utorak, 29.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 30.08.2016. u 17:51

PIC poziva vlast u RS da ne održi referendum, Rusija izdvojila mišljenje

Dačić: Nikolić i Vučić u četvrtak sa liderima Srba u BiH i RS - Dodik: Ne interesuju me ni PIC, ni njihova saopštenja
Панорама Сарајева (Фото Д. Ћирков)

SARAJEVO– Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH pozvali su danas vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

„Ustavom BiH nedvosmisleno je je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS-u traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Istaknuto je da iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti sproveden na način koji je u skladu sa Ustavom BiH, i ne može kršiti Opšti okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH.

„Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor PIC-a takođe je konstatirao da su predsednik RS i Narodna skupština RS-a (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive”, poručeno je u izjavi ambasadora PIC-a, preneli su mediji u BiH.

Svi su saglasni da odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su više puta istakli, između ostalog i u junu 2016. i decembru 2015. godine, „da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovo sprovođenje”.

Upravni odbor PIC-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir, u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih naroda.

„Upravni odbor PIC-a poziva institucije BiH da ovo pitanje reše kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga. U tom kontekstu, konstatiramo da su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnela NSRS. Koliko je poznato Upravnom odboru PIC-a, predsednik Ustavnog suda je nagovestio da bi se sednica Suda mogla održati pre referenduma”, stoji u izjavi ambasadora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mera i retorike koja vodi podelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu.

„U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a žali zbog korišćenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcepljenje. Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH”, poručuju ambasadori.

Naglašeno je da će Upravni odbor PIC-a će nastaviti pratiti ovo pitanje i dalji razvoj događaja, uz napomenu da se Rusija ne pridružuje ovoj izjavi.

 

Rusija izdvojila mišljenje 

SARAJEVO – U sedištu OHR-a u Sarajevu završena je sednica Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH o najavljenom referendumu o Danu Republike u RS, a sednicu je prvi napustio ambasador Rusije Petar Ivancov koji je rekao da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave.

„Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo preti i osuđuje. Smatram da se do rešenja problema koji postoji može doći, pre svega, dijalogom”, rekao je ruski ambasador u BiH nakon sednice PIC-a.

Ivanocov, naime, smatra da bi Ustavni sud trebao da bude malo više pažljiv prema Zakonu i prema aktuelnoj situaciji u BiH.

„ Neću ja pričati precizno o tom tekstu i sami ćete videti. Kad se tekst pojavi, spreman sam da dajem dodatne komentare”, rekao je Ivancov i dodao da na sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, nije čuo ništa o korišćenju „bonskih ovlašćenja”.

On je naveo da će izjava biti upućena javnosti iz OHR-a u toku dana.

„Smatramo da su učesnici tog procesa trebali biti malo mirniji i da su se tada trebali dogovoriti o nekoj izbalansiranoj odluci, ali su se do sada tražili samo ustupci od Republike Srpske”, ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da su na neki način i drugi trebali da pripomognu u pronalaženju rešenja u tom procesu, napominjući da on nema pravo da se meša u donošenje odluka Ustavnog suda.

On smatra problematičnim to što tekst usaglašenog dokumenta traži ustupke isključivo od Republike Srpske, umesto da poziva na dijalog, zbog čega je Rusija i izdvojila svoje mišljenje.

Inače, prema pravilniku donošenja odluka PIC-a, ako na prvom sastanku ne bude postignut koncenzus zakazuje se druga sednica na kojoj je za zvaničan stav PIC-a potrebna prosta većina.

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske referendum će biti održan 25. septembra.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: „Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Sastanak Upravnog odbora PIC-a, koji je trebalo da bude održan 23. avgusta, odložen je radi dodatnih konsultacija.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ranije je izjavio da Rusija ne smatra da je nezakonito izražavanje volje jednog naroda o pitanju za koje smatra da je od velikog značaja.(Tanjug)

 

Izetbegović: Izdvojeno mišljenje Rusije je očekivano

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je očekivano izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasedanju članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIC) u BiH.

„Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi, koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, doneće štetu svima, i BiH, i RS-u, i regionu, a u konačnici i Rusiji”, rekao je Izetbegović za Klix.ba.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIC-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema rečima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna, jer traži isključivo ustupke RS-a, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov, potrebno u ovom trenutku, prenosi Klix.ba.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIC-a potreban konsenzus, verovatno će biti zakazana nova sednica, na kojoj je potrebna prosta većina glasova.

Osim Visokog predstavnika u BiH (OHR-a), od kojeg se očekuje da reaguje i spreči zakazani referendum u RS-u, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtev da naredi odlaganje referenduma u entitetu Republika Srpska, prenosi Klix.ba.

„Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati i visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica”, kazao je Izetbegović za portal, prenosi Tanjug.

 

Dodik: Ne interesuju me ni PIC, ni njihova saopštenja

BANjALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ga apsolutno ne interesuju ni Savet za sprovođenje mira (PIC) u BiH, ni njihova saopštenja, prenose banjalučki mediji.

Dodik je rekao da mu u danu, u kojem je dobio unuku i koji je tako poseban za njega i za njegovu porodicu, ne pada na pamet da se bavi PIC-om i njihovim saopštenjem, prenele su Nezavisne novine.

Predsednik RS je tako reagovao na izjavu ambasadora PIC kojom pozivaju vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike, prenosi Tanjug.

 

Salkić: Savet potvrdio da je referendum u RS antiustavni

BANjALUKA – Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je večeras da je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH, potvrdio ono što su upozoravali bošnjački zvaničnici, a to je da je referendum u RS o 9. januaru kao danu tog entiteta antiustavan i antidejtonski, te protivan interesima Bosne i Hercegovine.

„PIC je u ovom prvom krugu ostavio prostor vlastima u entitetu da odustanu od najavljenog referenduma želeći da podstaknu i domaće institucije da se uhvate u koštac i rade na rešavanju ovog problema”, rekao je Salkić, dodajući da se vidi da je akcenat na domaćim institucijama, koje moraju da se osnaže i reše ovo pitanje.

Važno je, naglašava, da je u zaključcima Upravnog odbora PIC-a jasno rečeno da je neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija ovog problema.

Takođe, potvrđeno je i ono što su govorili bošnjački predstavnici vlasti - da je referendum suprotan Dejtonskom sporazumu u smislu napada na Ustavni sud BiH, koji ima dejtonska ovlašćenja.

Entitetski potpredsednik ukazuje i da je bitno da se u zaključcima PIC-a pozivaju entitetske institucije u RS da odustanu od referenduma, što je, kaže, logično s ozbirom na to da su istakli da je referendum antidejtonski i suprotan ustavu.

Salkić smatra da je važno da je PIC osudio, kako navodi, separatističku politiku, koja se sprovodi, i poručili da se ona ni u kom slučaju ne može desiti na teritoriji BiH.

„Možda su građani očekivali i snažniju reakciju PIC-a. Imajući u vidu da je na neki način poručeno da po pravilima PIC-a postoji i drugi krug, gde nije potreban konsenzus, mislim da su ostavili otvorena vrata i za snažniju reakciju ukoliko za nju bude bilo potrebe”, zaključio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić za Fenu, prenosi Tanjug.

 

 

Državni vrh Srbije o stavu PEC da RS odustane od referenduma

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Alekdsandar Vučić, sastali su se večeras, na hitnim konsultacijama, posle stava Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH da vlasti RS treba da odustanu od referenduma o Danu Republike.

Predsednik i premijer najpre su razgovarali 40-tak minuta u četiri oka, iza zatvorenih vrata, a potom su im se pridružili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.

Na početku sastanka, u 20.30 sati, nije bilo, uobičajenog u redovnim prilikama, snimanja početka sastanka, u obaveštenju redakcijama nije navedeno ni da li će uslediti izjave za novinare, niti da će biti saopštenja o sadržaju razgovora. Sastanak je završen oko 22.30,, prenosi Tanjug.

 

Dačić: Nikolić i Vučić u četvrtak sa liderima Srba u BiH i RS

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak s liderima Srba u BiH i RS, kako bi razmotrili stav Saveta za impelemntaciju mira u BiH protiv referenduma u Srpskoj, situaciju uopšte, te o daljim koracima.

To je jedan od zakjljučaka večerašnjih konsultacija u Predsedništvu Srbije, koji je novinarima večeraš preneo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da je na konsultacijama državnog vrha analizirana situacija, koja se tiče bezbednosti i regionalne stabilnosti i razmatrano pitanje naših vitalnih nacionalnih državnih interesa.

„Dogovorene su i preduzeće se, i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji i, nadamo se, u regionu”, rekao je Dačić u pauzi sastanka u Predsedništvu Srbije.

Usaglašeno je da se u četvrtak održi sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića liderima Srba u BiH i Republici Srpskoj, na kojoj će se razmotriti aktuelna situacija i, eventualno, dalji koraci.

„Mi smo zaintesovani za očuvanje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Dačić.

Komentari79
b7a18
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ekica
@Zvrko od juče, Ustavni Sud BiH nije ni u kom slučaju u rukama nikoga osim sudija Suda BiH koji su na tu dužnost imenovani i postavljeni da savjesno i profesionalno rade svoj posao za koji su plaćeni od poreznika države BiH. Zašto nema sudije iz Rusije, bilo je vaše pitanje? Svima u Evropi, a ljudima u BiH je kristalno jasno da oni ne rade na bazi primjene prava i pravde što pokazuje i primjer ruskog ambasadora u Sarajevu koji bez ikakvih objašnjenja ili argumentacije izdvaja svoje mišljenje iz zaključaka PIC-a. Suci Ustavnog Suda BiH su znajući za osjetljivost problematike dodatno konsultovali Venecijansku komisiju i donijeli Odluku kojom se kaže da se ne poštuju LJUDSKA PRAVA I SLOBODE kada zakonom tj silom nekoga ko nije pravoslavac obavezujete da proslavlja institucionalne praznike koje se identificiraju kao vjerski. Postoje i drugi razlozi koje naravno morate pročitati u odluci Suda BiH i koji su utemeljeni na Ustavu BiH, Međunarodnom pravu, Konvencijama, Protokolima
Славиша Гавриловић
БиХ је дестабилизована објављивањем лажних резултата пописа, у којима је исказано 195.000 становника који не живе у тој држави. Иста ова амбасадорска камарила је оцијенила да је попис у реду. Чудно, када је вишак од тих скоро 200.000 становника искључиво исламске вјеоисповјести, а десетине хиљада Срба који и сада имају некретнине у Федерацији нису пописане. Неки од пописаних према попису живе у џамијама (изгледа да постоје и вишенамјенске џамије) . Иначе Срби немају никаквог разлога да се отцјепљују из БиХ. БиХ је српска држава, а не држава Турака који су остали након пропасти Отоманског царства.
nikola andric
RIS: ''Necemo tolerisati bilo kakvo krsenje opsteg sporazuma za mir''. Dodik: '' Ne interesuju me ni RIS ni njihova saopstenja''. Pretencije RISa i Dodika su prilicno jasne . Ovi prvi pretendiraju najvisu vlast u BiH dok se drzavna vlast u BiH kao i najvisi sud onako ''uzgred'' navode kao Ustavni argumenti. Dodik ocevidno nije impresioniran ni RISom niti njihovom argumentacijom. ''Destabilizacija'' pretpostavlja ''stabilno stanje stvari''. To stanje svari je opisano od RISa kao: ''veoma ozbijnih ekonomskih i socijalnih izazova u BiH''.
Dule Prizrenac
Puna i bezrezervna podrska Republici Srpskoj. Dosta je vise licemerja prema Srbima na Balkanu. Izgleda da smo krivi zato sto postojimo. Kad se KiM otima tj. proglasava nezavisnost to je ok, sve je legalno, pljuste priznanja drugih drzava nema krsenja medjunarodnog prava. Sa druge strane referenum o danu RS je neustavan, nelegitiman. I sta se uopste tice koga sta ce RS da slavi? Sama se za sebe izborila i moze da slavi sta hoce. Mislim da i mi sa ove strane Drine moramo dati podrsku RS i to jasno i nedvosmisleno na drzavnom nivou. Od 1995. samo cinimo ustupke strancima i drugima u regionu na ustrb nasih nacionalnih interesa, pritom, ne dobijajuci ni trunke postovanja vec samo napade, omalovazavanja i ponizenja. Dosta je vise sa tom praksom.
Владимир Петковић
@Дени За Хрватску не знам а и брига ме али Србија ЈЕСТЕ гарант. То каже и Т. Николић и још многи други, а да није гарант причао је, рецимо, Харис Силајџић. То кажу и странци, рецимо Данијел Игрец: "Битну улогу у очувању Републике Српске има и Република Србија, као гарант Дејтонског споразума..." Истина, то они кажу увек када Србији треба завртати уши. И да "осликају" свој став који је увек на штету Срба. Свака част Русима. То што осликавају свој став неутемељен у законима и уставу БиХ, па, ето, може им се. Терористи харају по њиховим земљама, терориста има "на тоне" у БиХ али се они баве референдумом у РС, и врапци већ знају зашто. А за рат, зна се и ко га и како призива, истина споразум између Путина и Ердогана их је мало спречио, али... Да, а шта ћемо са "поделом" РС на три дела како су то осмислили Хрвати из Хрватске? Заиста, ко СТВАРНО призива и жели рат у региону? Срби сигурно - не!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja