subota, 19.08.2017. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:21

Rižoto po receptu kompjutera „Votsona”

Kulinarska aplikacija zasnovana na veštačkoj inteligenciji pokazuje samo deo onoga što ovaj moćan računarski sistem može da uradi sa ogromnom bazom podataka
Autor: Jelena Kavajaponedeljak, 27.02.2017. u 15:30
Кувар Бојан Шундић не плаши се да ће му роботи преузети посао (Фото Ај-Би-Ем)

Otkako se pre šest godina proslavio pobedivši u kvizu „Džepardi”, moćni računar „Votson” kompanije Aj-Bi-Em prešao je dug razvojni put i danas pomaže lekarima, trgovcima i finansijskim ustanovama. Njegov glavni adut je sposobnost da iz obilja podataka izvuče ono što je potrebno, bilo da je to preporuka leka u terapiji raka ili recept.

„Votson” se ne programira, on uči i sam donosi zaključke. Kako bi testirali njegovu sposobnost da dođe do novih ideja, istraživači su se okrenuli kulinarstvu. Ispostavilo se da kada u bazi ima na hiljade analiziranih recepata, mašina brzo „ukapira” koji se sastojci najbolje slažu i koji su načini kuvanja adekvatni za koju namirnicu.

On ne može da zameni pravog majstora kuhinje, ali može da mu pomogne i to je pre nekoliko dana pokazano na prvom javnom kuvanju sa „Votsonom” u Srbiji. Gostima Aj-Bi-Emovog skupa, posvećenom kognitivnom računarstvu, poslužen je rižoto od arborio pirinča, spremljen po receptu aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

– Na osnovu ubačenih namirnica „Votson” daje predlog koji možete da uvažite, a i ne morate. Nasumično sam ubacio dve namirnice, on je izbacio ostatak. Kad sam prihvatio kombinaciju, ponudio je recept i prilagodio ga italijanskom stilu, za koji sam se opredelio, a mogao sam i po indijskom – rekao je kuvar Bojan Šundić.

Da li je do „Votsona” ili do kuvara, rižoto je bio odličan. Šundić

priznaje da je sa svim pohranjenim receptima kompjuter iskusniji od bilo kod majstora.

– Ne verujem da ume da kuva. Ne brinem se da će roboti da nam preotmu posao. Kad jednog dana mašine budu krčkale jela, tek onda će pravi kuvari predstavljati atrakciju i biće nam još bolje – našalio se.

Od prošlog juna, kada se „Votson” pojavio kao besplatna veb-aplikacija, hiljade ljudi su ga isprobale ne samo da bi impresionirali goste nego i da bi se lakše izborili sa ograničenjima u ishrani kao što su alergije ili osetljivost na gluten.

Njegove mogućnosti su neiscrpne i u drugim delatnostima. U jednoj njujorškoj bolnici za lečenje raka „Votson” pomaže onkolozima da brže pristupe relevantnim informacijama kako bi postavili dijagnozu i personalizovali terapiju.

– On može da na osnovu slike tkiva, zahvaljujući ogromnoj bazi koju je „pročitao”, sa velikom pouzdanošću otkrije tumor. Primer upotrebe bi bio u regijama u kojima se događa da postoji jedan lekar na 2.000 pacijenata, koji često mogu biti udaljeni. Zatim u obrazovanju može da dođe do optimalnih, prilagođenih nastavnih programa, a u naučnim istraživanjima može da povezuje koncepte iz naučnih radova i daje preporuke koje mogu znatno da ubrzaju put do novih otkrića – objasnio je Aleksandar Debelić, konsultant za kognitivne tehnologije u Aj-Bi-Emu.

Devedeset odsto podataka koji danas postoje nastalo je u poslednje dve godine, ali najveći deo, čak četiri petine, čine neorganizovani „mračni podaci”. Budućnost pripada onim organizacijama koje budu uspele da spoje digitalno poslovanje sa digitalnom inteligencijom, a to znači da u obilju podatka dođu do onih pravih koji će poboljšati poslovanje.

Na skupu je prikazano kako alat baziran na „Votsonu” pomaže marketinškim agencijama da začas napravi reklamnu kampanju namenjenu biciklistima zahvaljujući podacima iz raznih baza: od spiska starih kupaca do podataka sa društvenih mreža do vremenske prognoze. Postoji alat koji tumači ton komentara korisnika društvenih mreža. Na primer, da na „Tviteru” prepozna da li je reakcija na neki proizvod ili kompaniju pozitivna ili negativna.

Na aktuelno pitanje da li će mašine u budućnosti zameniti ljude, američka kompanija ima odričan odgovor.

– Prvi princip kognitivnog računarstva je svrha. Tehnologija ne može da bude zamena za ljude nego produžena ruka, da pomogne da lakše dođemo do informacija i zaključaka. Drugi princip je transparentnost, da bismo verovali sistemu, moramo da znamo odakle su informacije i to je strogo kontrolisano. Treće je iskustvo. Kada „Votson” uči, s njim rade najveći stručnjaci u svojim industrijama – naglasio je Debelić.

J. J. K.

 

 

 

 


Komentari1
9115a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Salvatore
Inace, italijansko jelo risotto se priprema od turskog sastojka koji se zove pirinac.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja