sreda, 03.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 13.10.2016. u 12:09 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Koštunjav plod bez glutena

Kesten ne sadrži holesterol, ima tek malo masti i nutritivno je vredna namirnica i preporučuje se u ishrani u slučajevima iscrpljenosti
Кестен се првенствено узгаја у Кини, Јапану, Италији и Шпанији, а постoји више од 100 врста кестена (Фото Пиксабеј)
Кестен-пире (Фото Пинтарест)

Kada pečeni kesten zamiriše ulicom prvih hladnih i vetrovitih dana, a prsti se zacrne od pečene kore koja mora da se oljušti kako bi se došlo do ukusnog ploda, da li tada pomislite koliko je ova namirnica zdrava?

Oprez prilikom pečenja
Prilikom pečenja kestena obratite pažnju da plod kestena ne eksplodira. Pre stavljanja u zagrejanu rernu potrebno je dobro ga posušiti i zaseći. Kada je pripremljen, kesten je delikatan i sličan mladom pečenom krompiru, ali ima ukus koštuničavog voća.Kesten može i da se suši, da se melje u brašno, koje se koristi za pripremu hleba, kolača, paste. Kestenovo brašno može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane, a hleb od kestenovog brašna može da zadrži svežinu i do dve sedmice. Kesten se u čorbama upotrebljava za zgušnjavanje.

Postoji više od 100 vrsta kestena i najčešće se jede pečen, kuvan ili pržen. Nije neobično, i u pojedinim delovima sveta prema lokalnim recepturama često se dodaje u nadeve, supe ili služi kao prilog. Takođe, od kestena pravi se i brašno.

Najzastupljeniji je na trpezama tokom jeseni i zime, ali prerađen kesten je dostupan tokom čitave godine. Poznat je po svom slatkastom ukusu i blagoj teksturi.

Svež plod kestena ima 170 kalorija na 100 grama jestivog dela ploda, što je znatno manje od raznog koštuničavog voća: lešnika, badema, oraha, koji sadrže i po tri puta više kalorija. Kesten kao i njegovi „koštunjavi rođaci” ne sadrži holesterol. U kestenu ima tek mala količina masti, uglavnom nezasićene i što je veoma važno – ne sadrži gluten. Zbog toga je idealna namirnica za osobe obolele od celijakije. Sadržaj ugljenih hidrata kod kestena je uporediv sa onim iz žitarica; na primer pšenice i pirinča. Ima dva puta veći sadržaj skroba od krompira. Bogat je šećerima, čak osam odsto jestivog dela ploda su razni šećeri: glukoza, fruktoza i drugi. Bogat je mineralima fosforom i kalcijumom, a sadrži i manju količinu gvožđa i vitamina Be kompleksa.

Kesten je nutritivno vredna namirnica i preporučuje se u ishrani u slučajevima iscrpljenosti.

Plod kestena ima visok sadržaj vode (oko 50 odsto) i treba ga čuvati na hladnom i suvom mestu kao povrće. Neoljušten kesten može da bude smešten na hladnom, suvom mestu nedelju dana. Ukoliko se čuva u frižideru, može da se konzumira narednih mesec dana. Smrznuti kesten može da traje do šest meseci.

Komentari1
a341b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
Нутритивно ! Браво за нутри......

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja