utorak, 11.12.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:32

Vučić: Zaštitnik nema prava da se bavi politikom

sreda, 11.01.2017. u 14:18
Премијер Александар Вучић у Индији (Фото Фонет.)

Po zakonima Srbije zaštitnik građana nema prava da se bavi politikom i trebalo je da podnese ostavku pre dve godine kada je time počeo da se bavi, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„I to što će da je podnese mesec dana pre kraja mandata nije fer. Bilo bi fer da je to uradio pre dve godine, kada je počeo da se bavi politikom. Sada se pokazalo da smo sve vreme bili u pravu, da smo govorili istinu o kakvim je prevarama reč”, rekao je Vučić u intervjuu za televiziju Prva.

Vučić: Poraz na predsedničkim izborima značio bi moj odlazak
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi poraz kandidata SNS na predsedničkim izborima značio njegov odlazak sa funkcije šefa Vlade.„Nema nikakve sumnje da poraz na predsedničkim izborima ne mora da znači odlazak svih ministara ili promenu strukture političkih stranaka u vladi, ali svakako znači moj odlazak”, zaključio je Vučić, koji se nalazi u višednevnoj poseti Indiji.

Vučić je upitao i medije kako je moguće da svi prećute kada je Janković rekao da neće podneti ostavku i kada to obrazloži činjenicom da ni predsednik Republike ili neko drugi od funkcionera vladajuće partije neće da podnese ostavku.

„Ne želite da poštujete zakon kada su u pitanju neki drugi, a insistirate na nečemu gde zakona nema kada je u pitanju Vlada Srbije. Po zakonima Republike Srbije zaštitnik građana nema pravo da se bavi politikom”, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara da li smatra da Janković nije dobro obavljao svoj posao zaštitnika građana, Vučić je odgovorio da je to besmisleno pitanje, jer „ne da ga nije dobro obavljao, nego ga nije uopšte obavljao”.

„On je obavljao svoj politički posao”, rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da su najavljeni kandidati opozicije za predsednika Republike, Vuk Jeremić i Saša Janković, poznati već dve godine i da sve to vreme zloupotrebljavaju svoju funkciju zarad ličnih političkih interesa.

„I ranije sam govorio da jedan od dosovskih kandidata sve vreme zloupotrebljava državne institucije, iako smo svi znali šta radi i čime se bavi. Reč je o (zaštitniku građana Saši) Jankoviću”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Janković sve vreme koristi instituciju zaštitnika građana kao predstavnik Demokratske stranke i nekih drugih stranaka „zarad, što je još gore, ne partijskih niti grupnih, već ličnih političkih interesa”.

On je ocenio i da su Jeremić i Janković apsolutni favoriti, imajući u vidu, kako kaže, pažnju javnosti koju imaju, činjenicu da nikada niko nije smeo da ih napadne i da ni o jednom ne sme da se kaže loša reč.

„Oni su kao svete indijske krave. O njima nemojte da kažete ništa makar svima bilo očigledno o čemu se radi. Svi ćemo da se pravimo blesavi da nam neko društvo ne bi reklo da si na drugoj strani”, ukazao je on.

Vučić je rekao da to pokazuje „koliko je novca na toj strani, koliko je spoljna moć na toj strani”.

„Imamo hendikep da se oni bave time mesecima i godinama. Jedan je izmišljao da se kandiduje za UN, a videli smo rezultat, ne bi li podizao sopstvenu popularnost na račun svoje države. Drugi je izmišljao da se bavi jednim drugim državnim poslom, iako se time nije bavio. Zamislite da ako uzmem i svakom u inostranstvu govorim o kandidaturi našeg predstavnika i ničim drugim se ne bavim, bilo bi smešno”, uveren je on.

Dodao je i da je Vojislav Šešelj ozbiljan kandidat, i da SNS još nema svog kandidata.

Premijer je naglasio i da neki pokušavaju da iskoriste predsedničke izbore ne bi li pobedili na njima i srušili Vladu Srbije, i na taj način državu vratili u kolotečinu prošlosti, „da bi nas vratili u jedno loše vreme, vreme hiperinflacije, ogromnog deficita, na minus u rastu”.

Upitan da li razmišlja da podrži Tomislava Nikolića, Vučić je istakao da je predsednik dobro radio svoj posao, a da ljudi vole to da potcenjuju.

„S druge strane znamo mnoge koji bi se tom vešću rastužili i obradovali. U svakom slučaju odluku ćemo doneti zajedno i pokušati da se suprostavimo favorizovanim kandidatima, i njihovom ogromnom novcu i medijskom uticaju”, poručio je on.

Na pitanje da li razmišlja da se kandiduje, Vučić je kazao da takva odluka nije ni blizu i da ne bi da spekuliše o tome u ovom trenutku.

On je dodao da je posao koji obavlja nešto što ga ispunjava maksimalno, nešto čemu je posvećen.

Kazao je da je to radio s velikom ljubavlju, ogromnim ponosom.

Dodao je da, na primer, da ni novinari nisu mogli da ga stignu radeći 14 sati dnevno, a da je morao, kao u Indiji, da bude skoncentrisan i pripremljen za svaki sastanak.

„To je nešto za šta se živi, da za svoju zemlju uradite nešto, i imam dobre rezultate koje niko ne može da negira, a imaćemo još bolje”, objasnio je Vučić.

On je istakao da je njegov hendikep što ne može predsedničkim izborima da se bavi ni dvadesetak odsto vremena, koliko se svi drugi bave, i da im time daje ogromnu političku prednost.

Na pitanje da li će u subotu, na sednici Predsedništva SNS, biti reči o predsedničkom kandidatu Vučić je najavio da će razgovarati sa članovima oko mnogo drugih stvari i njihovog većeg angažovanja.

„U redu je da sam ja zapustio stranačke obaveze, ali nije u redu da su svi drugi to zapustili, zaboravili i prepustili svima drugima veliku inicijativu. To je moguće osetiti kada vidite da se oni bave nama na najnegativniji način, a ne stižemo ni da odgovorimo. Ako ja nemam vremena neki moraju da imaju vremena”, poručio je Vučić.

On je dodao i da dve godine govori da se sve to vreme ulaže ogroman novac u rušenje Vlade Srbije kako više ne bi bila „toliko nezavisna i suverena kao danas”.

„To čine različite zemlje, o tome sam bezbroj puta govorio. Samo za medijsku akciju u vezi sa Savamalom, za osmišljavanje i organizovanje protesta, potrošeno je više od osam miliona evra, za šta imamo direktne dokaze, sve sa računa”, zaključio je Vučić u intervjuu koji je dao Televiziji Prva tokom boravka u Indiji, prenosi Tanjug.

Vučić:Savamala paradigma za pritisak na vladu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Savamala predstavlja političku paradigmu za pritisak i uzimanje ogromnog novca spolja za rušenje Vlade Srbije.

„Savamalu pominjem kao političku paradigmu za pritisak i za uzimanje ogromnog novca spolja za rušenje vlade Srbije. Rekao sam šta mislim da se tamo dogodilo, u šta sam lično uveren, izneo svoj stav koji je bio politički osuđujući za partiju koju vodim i što se mene tiče sa tim sam završio - sve ostalo je na nadležnim državnim organima” rekao je Vučić za TV Prva.

Kako je rekao u međuvremenu je Savamala postala nešto mnogo više, a to je poltiička paradigma, postala je način, metod, ime za rušenje nezavisnosti Republike Srbije.

On je dodao da su srušene tri protivpravno podignute barake gde su neki ilegalno i protivpravno zarađivali novac,a onda je još jddnim protivpravnim aktom svakako načinjeno nešto što nije legalno.

„Dakle u to nemam nikakve sumnje i to se nikada nije dovodilo u pitanje” rekao je premijer koji je dodao da se takve stvari dešavaju dnevno u svakoj drugoj zemlji, kao na primer sada u Hrvatskoj...i nikom ništa.

To je postalo politička paradigma i o njoj ću da govorim sve vreme zato što nju pominju oni koji traže način, koji pokušavaju da sruše Republiku Srbiju i kojima se ne dopada da je Srbija snažna.

Na pitanje da li „jedna Savamala” može da sruši Republiku Srbiju Vučić je rekao da nije u pitanju Savamala, te da ne ruši Savamala već pare spolja...

Kako je dodao Savamala se koristi kao dovoljan razlog za napad i rušenje vlade jer ne žele da Srbija bude nezavisna, suverena zemlja, i da treba videti ko je to sve finansirao, mnoge vladine i nevladine organizacije, različiti fondovi za otvoreno društvo...

Vučih je rekao da se to čini od strane onih kojima prosto ne odgovara snažna vlada Srbije, „ne zato što misle da će da je sruše nego žele da je oslabe, da nema tu vrstu kapaciteta, snage kod građana Srbije i da onda upravljaju kao u lutkarskom pozorištu kao što su uvek upravljali od 2000 godine pa naovamo i da rade šta hoće i zarađuju mnogo a Srbija bude sve siromašnija”.

On je ukazao da Srbija postaje sve snažnija, ekonomski rast je nedvosmislen, deficit nikada niži, jača i vojno i moći će sebe da zaštiti za koju godinu za razliku od ranije...i zato je potrebno da se sruši.

Tu nema nikakve dileme kada uložite toliki novac, za koji imam dokaze da je uloženo, u različite nevladine organizacije, različite medije, u mnoge druge poltičke i kvazi poltiičke strukture, onda je jasno o čemu je reč, dodao je premijer.

Premijer Vučić je naglasio da Srbija jača i vojno, i da će moći sebe da zaštiti za razliku od ranijih godina, te da je to razlog što postoje pokušaji da se ruši.

Vučić: Velika čast za Srbiju da otvori Mumbajsku berzu

MUMBAJ– Velika je čast za Srbiju što ću sutra otvoriti Mumbajsku berzu, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru za Prvu TV.

On je u intervjuu koji je dao tokom boravka u Indiji, najavio da će sutra otvoriti Mumbajsku berzu i ocenio da će to ostati upisano zlatnim slovima u istoriji jednog brojčano malog, ali ne u duhovnom smislu malog naroda.

Podsetio je da je prošle godine to učinio šeik Muhamed, kao i da su prethodne godine na nacionalni praznik dolazili francuski predsednik Fransoa Oland, predsednik SAD Barak Obama.

„To je velika stvar za nas”, dodao je on.

Vučić s indijskim privrednicima o uslovima za saradnju

MUMBAI – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Mumbaiju informisao predstavnike indijskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju da je poslovna klima u našoj zemlji značajno bolja i da je podrška vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Direktor Pinnacle industries Sudir Mehta rekao je da su odnosi dve zemlje dobri, ali da je potrebno pojačati ekonomsku saradnju.

Kako je naveo, od 2013. do 2015. godine skoro dvostruko je uvećana trgovinska razmena između Indije i Srbije, ali to je nedovoljno s obzirom na mogućnosti dve zemlje.

On je naglasio da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje i to naročito u oblasti infrastrukture, obnovljive energije, informacionih tehnologija, poljoprivrede, bankarstva i turizma, kao i naučno-tehničke i oblasti tekstilne industrije.

Premijer Vučić je obavestio indijske privrednike o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine, kao i o paketu ekonomskih mera za podršku stranim investitorima.

On je naglasio da je poslovna klima u Srbiji značajno bolja i da je podrška Vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Premijer je istakao da zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD, kao i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija danas predstavlja veoma interesantnu destinaciju za direktne strane investicije sa najvećim potencijalnim tržištem.

Indijski privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i lokacijski veoma zanimljiva za njihove investitore zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

Premijer Vučić sutra završava trodnevnu posetu Indiji otvaranjem Mumbajske berze.

(Tanjug)


Komentari33
17c44
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

posmatrač
sve što je rekao je laž,osim o saši jankoviću.njegov posao je da bude van svake politike.e sad,onaj koji ga je tu postavio sada mu je dao novi zadatak,tako da su svi oni iz iste kuhinje.
deda
Upravoslusam intervju sa AV u Indiji na Prvoj,zgrozen sam odgovorima.Najgore je sto ce mnogida kazu al im je rekao. KO SU TI STO HOCE DA GA SRUSE SPOLJA, OVAMO GA SVI HVALE?
Милош Ј. Косовац
У право је Вучић: у Србији они који знају да се баве политиком не треба да то чине. Шта направи власник Пинк телевизије од овог навијача Ц. Звезде?!
Marko
Jankovic je demokratski i civilizovano orjentisan covek i nije poklekao pod nasrtajima vlasti u zadnje 4god, ima moju podrsku. Gospodinu Aci mogu da porucim da prestane da pise botovske komentare i da proba nesto korisno da uradi za drzavu.
Jovan
Da vidimo kakvu je novu zamenu teza pokusao da proturi Vucic.U tekstu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, Evropski parlament poziva vlasti u Beogradu da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao i da brzo nađu rešenje za sporne događaje u naselju Savamala. U tekstu se posebno navode ”kontroverzni dogadaji u slučaju Savamale”, pri čemu se od vlasti u Srbiji traži brzo rešavanje ovog slučaja. Kao oblast gde napredak nije ostvaran, izvestilac Evropskog parlamenta navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji. Od srpskih vlasti traži se i da obezbede punu političku i administratnu pomoć u radu zaštitnika građana. Dakle Evropski Parlament to zahtevaod vas, kakve pare se vama prividjaju? Toliku kolicinu zla i predisponiranosti za mrznju, skoncentrisane na jednom mestu kao i nasilnickim vokabular, ne pamtim jos od radikala u vreme diktature Milosevica . Povremeno vrlo ozbiljno ume da me uplasi pretpo

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja