utorak, 29.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 18.02.2017. u 16:36 V. R.

Vučićeva ideja o carinskoj uniji put za napredak regiona

Premijer se zalaže za stvaranje Carinske unije u kojoj se države članice obavezuju sporazumom na ukidanje međusobnih carina ili sličnih nameta i kvantitativnih ograničenja za promet robe, kao i na uvođenje i primenu zajedničke carinske tarife prema trećim zemljama
Александар Вучић (Фото Танјуг)

Za ekonomije Zapadnog Balkana integracija trgovine i transporta je najdirektnija putanja za napredak, ocenjuje premijer Srbije Aleksandar Vučić u projektu kojim inicira uspostavljanje carinske unije u regionu. Reč je o „papiru”, kako ga je nazvao premijer, tačnije njegovoj inicijativi za Zapadni Balkan, s kojom je upoznao austrijskog kancelara Kristijana Kerna, a s premijerima Bosne i Hercegovine i Albanije, Denisom Zvizdićem i Edijem Ramom, zasad obavio prve konsultacije.

„Prošlost, sadašnjost i budućnost članica Zapadnog Balkana neodvojivo je povezana sa zemljama Evropske unije, a veća ekonomska integracija unutar Zapadnog Balkana, kao i između Zapadnog Balkana i EU, predstavlja važan korak u tom pravcu”, navodi Vučić u tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid.

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je inicijativu premijera Srbije. „To je vizija za budućnost ovog dela Evrope”, istakao je Šarović. Prema njegovim rečima, preduslov za razvijanje tako velike ideje je, pre svega, stabilnost regiona, predvidivost na duge staze i „resetovanje naše zaostavštine iz skore prošlosti.”

Regionalna carinska unija značajno bi povećala izvoz svake zemlje pojedinačno, uveren je potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

„Svi smo videli korist od članstva u CEFTA, ali još nijedna od zemalja u regionu nije iskoristila pre svega svoj izvozni potencijal, tako da Albanija danas izvozi 40 odsto manje od njenih mogućnosti, Makedonija i BiH izvoze 33 odsto manje od onoga što mogu, a Srbija i Crna Gora izvoze 27 odsto manje od onoga što bi realno mogle”, kazao je ministar. Kako kaže, u regionu postoje još brojne vancarinske barijere koje otežavaju slobodan protok robe iz jedne u drugu državu i sve te države pribegavaju pojedinim protekcionističkim merama.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja