sreda, 03.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 06.10.2016. u 14:12 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Cvekla pomaže varenje

Povrće podstiče detoksikaciju organizma, reguliše krvni pritisak i holesterol, dobro je i za jetru i povoljno utiče i na nervni sistem
Због велике количине шећера цвекла има слаткаст укус (Фото Пиксабеј)

Cvekla je povrće koje mnogi cene kako zbog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog dobrog ukusa. Ujedno je dostupna tokom čitave godine i može da se jede: kuvana, presna, pečena… Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korena krvavocrvene boje i tamnozelenog lišća. U kulinarstvu se obično koristi koren, ali i listovi mogu da se koriste poput spanaća.

Nasuprot verovanju,nije nasumično izabran
Posle konzumiranja cvekle može da se kod određenog, malog broja osoba dogodi promena u boji mokraće ka crvenoj. To je potpuno neškodljiva pojava, ali je ujedno i indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili postojanju problema sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju preporučljivo je obratiti se lekaru.
Sok od cvekle se koristi za jačanje i detoksikaciju organizma; zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ukoliko osoba pati od opstipacije, preporučuje se salata od rendane cvekle, šargarepe ili rena.

Bogata je fitonutrijentima koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva i učestvuju u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle zaslužni za punoću njene crvene boje nazivaju se betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva.

Ukus joj je slatkast zbog velike količine šećera – cvekla prosečne veličine ima u sebi oko 10 odsto šećera. Dobar je izvor folne kiseline, što je značajan podatak za trudnice. Takođe je bogata manganom i kalijumom. Sadrži i vitamin Ce, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor. Konzumiranjem cvekle može samo da pogoduje radu digestivnog trakta, ali i krvnim sudovima jer utiče na regulaciju krvnog pritiska i holesterola. Cvekla je dobra i za jetru, najvažnijeg prečistača ljudskog organizma.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kJ (45 kalorija) u 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od davnina ima status blagotvornog povrća koje pomaže telu da se bori protiv raznih bolesti.

Povoljno utiče i na nervni sistem, čak se preporučuje anemičnim osobama, iako ne sadrži mnogo gvožđa, u poređenju sa na primer spanaćem.

Komentari0
fc4a6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja