petak, 19.04.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:18

Male tajne o pasulju iz Srebrnog kazana

Na kraljevačkom keju pasulj je kuvalo 58 kuvarskih ekipa, a riblju čorbu njih 36 iz raznih krajeva Srbije
Autor: Miroljub Dugalićponedeljak, 26.09.2016. u 09:10
Конкуренција на кулинарском надметању била је велика (Фото: М. Дугалић)

Kraljevo – Sa obale Ibra širio se proteklog vikenda miris riblje čorbe i pasulja. Održavala se i bila izuzetno posećena, 26. manifestacija „Srebrni kazan”, u organizaciji grada i gradske turističke organizacije. Čorbu je prošlog petka kuvalo oko 40 ekipa iz Kraljeva i okoline. Konkurencija je bila velika jer ovaj grad leži na obalama tri reke – Ibra, Zapadne Morave i Ribnice – pa su među nekoliko hiljada ribolovaca brojni i majstori kuvanja riblje čorbe.

Prvo mesto, po oceni stručnog žirija, u kuvanju riblje čorbe pripalo je ekipi Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša, kuvaricama Ankici Dimitrijević i Violeti Antonijević.

Srbi vole riblju čorbu, ali i tvrde da je čorbast pasulj „čudotvorna, još neispitana hrana”. To smo čuli i na ovogodišnjoj „pasuljijadi”, održanoj prošle subote, dan posle kuvanja čorbe, pa je u takmičenju u kuvanju pasulja učestvovalo čak 58 ekipa sa ukupno osamdesetak kuvara profesionalaca, amatera i đaka. Stručni žiri procenio je da su to „čudotvorno jelo” najbolje pripremili kuvari Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita” iz Kraljeva, među amaterima ekipa „S konca i konopca” iz Arilja, a među učenicima ekipa „Srcem za svu decu” iz Čukojevca kod Kraljeva. Kad se sve sabere, sveukupni pobednik manifestacije „Srebrni kazan”, u kuvanju i jednog i drugog jela, jeste pomenuta ekipa i kuvarice iz Niša.

Na jednom od štandova zatičemo pomalo razočarane kuvare amatere Miloša Bogojevića i Radojicu Vukosavljevića. Nisu baš zadovoljni plasmanom.

Inače, dok su se pasulj i čorba krčkali, bila je velika gužva od znatiželjnika, mnogi od njih s već pripremljenim porcijama, čekali su da žiri prođe i da, obavezno uz „repetu”, probaju ono što su majstori za ova jela pripremili. Nikome nije bilo dosadno, jer su se na obližnjoj bini smenjivali muzički umetnici, igračke grupe, bilo je tu čak oko 400 učesnika, pa se i za njih, naravno, kuvao čorbasti pasulj.

A narodno verovanje sa početka teksta o „čudotvornom pasulju” ne podržava u potpunosti naučno stanovište, jer smo od pojedinih kuvara čuli da je „pasulj zaista hranljiv, ali i toksičan. Zato mora da se krčka najmanje deset minuta u vodi koja se obavezno menja kako bi se odstranili otrovni sastojci. Inače, sadrži ugljene hidrate, proteine i za probavu veoma korisna celulozna vlakna... Na američkom kontinentu pronašao ga je Kristifor Kolumbo, a tada ga nije bilo ni u Španiji. U Srbiju je stigao prilično kasno, pa ga ni Nemanjići nisu jeli. Ali jesu minulog vikenda brojni Kraljevčani.


Komentari4
899ed
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

gidra
Samo o jelu a niko ne pita gde se potrosilo vise od 800.000 din koje je Turisticki savez dobio sa ovo malo retkog pasulja i riblje corbe. Ljudi moji opametite se ,zar ne vidite sta se radi i ko koga radi. Ovo je prevrsilo svaku meru ozbiljnosti Ukusa corbastog pasulja i rriblje corbe i neukusa.
ALEKSANDAR BELI
Nije isti nacin kuvanja pasulja na planini Cemerno, i u dolini pored reke Ibar na gradskom plocniku.Na planini je voda ona prava ispod Bukve sto izvire,pasulj onaj sitan ali zdrav kao dren,a jos kada se doda starog kajmaka iz domacinskog cabra,to je pravi pasulj i hrana za Rabazije,kosace,i sumske radnike.Treba to doziveti na okolnim planinama Kraljeva Gusarici,DJakovackoj planini ili na vrhu Radocela prve nedelje po preobrazenju gospodnjem.
omnia mea mekum porto
Nije tajna u loncu i kuvanju već u uzgoju pasulja.
maki
Tajna je u drvima ,najbolja je kuvana bukovina pa red bagrenovine i sve tako dok ne proključa!
Preporučujem 1

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja