sreda, 12.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 08.12.2016. u 18:56 Ivana Albunović

Izbor za najbolju „srpsku kobasicu”

Ovaj proizvod nije registrovan ni zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu iako je u ponudi imaju gotovo svi proizvođači i to uglavnom po najnižoj ceni
Српска кобасица није заштићена у Заводу за интелектуалну својину (Фото Д. Јевремовић)

Privredna komora Srbije pozvala je predstavnike mesne industrije da učestvuju u prvom takmičenju za najbolju „srpsku kobasicu” od mesa sa domaćih farmi. Cilj konkursa je unapređenje konkurentnosti domaćih proizvođača i izgradnja brenda.

– Učešćem u takmičenju doprinećete formiranju brenda „srpska kobasica” i unapređenju konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćeg proizvoda od mesa sa potvrđenom dodatom vrednošću – navodi se u javnom pozivu.

„Srpska kobasica“ do sada nije registrovana ni zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu iako je u ponudi imaju gotovo svi proizvođači i to uglavnom po najnižoj ceni.

Zbog toga se i među potrošačima kotira kao proizvod lošijeg kvaliteta.

Inicijativa za poboljšanje imidža „srpske kobasice” koja bi, ako ništa drugo ono zbog naziva, morala da bude reprezentativniji predstavnik države, dolazi istovremeno sa pokušajima da se uvede i nacionalni žig za proizvode višeg kvaliteta u sektoru mesne industrije, što je nedavno iniciralo Ministarstvo poljoprivrede.

Analize kvaliteta mesnih prerađevina pokazuju da proizvođači poštuju tek minimum koji se od njih zahteva, kako bi uspeli da održe nisku cenu.

– Cilj ove akcije nije samo da neko osvoji prvu nagradu. Naša klanična industrija je na nekoj crnoj listi, a „srpska kobasica” treba da bude, poput slovenačke kranjske ili „praške” šunke najbolji brend, prepoznatljiv za našu zemlju – kaže Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije, jedan od članova komisije. Ističe da postoji zainteresovanost i manjih proizvođača i velikih sistema da učestvuju na konkursu.

Prijavljivanje se danas završava, a kompanijama koje potvrde učešće dat je rok do 23. decembra da dostave proizvode na procenu komisije u Institut za higijenu i tehnologiju mesa.

Članovi stručne komisije su predstavnici ovog instituta, FINS-a iz Novog Sada, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Vojske Srbije kao i tehnolozi iz kompanija koje će učestvovati na konkursu.

Komisiju će predvoditi dr Milan Baltić, profesor Veterinarskog fakulteta u penziji i jedan od najvećih domaćih stručnjaka u ovoj oblasti.

Komеntari3
63f2b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja