sreda, 26.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:55

Kern pohvalio Vučićevu ideju o carinskoj uniji

Prve konsultacije o predlogu kojim bi olakšao protok robe premijer Srbije je obavio s premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom
Autor: Dimitrije Bukvićpetak, 17.02.2017. u 13:21
Кристијан Керн и Александар Вучић (Фото Раде Крстинић)

Austrija je veliki privredni i politički partner Srbije, ključna je poruka s sastanaka austrijskog kancelara Kristijana Kerna s najvišim zvaničnicima naše zemlje u Beogradu.

U odvojenim susretima Kerna s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, istaknuta je zahvalnost Austriji na podršci evrointegracijama Srbije, uz nagoveštavanje mogućnosti za dalju privrednu saradnju, kao i pomoć Beča Beogradu u problemima s migrantskom krizom.

Ističući da na Austriju gledamo kao na prijateljsku zemlju koja nam daje veliku podršku na putu ka EU, premijer Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kernom pokazao, kako je rekao, „papir” koji je predao i austrijskom kancelaru, s predlogom da zemlje zapadnog Balkana stvore carinsku uniju u regionu.

Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se „približe naše teritorije” i olakša protok robe.

Premijer nije, kako prenosi Tanjug, precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama i dodao da je o tom „papiru”, na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije s premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Navodeći da će možda neki drugi taj papir posmatrati kao praznu priču, premijer je rekao da vidi da se svuda u regionu podižu nacionalističke i šovinističke tenzije, te da je to značajno rešenje koje bi moglo da ih „spusti i smiri”, a da ekonomija napreduje.

Vučić je dodao da se nada da će i neki koji dođu posle njega nastaviti tim putem, jer je to ideja koja je dobra za zapadni Balkan. „Time bismo približili naše teritorije i zemlje na zapadnom Balkanu, čime naši kamioni ne bi gubili po 20 sati na granicama, već bismo smanjili čekanje na dva-tri sata. A time bismo postali mnogo veće i atraktivnije tržište za investitore”, rekao je Vučić.

On je, kako prenosi Fonet, izneo i podatak da je Austrija, sa oko tri milijarde evra, najveći investitor u Srbiji i da u našoj zemlji posluje oko 500 austrijskih kompanija koje zapošljavaju 18.000 radnika.

Srbija nije zadnje dvorište Evrope, već njena dnevna soba, rekao je Kern, ističući da su na nivou EU potrebni intenzivniji razgovori o putu naše zemlje u Evropu.

„Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju”, rekao je Kern.

On je pohvalio Vučićevu inicijativu o carinskoj uniji, ističući da je pozitivan privredni razvoj regiona i u interesu Austrije.

„Naša preduzeća su veliki investitori u Srbiji. Razgovarao sam s mnogima od njih ovde i kažu da se osećaju veoma prijatno i da su spremni da nastave put razvoja i investicija u Srbiji”, rekao je Kern.

On je dodao da je s premijerom Srbije razgovarao i o pitanju migracija, i ukazao na veoma dobre odnose.

Da dve zemlje imaju odlične odnose, kojima doprinosi i srpska zajednica u Austriji, konstatovano je i u razgovoru Nikolića i Kerna. Predsednik Srbije je u susretu s Kernom istakao da naša zemlja razgovara s Prištinom u „gotovo nemogućim uslovima, ispunjavajući sve što se od nas traži, dok se drugoj strani dozvoljava neprimenjivanje dogovora”.

„Mi očekujemo i nadamo se fer i pravičnim uslovima u daljim razgovorima s Albancima”, naveo je Nikolić.

Austrijski kancelar ukazao je da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilnosti. „Napravljen je znatan napredak s Kosovom, vi ste pružili ruku i mi to veoma cenimo”, konstatovao je Kern.

 

Od ultimatuma do saradnje

Aludirajući na logističku pomoć Austrije našoj zemlji u suočavanju s migrantskom krizom, premijer Vučić je naveo kako je s Kernom u toku zvaničnog razgovora u šali prokomentarisao odbijanje Srbije da 1914. godine prihvati ultimatum Austrougarske.

Vučić je podsetio da je tad, posle srpskog odbijanja da u Srbiju dođu austrijski policajci i istražitelji, izbio Prvi svetski rat. „A sad jedva čekamo da povećaju broj svojih pripadnika”, zaključio je Vučić.

 

DSS: Obelodaniti šta piše na „papiru”

Demokratska stranka Srbije pozvala je predsednika vlade Aleksandra Vučića da najhitnije obelodani sadržaj dokumenta koji je predao austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu, ocenivši kao šokantno Vučićevo priznanje da je „papir s tekstom na engleskom jeziku o zapadnom Balkanu usaglašavao s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom”, navodi se u saopštenju.

„Predsednik vlade dužan je da objasni zbog čega je tekst usaglašavao s onima čiji su interesi suprotstavljeni srpskim, umesto s Vladom Srbije, Narodnom skupštinom, kao i s Miloradom Dodikom i prijateljima Srbije”, poručuje se u saopštenju DSS-a, prenosi Fonet.


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja