petak, 05.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 17.11.2016. u 13:21 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Koren – ljut i zdrav

Ren širi krvne sudove, olakšava disanje, zagreva telo, stimuliše apetit, borac je protiv parazita i ima protivupalna svojstva
Рен је веома лековита биљка (Фото. Д. Јевремовић)

Ren se kao hrana, ali i kao lek od davnih vremena upotrebljavao na našem podneblju. Odavde se proširio na ceo svet i najviše se ceni zbog velikog belog korena koji može da dosegne i do metar i po dužine, a debljinu pet do šest centimetara. Ono što ga razlikuje od, na primer, šargarepe ili celera, koji su mu najsličniji po obliku, jeste ljuti ukus; toliko jedinstven i jak da „pali” nepce, ali na način drugačiji od, recimo, ljute paprike.

Pomenuta ljuta aktivna supstanca kod rena je alil-izo-sulfocijanid, koja nastaje razgradnjom sinigrina. Ona ima snažna antibakterijska svojstva.

Ren je bogat kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima. U 100 grama svežeg rena nalazi se oko 80 miligrama vitamina Ce.

Kada se koren izrenda i ostavi na vazduhu, on potamni, a ukus mu se od ljutog menja tako što postaje gorak i veoma neprijatan. Zbog toga se odmah po rendanju ren meša sa sirćetom i dalje prerađuje, pa se u tom stanju najčešće nalazi industrijski obrađen i prodavan na policama supermarketa.

Ren se odlično kombinuje sa pečenjem, piletinom, ribom, u sendvičima, u salatama, a ren sos često može da zameni salatne prelive na bazi sirćeta ili limunovog soka

Ukoliko je ren po otvaranju teglice manje ljut, a više gorak i pomalo neprijatnog ukusa, to je znak da nije poštovan pravilan tok proizvodnje. Takav ren ne bi trebalo koristiti u ishrani.

Kada se kupuje ren u teglici, trebalo bi pogledati sastav na etiketi, poželjno je da je što veći procenat upravo ren, a osim njega u sastav ulaze sirće, ulje, voda, skrob i druge supstance. Postoje i sosovi na bazi rena i razni miksovi, recimo – senf sa renom, majonez sa renom…

U narodnoj medicini ren je veoma lekovita biljka. Koristi se kao prirodni antibiotik, širi krvne sudove, olakšava disanje, zagreva telo, stimuliše imunitet, dobar je za osobe koje pate od anemije, borac je protiv parazita, stimuliše apetit… Ren ima i izvesna protivupalna i afrodizijačka svojstva i preporučuje se i osobama sa hipertenzijom.

Ipak, osobama koje pate od čira na želucu, bubrežnim bolesnicima, kao i deci do četvrte godine života nije preporučljivo da jedu ren niti proizvode koji u velikom procentu sadrže ren.

Komentari1
6e4b1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
Ако је рен много љут може да се помеша са изрендованом јабуком.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja