sa tim re­še­njem. To po­tvr­đu­je i Ve­ran Ma­tić, di­rek­tor Fon­da­ci­je B92, pod či­jim okri­ljem ra­di „In­fo park”. Od­lu­ka je, na­vo­di on, za­jed­nič­ki stav ne­ko­li­ko mi­ni­star­sta­va s ci­ljem ukla­nja­nja mi­gra­na­ta iz par­ko­va, a do­zvo­le za po­sta­vlja­nje ku­ći­ce po­vu­kli su JKP „Ze­le­ni­lo” i op­šti­na Sav­ski ve­nac. Ma­tić je za­to ovim in­sti­tu­ci­ja­ma pod­neo žal­be ko­je su na ne­ko vre­me pro­du­ži­le ži­vot objek­tu „In­fo par­ka”.

– Mi­si­ja „In­fo par­ka” je od sa­mog po­čet­ka bi­la pru­ža­nje in­for­ma­ci­ja iz­be­gli­ca­ma i nji­ho­vo upu­ći­va­nje u ko­lek­tiv­ne cen­tre. Na­ša ulo­ga ni­je de­lje­nje hra­ne, ali od ka­ko je „Mik­sa­li­šte” pre­sta­lo da snab­de­va ob­ro­ci­ma naj­ve­ći deo mu­ške po­pu­la­ci­je iz­be­gli­ca na­šli smo se u hu­ma­ni­tar­noj kri­zi i ose­ti­li od­go­vor­nost da po­mog­ne­mo lju­di­ma – ob­ja­šnja­va Ma­tić.

Da je „In­fo park” za­i­sta va­žan šraf u me­ha­ni­zmu upu­ći­va­nja iz­be­gli­ca ka ade­kvat­nom sme­šta­ju eki­pa „Po­li­ti­ke” uve­ri­la se ka­da su vo­lon­te­ri jed­nu po­ro­di­cu iz Si­ri­je upu­ti­li ka pri­hvat­nom cen­tru u Ba­nji Ko­vi­lja­či.

– Ov­de smo od da­nas do su­tra i ni­smo si­gur­ni ko­li­ko du­go će­mo mo­ći da osta­ne­mo u ovom objek­tu. Na­da­mo se naj­bo­ljem jer od na­še po­mo­ći za­vi­si ve­li­ki broj lju­di – ka­že Ti­ja­na Si­ja­rić iz „In­fo pul­ta”.

Iz­be­gli­ce iz­gle­da ne pri­me­ću­ju da je nji­ho­vu si­gur­nu lu­ku ovih da­na po­go­di­la bu­ra. Ne­ko­li­ci­nu mu­ška­ra­ca za­te­kli smo iza spor­ne ku­ći­ce. Ši­ša­la ih je i bri­ja­la jed­na od vo­lon­ter­ki. Dru­gi su igra­li od­boj­ku, a tre­ći se­de­li u hla­do­vi­ni par­ka kod Eko­nom­skog fa­kul­te­ta. Pro­la­ze­ći po­red obli­žnjeg par­kin­ga, pri­me­ti­li smo da je me­đu ne­kim od iz­be­gli­ca iz­bi­lo i ko­ška­nje, ali tu su se na­šla i dvo­ji­ca po­li­ca­ja­ca ko­ji su za­va­đe­ne lju­de smi­ri­li i spre­či­li ozbilj­ni­ji su­kob.

Pre­te­ća po­ru­ka

Po­sle na­pi­sa ne­ko­li­ko be­o­grad­skih me­di­ja o „ba­ha­to­sti mi­gra­na­ta” u Be­o­gra­du, na „Tvi­te­ru” se po­ja­vi­la pre­te­ća po­ru­ka. Ko­ri­snik ove dru­štve­ne mre­že sa na­dim­kom Kr­ti­ca po­zvao je svo­je pra­ti­o­ce da se oku­pe na Ze­le­nom ven­cu i po­đu da bi­ju mi­gran­te. Ka­da su vo­lon­te­ri „In­fo par­ka” sa­zna­li za ovu pret­nju, pri­ja­vi­li su to po­li­caj­ci­ma ko­ji pa­tro­li­ra­ju u ovom de­lu gra­da. 

Komеntari0
9e4d3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja