četvrtak, 20.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:48

Od Beograda do Soluna za šest sati

Cipras: Ne menjamo stav o Kosovu, spremni smo da doprinesemo cilju Srbije da postane članica Evropske Unije
utorak, 31.01.2017. u 10:22
Премијер Вучић са грчким колегом Ципрасом (Фото А.Васиљевић)

Srbija i Grčka radiće na izgradnji bolje železničke infrastrukture, a projekat izgradnje pruge do luke Pirej mogao bi da počne odmah, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija već počela da gradi deo pruge prema Nišu.

„Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja. To je toliko važan projekt za nas da bismo odmah mogli da krenemo”, rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Istakao je i da je danas za teretni saobraćaj od Budimpešte do Soluna preko Beograda potrebno 49 sati, da je cilj da se do 2020. godine ta deonica pređe za manje od 30 sati, a da putnici od Beograda do Soluna mogu da stignu za šest sati.

„Naše železnice bi imale veće zarade, a pospešili bismo i trgovinsku razmenu”, istakao je Vučić.

Povezivanje Beograda i Soluna, dodaje premijer, ima poseban značaj za Srbe i Grke, navodeći da se očekuje i unapređenju trgovinske razmene.

„Što se tiče odnosa sa Grckom velika je korist za nas da se povezujemo, time je Grčka bliža centralnoj i zapadnoj Evropi, a mi smo bliži Bliskom Istoku i severnoj Africi. Povezivanje Soluna i Beograda je nešto što ima poseban značaj. To će dramatično unaprediti našu trgovnski razmenu i dovesti do novih pomaka pre svega u našoj prerađivačkoj industriji”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u relativno kratkom roku smo spremni da napravimo dobre rezultate.

Grčki premijer Cipras kaže da bi Srbija mogla da postane most između istočne i zapadne Evrope, te da saradnja između dve zemlje kada je reč o transportu može da bude važna za ovaj deo regiona.

Kaže da nije dovoljno da se pozivamo samo na istorijske veze već da se fokusiramo na konkretne korake.

„Odlučili smo da nastavimo sa našim značajnim i velikim idejama vizionarskog karaktara”, rekao je Cipras, dodajući da će sednici Visokog saveta na proleće prethoditi konkretni koraci između ministarstava kako bi se realizovali infrastrukturni projekti, ne samo vezano za povezivanje železnicom već i za druge projekte koje bi mogle da promene geografiju Balkana.


Svečani doček ispred Palate "Srbija" (Foto A. Vasiljević)

„Mi verujemo da geografija Balkana treba da prestane da se menja intervencijama i napadima, već da može da se menja i pod mirnodopskim uslovima kroz saradnju, kako bi narodi bili spojeni, a ne razdvojeni”, rekao je Cipras.

To, kako kaže, ima veze sa idejom povezivanja Beograda sa Solunom rečnim putem.

„Govorim o mogućnostima koje pruža reka Morava, koja bi bila spona. Potrebno je da vidimo kako bi EU mogla da finansira jedan takav projekat, sve to da stavimo na papir. Perspektiva postoji”, kaže Cipras.

Vučić: Na proleće zajednička sednica vlada u Solunu

​Zajednička sednica vlada Srbije i Grčke - visoki savet, biće održana na proleće u Solunu, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je određena nova „mapa puta” uz koju će dve zemlje još čvršće i snažnije krenuti u zajedničku budućnost.

„Dogovorili smo se da napravimo zajedničku sednicu vlada, mi smo to nazvali visoki savet, pre svega dvojice premijera, koja bi bila održana u Solunu već na proleće”, rekao je Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da će na toj sednici biti pripremljene konkretne mere o zajedničkoj saradnji, koja će biti u interesu građana dve zemlje.

​Cipras: Ne menjamo stav o Kosovu, podrška Srbiji za EU
Spremni smo da doprinesemo cilju Srbije da postane članica Evropske unije, rekao je danas grčki premijer Aleksis Cipras, te poručio da njegova zemlja neće promeniti stav po pitanju nezavisnoti Kosova.Cipras, koji je sa srpskim premijerom održao pres konferenciju nakon njihovog susreta, preneo je novinarima da je u razgovoru sa svojim domaćinom izneo uverenje da je Srbija ključna zemlja za mir u regionu, te da veruje da je današnjim susretom učinjen značajan korak koji će unaprediti odnose dve zemlje. (Tanjug)

Premijer je rekao da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o ekonomskoj saradnji, čvršćoj saradnji dve države ali i o regionalnoj saradnji i regionalnoj stabilnosti.

„Imali smo duge iscrpne i ozbiljne razgovore, pre svega smo naglasili ogromno prajteljstvo koje postoji izmedu srpskog i grčkog naroda, između dve zemlje, ali se naši razgoori nisu zasnivali na onome što čini prošlost, već na onome što treba da radimo u budućnosti”, naveo je Vučić.

On je rekao da je ekonomska razmena dve zemlje trenutno iznosi 380 miliona evra, što je nedovoljno, te da je cilj da se ona u narednim godinama poveća.

Turizam je veoma važan, rekao je Vučić i istakao da je Grčka prva destiancija za srpske građane, ali i da je broj grčkih turista značajno porastao u 2016. u odnosu na 2015.

Vučić je istakao i da Srbija može da poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku.

Istakao je i da j evažno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun, te da je cilj da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno,

Vučić je rekao i da je sa grčkim premijerom razgovarao o regionalnoj stabilnosti, te da je istakao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, navodeći da je Grčka jedna od ključnih zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i u regionu jugoistočne Evrope.

Naveo je i da je sa Ciprasom na realističan način analizirao situaciju na Zapadnom Balkanu, dodajući da je zahvalan toj zemlji što nije priznala nezavisnost Kosova.

„Zahvalni smo Grčkoj po tom pitanju i nadamo se da će takav stav Grčka imati i ubuduće”, naglasio je Vučić.

Vučić je podvukao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu ističući da je to jedna od ključnih zemalja na Balkanu ali i u ovom delu Evrope.

On je zahavlio Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova, kao na snažnoj pdoršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU. Premijer Srbije je podvukao da će dve zemlje nastaviti dalju saradnju po pitanju migrantske krize.


Susret predsednika Srbije Tomoslava Nikolića i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa (Foto A. Vasiljević)

 

Kako je rekao, razgovarali su i o odnosu prema tradicionalnim prijateljima i Srbije i Grčke i dodao da je tu postignut velikmi stepen saglasnosti oko saradnje i sa Kinom i sa Ruskom Federacijom i mnogim drugim zemljama.

„Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti i novim sastancima i novom mapom puta koju smo danas odredili, da naše dve zemlje još čvrsće i snažnije krenu u zajedničku budućnost” rekao je Vučić.

Vučić: Rast u 2016. veći od 2,8 odsto, u januaru suficit

Premijer Alerksandar Vučić kaže da je privredni rast u 2016. godini bio veći od 2,8 odsto, a da će januar biti završen sa rekordnim suficitom u budžetu.

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da postoji velika korist za obe zemlje da se one povezuju i da je Srbije počela da radi deo pruge prema Nišu.

„Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja”, rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Povezivanje Beograda i Soluna, dodaje premijer, ima poseban značaj za Srbe i Grke, navodeći da se očekuje i unapređenju trgovinske razmene.

„U relativno kratkom roku smo spremni da napravimo dobre rezultate”, rekao je Vučić.

Grčki premijer Cipras kaže da bi Srbija mogla da bude most između istočne i zapadne Evrope, te da saradnja između dve zemlje kada je reč o transportu može da bude važna za ovaj deo regiona.

Kaže da nije dovoljno da se pozivamo samo na istorijske veze već da se fokusiramo na konkretne korake.

„Odlučili smo da nastavimo sa našim značajnim i velikim idejama vizionarskog karaketara”, rekao je Cipras, dodajući da će sednici Visokog saveta prethoditi konkretni koraci između ministarstava kako bi se realizovali infrastrukturni projekti.

Vučić i Cipras:Stabilnost regiona najbitnija

Premijer Aleksandar Vucić izjavio je danas da je Srbija spremna da pomogne u rešavanju određenih pitanja ukoliko je neko pozove, ali da sigurno nije od onih koji bi da rešavaju svetska pitanja i tuđe probleme posebno ako ih niko ne zove, dok je njegov grčki kolega Aleksis Cipras poručio da je Srbija ključna zemlja za stabilnost u regionu.

„Imali smo mnogo političara u Srbiji koji su hteli da rešavaju svetska pitanja i bili mnogo pametni” rekao je Vučić odgovarajući na pitanja u vezi sa „komšijskim problemima na Balkanu” i spremnosti Srbije da pomogne u njihovom rešavanju i dodao da ukoliko bi nas neko pitao da pomognemo to bi i učinili.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ciprasom rekao da dve zemlje imaju dobre odnose i da želimo i da ih dalje razvijamo navodeći da je Srbija mala zemlja da bi na sebe preuzimala ulogu nekoga ko rešava svetska pitanja.


Aleksis Cipras (Foto A. Vasiljević)

Kako je naveo, Grčka je dobrodošla u sve razgovore o stabilnosti Balkana, ističući da je veća zemlja od nas, u tom smislu i značajnija te da su nam prijatelji na čiju pomoć uvek možemo da računamo.

„A to da se mi guramo negde da bi neko glumio velikog lidera koji će da rešava ne znam kakve probleme - moj posao je da se rešavam probleme deficita, inflacije, da očuvamo regionalnu stabilnost, povećavamo ekonomski rast Srbije...” rekao je Vucičh.

Kako je naveo, nada se da će to svi ostali u regionu da razumeju i smatra da su svi drugi u regionu, zbog takvog stava Srbije, relaksirani.

Vucičh je rekao da jesu razgovarali i o svetskim temama, da je Cipras mnogo više u Briselu od njega i da je dosta toga i naučio od grčkog premijera, ali i naveoi da nas te svetske brige, kao i na primer i rast ekstremne desnice, muče mnogo manje.

Na to pitanje se nadovezao i Cipras koji je istakao da je, preduslov da bi neko mogao da pomogne i uključi se u rešavanje određenog pitanja da postoji saglasnost strana koje su u sporu.

Podsetivši da je Grčka pokazala poslednjih godina strpljenje vredno pažnje strpljenje i to ne samo vezano za susede, Cipras je primetio da svi treba da shvate da je insistiranje na neprijateljskim stavovima pokazivanje nacionalističke težnje koja „niti je u skladu sa našim stavovima niti sa epohom u kojom živimo”.

U tom je smislu rekao da je danas u razgovoru sa srpskim premijer ponovio da je Srbija ključna zemlja za stabilnost u regionu.

Cipras: Brine me rast desnice, ipak verujem u snagu Evrope

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da ga brine rast desničarskih snaga svuda u Evropi, ali da veruje da će u 2017. godini prevladati drugačije struje.

Cipras je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, upitan da li ga brine rast desničarskih snaga, rekao da se Evropa nalazi na važnoj raskrsnici, podsetivši da će u narednom periodu u ključnim zemljama biti održani izbori.

Želim da verujem da će 2017. godina pružiti izlaze i pojačati naše razumevanje i saradnju i da će to ići u korist svim zemljama u Evropi, rekao je Cipras.

Premijer Grčke je naveo da ga brine rast nacionalističkih snaga zbog činjenice da utiču na političke snage koje danas vladaju Evropom i na način na koji pristupaju ključnim problemima.

Kako je rekao, u određenim zemljama postoji bojazan da će rasti rasističke i krajnje desničarske snage, koje bi mogle da utiču na orjentaciju tih zemalja.

On je naveo da u narednom periodu prioritet treba da bude kolektivni interes Evrope, te da veruje da će u 2017. godini ojačati razumevanje i saradnja u celoj Evropi.


Komentari29
fc3f6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
Да ли овде неко прави рачун без крчмара? Наиме од 18. јануара ове године Грчка држава је продала железницу и та се сада налази 100% у поседу италијанске државне железнице, цена је била 450 милиона Евра.
kataklinger
putevi, kanali, fabrike,...raj na zemlji, republika Vucija.
Velika razlika!
Вучић је рекао једну велику истину: да је Ципрас у Бриселу много више од њега! Ту,међутим, има једна велика разлика: коликогод пута био у Бриселу, Ципрас ради СВЕ директно у интересу (своје) Грчке! Коликогод пута, пак, овај други, био у Бриселу - ради СВЕ директно на штету (своје) Србије!
lele
Pa ko je u dobroj verbalnoj komunikaciji sa Austrijskom i Nemačkom vladom. ? Nikad nismo bili tako solidno u komunikaciji. To što treba da se "pegla" šta je radnije bilo nije jednostavno. Nema više kreditnih poslova nego se sve radi iz budžetskih sredstava i to mnogima smeta. A vlasnici stranih firmi se osećaju sigurno i otvaraju svoje lokale kod nas. I to ranije nije bilo . I to nije jednostavno. Nismo naseli na provokaciju za sankcije prema Rusiji i to je dobro za nas ovde a nevalja za one koji odu da pregovaraju u Briselu. I to nije jednostavno. Ali je jednostavno zatvoriti oči i napisati ovo što si ti gore napisao.
Preporučujem 2
Dragan
Sto se bolja komunikacija napravi izmedju dve zemlje ona nam je bliza.
PrakticnaZena
Што се тиче односа са Грцком велика је корист за нас да се повезујемо, тиме је Грчка ближа централној и западној Европи, а ми смо ближи Блиском Истоку и северној Африци. Повезивање Солуна и Београда је нешто што има посебан значај.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja