utorak, 20.08.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55

„Politika” skinula medalju sa „lenkinog“ hleba

Inspekcija utvrdila da vekna koja je pobedila na „Pekarijadi 2016“ nije ista kao ona koja se pod identičnim imenom prodaje u „Delezovim“ objektima
Autor: J. Antelj / I. Albunovićsreda, 22.02.2017. u 22:00
(Фото Р. Крстинић)

„Lenkin hleb“ se više neće prodavati sa medaljom pobednika „Pekarijade 2016“, jer nije reč o istoj vekni, zaključak je Poljoprivredne inspekcije koja se posle pisanja „Politike” bavila ovim slučajem.

Kako kaže načelnik Nenad Vujović, utvrđeno je da postoji veza između vekne koja je pobedila na takmičenju i one koja se prodaje u lancu „Delezovih“ prodavnica, međutim nije isti tehnološki postupak ni receptura, zbog čega su i donete ovakve upravne mere.

– Naša istraga je pokazala da je reč o takozvanom trojnom ugovoru između proizvođača, pekare „Alimpije“, dobavljača smese i trgovca. S obzirom na to da će se deklaracija menjati, proizvođač je ponudio dva predloga o kojima će odlučivati nadležni sektor Ministarstva poljoprivrede, kaže Vujović za naš list.

 Kako saznajemo, prvi predlog je da nova deklaracija nosi naziv „lenkin hleb – po uzoru na najhleb ’Pekarijade’”, a druga „stvorili smo ga sa ljubavlju, inspirisani najboljim hlebom ’Pekarijade’”. Tek pošto bude doneta odluka o tome šta će ubuduće stajati na pakovanju ovog hleba, inspekcija će kontrolisati i objekte trgovca koji ga prodaje da bi se uverili da je mera sprovedena, kažu u inspekciji.

„Politika” je, da podsetimo, ovu priču pokrenula posle pisma koje nam je poslao čitalac. On je želeo da sazna kakav je to hleb koji je mogao da osvoji titulu najboljeg ako sadrži više od 30 različitih sastojaka, među kojima i mnogo aditiva.

Ispostavilo se da nije reč o istoj vekni. Hleb koji je na takmičenju osvojio prvo mesto kao zames kuvane pšenice i kuvanog krompira, bez dodatih primesa i nagrađen za inovativnost i svežinu, na putu do trgovine je i te kako promenio recepturu.

Na pakovanju je, praktično, samo medalja ostala ista, a „lenkinom hlebu” koji je stigao na police „Deleza“ kao pobednik „Pekarijade”, dodate su, osim nekoliko vrsta brašna (pšenično, raženo, sojino), krompirove pahuljice, komadići soje, seme lana, ražana prekrupa, ali i emulgatori, pet različitih enzima i dva regulatora kiselosti. Uz to sadrži i kurkumu, so, šećer i dekstrozu. 

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji je donet na osnovu Zakona o bezbednosti hrane u Srbiji primenjuje se od 2013. godine. On nedvosmisleno štiti potrošače od ovakvih pojava na tržištu.

Za razliku od ranijih propisa koji su imali dosta manjkavosti, ovaj pravilnik kaže da deklarisanjem proizvoda ne sme da se obmanjuje kupac, naročito kada je reč o karakterističnim osobinama hrane, njenoj prirodi, identitetu, svojstvima, sastavu, količini, trajnosti, poreklu i načinu proizvodnje.

U slučaju „lenkinog hleba“ dogodilo se upravo to da je potrošač doveden u zabludu, jer je vodeći se deklaracijom mislio da kupuje pobednički hleb, a u stvari on nije identičan, nego značajno izmenjene recepture.

– Nije „lenkin hleb” jedini proizvod na tržištu koji nosi neistinite, neutemeljene i netačne izjave. U borbi za mesto na polici i veću prodaju proizvođači pribegavaju nelojalnoj konkurenciji. Izjave kao što su najbolji ili vrhunski proizvod mogu nositi isključivo proizvodi koji su to osvojili na nekom takmičenju i tačno moraju informisati potrošača kada se to desilo – kaže za „Politiku” dr Danica Zarić, direktor IHIS „Nutricionizma”.

Ona objašnjava da često na proizvodima vidimo zlatne medalje, ali ne i informaciju koje godine su osvojene. Takve izjave kupce dovode u zabludu, oni budu prevareni i u stvari preplaćuju proizvod misleći da je bolji od drugih.

– Mnogo opasnije su izjave „bez holesterola”, „bez gmo”, „bez glutena” ili one „prirodno”, „vegan”, koje mogu izazvati i zdravstvene probleme kod potrošača. Izjava „prirodno” je zloupotrebljena. Ona stoji i na proizvodima koji sigurno sadrže komponente koje se ne mogu deklarisati kao prirodne, kao što su glukozno-fruktozni sirupi, dodati šećeri i dr. Primera kršenja zakonodavstva hrane, ali i tržišnih zakona je dosta, jer danas je deklaracija proizvoda postala moćno marketinško oružje, kaže Zarić za „Politiku”.


Komentari18
6c79f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Božidar Petrović
Kako je pekara Alimpije nastala to samo zaposleni i u Bpi-Klas znaju.
mstefann
Najkvalitetniji hleb koji se može pronaći na našem tržištu je Rogenart hleb. Zahvaljujuci informacijama od meni bliske osobe na visokoj poziciji u pekarskoj industriji, saznao sam da je enormna razlika razlika između ovog hleba i ostalih koji glase da su "visokokvalitetni". Kad sam čuo šta se sve ne stavlja u hleb, bolje da izdvojim malo više novca i znam šta jedem, nego da jedem ono što piše na etiketi i nema veze sa stvarnošću... ipak je to osnovna i svakodnevna namirnica, a ne pojeo sam nešto loše i ko zna kad ću sledeći put.
sreten
Koliko je meni poznato: Registrovano je u APR-u Srbije za rad na njenoj teritoriji.
Gordana
Mislim da jedemo jako los hleb, ne moze se seci kako treba, naduvan je od raZnih aditiva ,pa ni jednu krisku ne mozete iseci da se napravi sendvic, sredina odmah propadne, a sutradan se mtvi drobi , i neuptrebljiv,. I privatne nove pekare prave grozan hleb. Moguli pekari da se vrate staroj recepturi kad se hleb pravio od brasna,soli vode i kvasca?
Средоје
Није проблем у пекарима, проблем је код млинара који из жита извуку сав гриз и остаје нам само оно штетно, глутен, ту би држава требала дадонесе правилник ако жели да нација буде здрава. У француској брашно најнижег квалитета и цене квалитетом је више од нашег најскупљег брашна.Ово причам из искуствајер сам при боравку на по 3 месеца сам месио хлеб и тако стварао уштеду за пивце. Хлеб који сам сам месио могао је трајати по неколико дана док сеначисто не стврде да се не може сећи а и од таквог за вечеру добар је за попару.
Preporučujem 23
Средоје
Да ли ће та инспекција и остале службе обићи Индустрију меса Тровачевић али без најаве.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja