sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55

Izbor za najbolju „srpsku kobasicu”

Ovaj proizvod nije registrovan ni zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu iako je u ponudi imaju gotovo svi proizvođači i to uglavnom po najnižoj ceni
Autor: Ivana Albunovićčetvrtak, 08.12.2016. u 18:56
Српска кобасица није заштићена у Заводу за интелектуалну својину (Фото Д. Јевремовић)

Privredna komora Srbije pozvala je predstavnike mesne industrije da učestvuju u prvom takmičenju za najbolju „srpsku kobasicu” od mesa sa domaćih farmi. Cilj konkursa je unapređenje konkurentnosti domaćih proizvođača i izgradnja brenda.

– Učešćem u takmičenju doprinećete formiranju brenda „srpska kobasica” i unapređenju konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćeg proizvoda od mesa sa potvrđenom dodatom vrednošću – navodi se u javnom pozivu.

„Srpska kobasica“ do sada nije registrovana ni zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu iako je u ponudi imaju gotovo svi proizvođači i to uglavnom po najnižoj ceni.

Zbog toga se i među potrošačima kotira kao proizvod lošijeg kvaliteta.

Inicijativa za poboljšanje imidža „srpske kobasice” koja bi, ako ništa drugo ono zbog naziva, morala da bude reprezentativniji predstavnik države, dolazi istovremeno sa pokušajima da se uvede i nacionalni žig za proizvode višeg kvaliteta u sektoru mesne industrije, što je nedavno iniciralo Ministarstvo poljoprivrede.

Analize kvaliteta mesnih prerađevina pokazuju da proizvođači poštuju tek minimum koji se od njih zahteva, kako bi uspeli da održe nisku cenu.

– Cilj ove akcije nije samo da neko osvoji prvu nagradu. Naša klanična industrija je na nekoj crnoj listi, a „srpska kobasica” treba da bude, poput slovenačke kranjske ili „praške” šunke najbolji brend, prepoznatljiv za našu zemlju – kaže Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije, jedan od članova komisije. Ističe da postoji zainteresovanost i manjih proizvođača i velikih sistema da učestvuju na konkursu.

Prijavljivanje se danas završava, a kompanijama koje potvrde učešće dat je rok do 23. decembra da dostave proizvode na procenu komisije u Institut za higijenu i tehnologiju mesa.

Članovi stručne komisije su predstavnici ovog instituta, FINS-a iz Novog Sada, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Vojske Srbije kao i tehnolozi iz kompanija koje će učestvovati na konkursu.

Komisiju će predvoditi dr Milan Baltić, profesor Veterinarskog fakulteta u penziji i jedan od najvećih domaćih stručnjaka u ovoj oblasti.


Komentari3
9ecde
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Божидар Продановић
Срамота је да кобасица именом "СРПСКА" буде најгора на свету. Оно што се види на слици је толико лоше да је највећа глупост правити нека такмичења. Прво треба усвојити систем квалитета, који ће бити такав да се "Српска кобасица"може такмичити на европским најелитнијим сајмовима прехране. Сада такве врсте кобасице не заслужују да их ико једе. Знам да смо сиромашни па је назовите "Кобасица за сиромашне" ако имате храбрости.
Milic M. Ilic
Sadasnja "Srpska kobasica" ako se pojavi pod tim imenom u inostranstvu, srozace I ovo malo ugleda Srba sto je ostalo. Ili proizvesti stvarnu kobasicu ili ovoj postojecoj promeniti ime u " sirotinjska".
Gorcin
Najbolja Srpska kobasice, salame i suvo muso je postojalo, dok su ih nasi pradedovi pravili i susili po tavanima. Ov mesne preradjevine, koje se prave sada, sa raznim hemijskim aditivima, i zasladjivacina nisu im ni za prineti. Ko ih jede stalno, rizikuje zbog toga da navuce sebi veliku bedu na vrat.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja