nedelja, 11.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 11.02.2017. u 22:00 Dragan Vukotić
RAZGOVOR NEDELjE: METJU PALMER, direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu

Amerika ostaje na Balkanu

Američka politika se zasniva na američkim interesima i američkim vrednostima i ti interesi i vrednosti opstaju, oni se ne menjaju sa svakom promenom administracije
(Фото Анђелко Васиљевић)

Metju Palmer ne važi za običnog diplomatu. Osim što je u toku karijere promenio nekoliko uticajnih diplomatskih položaja, a danas je direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu, uspeo je i da napiše četiri romana od kojih je jedan objavljen i na srpskom, a zaplet drugog je smešten upravo na području bivše Jugoslavije. „Linija između mene kao diplomate i kao pisca je tamo gde ja odlučim da je povučem”, objašnjava Palmer u razgovoru za „Politiku”.

​Vučiću i Dačiću sam ponovio važnost normalizacije s Prištinom
Sreli ste se i s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem...
I jednog i drugo poznajem odranije. Obojicu poštujem i cenim.
Šta ste im poručili?
Poručio sam im da želimo da unapredimo saradnju i partnerstvo između SAD i Srbije. Takođe sam podvukao naš zajednički interes da promovišemo interese Srbije, pre svega članstvo u EU, kao i sprovođenje reformi koje su neophodne za postizanje tog cilja. Naglasio sam im da u nastojanju da izgrade što bolje odnose s Prištinom, mogu bez zadrške da računaju na naš partnerski odnos.

Iako prethodno spreman i školovan za službovanje u Aziji, slučaj je hteo da njegovo prvo diplomatsko postavljenje bude upravo Beograd 1993. godine. Ispostaviće se da će to odrediti njegov dalji profesionalni, ali i privatni životni put (oženjen je Beograđankom i, kako kaže, lično mu je stalo do napretka Srbije).

Poslednji put kada ste službovali u Beogradu nalazili ste se na položaju šefa Političkog odeljenja ambasade SAD. Šta se u Srbiji promenilo u međuvremenu?

U suštini su prošle samo dve i po godine od vremena kada sam živeo ovde. Čini mi se, ipak, da kada govorimo o nekakvoj eventualnoj promeni, za mene je najupečatljiviji utisak popravljanje ekonomske situacije. To je moj osećaj, a rekao bih da ga potkrepljuje i statistika. Takav trend će sigurno mnogo pomoći Srbiji u napretku ka članstvu u Evropskoj uniji što će se, nadam se, odraziti i u boljem kvalitetu života za građane Srbije.

Dolazite i u politički veoma osetljivom trenutku...

Zapravo se ne sećam nijednog perioda koji u Srbiji nije bio politički osetljiv...

Ovog puta je, ipak, još delikatniji. Makar kad je reč o odnosima Beograda i Prištine, zar ne?

Odnos Beograda i Prištine je po sebi težak i komplikovan. Odvija se proces pregovora koje predvodi EU, ali ga takođe snažno podržavaju i SAD. Cilj ovog dijaloga je potpuna normalizacija odnosa između dve pregovaračke strane. Taj proces nije važan samo za mir i stabilnost u regionu nego će i normalizacija odnosa s Kosovom pomoći Srbiji da brže napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. U toku dijaloga je došlo do nekih ozbiljnih pomaka, kao što je na primer primena dogovora o pozivnom broju za Kosovo što je značajan korak napred. Mi, kao američka administracija, posvećeni smo tom procesu i pružanju podrške obema stranama, i Beogradu i Prištini.

Veoma dobro ste upoznati s dešavanjima u vezi s Kosovom. Svojevremno ste bili zamenik šefa američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu. Sigurno vam nije promaklo i skorašnje zveckanje oružjem i sa strane Beograda i Prištine. Kako to komentarišete?

Proces komunikacije dve strane je nekad više napet nego što je to uobičajeno. Mislim da će i tenzije biti manje kako politički dijalog bude napredovao. Rambuje se davno dogodio i odnosi Beograda i Prištine su danas potpuno drugačiji nego 1999. godine. Istina, neki igrači koji su bili važni tokom pregovora u Rambujeu i danas predstavljaju odlučujući faktor, naročito na Kosovu. Mi se nadamo da će kako bude odmicao proces koji se vodi pod okriljem EU i odnos između dve pregovaračke strane postajati lagodniji. Nadam se da će tokom tog procesa Beograd i Priština naučiti da zajednički odgovore na neke izazove koji se eventualno ukažu.

Novi američki ministar vojni Džejms Matis je tokom saslušanja u Senatu izjavio da „Kosovskim bezbednosnim snagama treba omogućiti da budu odgovorne za domaću bezbednost i teritorijalnu odbranu, što je promena koja će zahtevati ustavnu promenu uz podršku parlamenta”. Ova izjava je protumačena kao još direktnija podrška koju će Priština nakon izbora Donalda Trampa dobijati od Amerike. Možemo li govoriti o takvom signalu?

Ja bih tu izjavu ocenio kao u potpunosti konzistentnu sa ustanovljenom američkom politikom prema Kosovu. Već dugo radim na Balkanu i politika SAD prema regionu se nije menjala u proteklih 20, 25 godina, nezavisno od toga da li je vlast u Vašingtonu držala demokratska ili republikanska administracija. To je zbog toga što se američka politika zasniva na američkim interesima i američkim vrednostima, i ti interesi i vrednosti opstaju, oni se ne menjaju sa svakom promenom administracije. Zbog toga bih rekao da je doslednost, pre negoli promenljivost ključna reč koja obeležava našu diplomatiju, a samim tim i diplomatiju prema Balkanu. Nemam razloga da mislim da je ona išta drugačija danas nego što je bila pre recimo dva meseca.

Ipak, u delu srpske javnosti preovladava utisaka da će dolaskom Trampove administracije doći do promene politike prema Srbiji. Koliko je to realno očekivanje?

Ne bih pokušavao da predviđam budućnost, ali bih pogledao u prošlost kako bih na osnovu nekih pređašnjih iskustava pokušao da naslutim neke predstojeće korake. Ponovo ukazujem na konstantu američkog pristupa Balkanu. Naš cilj u Evropi su sloboda i mir i to podrazumeva integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropske institucije. Cilj Srbije je da postane punopravna članica Evropske unije, a taj cilj podržavaju SAD. Normalizacija odnosa s Kosovom je deo tog cilja. Potrebno je da dođe do napretka u briselskom dijalogu kako bi došlo da napretka na putu evrointegracija. Nemam nijedan razlog da verujem da će doći do promene našeg pristupa po tom pitanju.

S vaše tačke gledišta, da li je moguće da Srbija uđe u EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova?

Mislim da je to ipak pitanje za Evropsku uniju.

A šta bi rekla Amerika?

Ono što mi radimo jeste da u punoj meri podržimo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. I trenutno ne gledamo dalje od te tačke.

Dakle, kad kažete „normalizacija” ne mislite „priznanje”?

Mislim da je normalizacija definisana i prepoznata u okvirima briselskog dijaloga i tretiramo je kao odvojen proces od priznavanja nezavisnosti.

I kosovski predsednik Hašim Tači je danas (petak) izjavio da nema vremena za gubljenje i da bi kosovska skupština hitno trebalo da donese odluku o formiranju kosovske vojske. Da li vidite neku vezu između te njegove izjave i poruke generala Matisa u Senatu ili je u pitanju puka slučajnost?

Čini mi se da to gospodin Tači često ponavlja tokom svog mandata. Poruku generala Matisa bih shvatio kao putokaz za američko stanovište. Nemam nikakvu informaciju da Tači dobija nekakve signale od Matisa ili nešto slično.

Budući da ste u Stejt departmentu nadležni za ceo region nekadašnje Jugoslavije, zanima me vaše mišljenje o najavama pojedinih političara u Sarajevu da će obnoviti tužbu protiv Srbije za genocid.

Čini mi se da je u ovom trenutku u odnosima Beograda i Sarajeva najvažnije da osnaže i prodube međusobnu komunikaciju i da zajedno rade kako bi prevazišli kako sadašnje izazove tako i neka pitanja iz prošlosti.

Čini se, međutim, da je unutar same BiH na svim stranama ponovo pojačana nacionalistička retorika. Za sada je na „crnu listu” stavljen samo predsednik RS Milorad Dodik...

Odluka da se Dodiku uvedu sankcije nije doneta tek tako. Ona je odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave. Poruka iza te odluke je, rekao bih, jasna i nedvosmislena, a to je da će SAD braniti Dejton i dejtonske institucije, kao i celovitost BiH. Kada govorimo koji bi mogli biti sledeći koraci, mnogobrojne opcije ostaju otvorene. Ukoliko drugi političari u Banjaluci izvedu pouku iz sankcija Dodiku i shvate da treba da budu pažljivi po pitanju svojih poteza i izjava koje dovode u pitanje Dejtonski sporazum ili ga na bilo koji način potkopavaju, onda to i nije tako loše.

Znači, smatrate da samo političari u Banjaluci treba da shvate poruku, a da nema političara u Sarajevu koji bi takođe trebalo da razmisle o svom ponašanju?

Mislim da širom BiH postoje ljudi koji su spremni da povlače poteze koji nisu u skladu s Dejtonom. Nama se učinilo da je ono što je dolazilo od gospodina Dodika iz Banjaluke predstavljalo naročito direktan izazov za strukturu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokazan je potpuni prezir i nepoštovanje prema sudskim institucijama u kombinaciji sa potencijalnim budućim akcijama koje su pretile da dodatno pogoršaju situaciju. Ideja sankcija nije kažnjavanje prošlih poteza, nego je njihov cilj da upozore protiv eventualnog budućeg antidejtonskog delovanja.

U ovdašnjoj, regionalnoj, javnosti takođe provejavaju ideje različitih stručnjaka da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina po kojem bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja. Šta, kao prvi čovek Stejt departmenta nadležan za ovaj region, mislite o tome?

Nisam video ništa nalik tome kod bilo kog američkog zvaničnika. Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija. Ne verujem da će naša politika biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoći Balkanu na putu evropskih integracija.

Dosta se govori i o jačanju ruskog uticaja...

Rekao bih da postoji zabrinutost u vezi s namerama Rusije na Balkanu, pa je tako američka politika da podrži članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao što na tom putu podržava i ostale zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, one zemlje regiona koje žele da postanu članice NATO-a imaju podršku Vašingtona. Taj naš pristup se podudara s politikama koje vode vlade ovih zemlja. Moskva, međutim, ima drugačije ambicije. Njen cilj je da zemlje koje pokušavaju da postanu članice NATO spreči u tome. Takođe, nastoji da zemljama Zapadnog Balkana oteža proces pridruživanja Evropskoj uniji. Smatram da je duboko problematično nastojanje Rusije da omete zemlje ovog regiona u ostvarivanju sopstvenih ciljeva da postanu članice EU i ako to žele NATO-a.

Najmanje su dve značajne prepreke u odnosima Amerike i Srbije – nerešen slučaj ubistva braće Bitići (američki državljani albanskog porekla koji su ubijeni u Petrovom Selu 1999. godine, prim. nov.) i takođe nerešen slučaj paljenja američke ambasade 2008. godine. Ima li pomaka?

Ova pitanja ostaju i dalje važna i otvorena. Što se tiče SAD oba slučaja mogu da dobiju epilog jedino kroz sudske akcije, kada oni koji su odgovorni za ove zločine budu identifikovani i procesuirani. Ne želim da komentarišem pojedinačne slučajeve, ali bih podvukao koliko je za nas važno da Srbija ispuni svoje obaveze da sprovede istragu o ovim zločinima.

Komеntari71
a4577
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Shane
On je Klinton SD aparachik, koji je nazalost postavljen na kljucno mesto u odnosu na SR. To je covek iz "pregovora" u Rambouiletu. Dobar je kad kaze da se nista nije promenilo za zadnjih 20-25 godina u odnosu na politiku US prema Balkanu, jer se radi o INTERESIMA US. Sve je u znacenju "interesa", koje svi tumace, kako im je volja. On je u pravu, ako se pod interesima US podrazumeva "politika od 2 Albanije", t.j. besplatna baza na KIM, koju odrzava papetarska Albanija #2. Naravno za ostvarenje takvih "interesa" je bitno da SR razvija "dobrosused. odnose" sa Albanijom #1 i #2, a da US izigrava arbitra, koji nema nikakve veze sa papetarima. Problem sa svim tim je sto takvi "interesi" vode haosu i rasulu svuda po svetu. Pobeda Trampa je najbolji dokaz. Medjutim ne treba ocekivati od Trampa da ispravi sve nepravde sveta. Nemojte da se brinete, nepravde sveta ne mogu da zazive vecito. Jadni Albanci. Oni misle da oni imaju nekakvu ulogu u ovim "interesima".
Shane
It's in my interest to rob a bank tonight and to get away w/ it.... U mom je interesu da opljachkam banku vecheras i da me ne uhvate.
Balkanac
Briga Amerike o Balkanu je tragedija Balkana.
Petar .Stanimirovic
Znači,ovo je naš zet.Ko bi rekao.Možda ce nam malo držati stranu i puštati vodu na našu vodenicu.Ipak,bolje da je otišao u neku Tunguziju,a nas malo da ostave na miru.Pa nismo ovde valjda neki domorodci,koje treba civilizovati i uvesti u hrišcanstvo?Ako ih se opet zaželimo,javicemo
MRMilena
Ni pogledom ne-moze da nas udostoji ovaj gore naslikani, ali njegova frula je svejedno odsvirala ovo je samo poslednji trzaj!
Proslost,PROSLOST,proslost!
Cisto sumnjam! (Da je to i pomoslio,a,kamo,li,rekao,a da i jeste,svejedno,to tako vise ne more biti!Sve ce biti da oni mediji,koji su pod direktnom torturom naseg vodje (a,recite mi,molim vas,koji to nisu?),prenose ciste gluposti.Pod tom pomenutom torturom,svi u nas pisani i elektronski mediji javljaju da novi americki predsjednik Tramp,koga je vecinom legalno izabrao bas americki narod, samo sto nije pao,sto je cista laz!Nikako ne mogu da shvate,kao i mnogi nasi politicari, da je taj njihov san,vezan za zlocinca Klintona i njegove profasisticke pomagace,vec uveliko proslost,PROSLOST,proslost!
budućnost, budućnost
Idealno rešenje za sadašnje i buduće Srbe-realiste (koje bi prihvatili i Bošnajci i Albanci realisti) je da se : a)Rep.Srpska i Federacija BiH mirno razdvoje po već utvrđenoj granici ; b)Sever Kosova ostane Srbiji, a da se za preostale Srba na Kosovu formira ZSO, pod garancijom EU i NATO.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja