Bundeva, jabuke, kruške, kesten, šipak, dunje… sve krasi pijačne tezge ovih dana. Zato treba iskoristiti blagodeti voća i povrća plodne jeseni i povećati vitalnost organizma.
0,5 kg kestena
100 g šećera
pola šipke vanile
pola šolje mleka
tri žumanceta
celo jaje
kašika maslaca
prezle
ulje
Priprema: Kestenje zaseći nožem, pa peći 45 minuta na 200 stepeni. Oljuštene pečene plodove potom pomešati sa šećerom, šipkom vanile i mlekom. Kada kesten skroz smekša, procediti, propasirati, a kašu koja se dobije izmešati sa žumancima i maslacem. Od smese praviti uštipke, uvaljati u razmućeno jaje i prezle i pržiti u vrelom ulju.
Narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Osim manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti, tu su vitamini A, Ce, Be, folna kiselina, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđa. Energetska vrednost nije visoka – u 100 grama ploda ima samo 30 kalorija. Bundeva je dobar izbor za gojazne, dijabetičare i za osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. U narodnoj medicini preporučuje se kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma. Odlična je i kod psorijaze.
Plodovi kestena odlični su izvor kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svež plod kestena ima 170 kalorija u 100 grama i tri puta manje kalorija od lešnika, badema ili oraha. Ne sadrži holesterol, gluten i idealna je namirnica za obolele od celijaklije. Bogat je šećerima, mineralima fosforom i vitamina Be kompleksa. Poznat je po slatkom ukusu i blagoj teksturi. U narodnoj medicini preporučuje se anemičnima i onima koji imaju lošu probavu. Kesten je dobar i za lečenje respiratornih problema, poput kašlja.
Šipak je plod divlje ruže i sadrži 100 puta više vitamina Ce od jabuke. Osim ovog vitamina, sadrži i znatnu količinu vitamina Be kompleksa i karotena, a od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa, dok u semenkama ima vitamina E. Sok od šipka je tri puta bogatiji antioksidantima od zelenog čaja. Od drobljenih plodova mogu da se pripremaju džemovi, marmelade, slatko, razne vrste pirea.
Dunja je plod sličan jabuci ili kruški. Retko se jede u svežem stanju, znatno češće u prerađenom. Plod sadrži vitamin Ce u izobilju, a od minerala su zastupljeni kalijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar. U semenu dunje ima dosta sluzi, ali i otrovnih cijanovodoničnih jedinjenja pa se zbog toga seme ne jede, već se koristi u farmaceutskoj industriji. Ovo slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba.
Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi. Antioksidanti u kruškama čuvaju organizam od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži mineral bor, koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.