petak, 14.12.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:34

Švajcarci turizmu Srbije doneli 15 miliona franaka

Kroz PSD program, koji finansira švajcarska vlada, preko 1.500 ljudi uposleno u turističkoj delatnosti
Autor: Branko Pejovićutorak, 07.03.2017. u 17:00
Посао у туризму за младе куваре (Фото: С. Јовичић)

 

Užice – Niz aktivnosti korisnih za unapređenje domaćeg turizma ostvaruje poslednjih godina Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD), koji finansira švajcarska vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a sprovodi užička Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“. Prema saopštenim podacima, PSD je od 2009. godine doprineo da turizam Srbije poveća profit za više od 15 miliona švajcarskih franaka, a direktno ili indirektno je kroz njega uposleno preko 1.500 ljudi.

Ti rezultati, prema kojima se ove aktivnosti ubrajaju među najznačajnije inicijative u sektoru domaćeg turizma, biće predstavljeni danas na konferenciji za medije u Beogradu. Po rečima Darka Đurovića, rukovodioca PSD programa i zamenika direktora RRA „Zlatibor“, nekoliko značajnih poduhvata preduzeto je poslednjih godina u korist povećanja turističkog prometa, zaposlenosti u turizmu i tradicionalnih proizvodnji. I to uz stalno osluškivanje potreba tržišta i dobru saradnju sa svim učesnicima posla.

– Razvili smo, u saradnji sa Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije (Hores), nove obuke na radnom mestu koje su doprinele povezivanju nezaposlenih sa poslodavcima. Kadrove koji su nedostajali hotelijerima (konobari, kuvari, pekari, poslastičari, sobarice i druge) obuhvatili smo programom obuka osmišljenih u skladu sa potrebama poslodavaca. Počeli smo iz zapadne Srbije, pa proširili i na druge delove države. Oko 600 uglavnom mladih je obučeno, a preko 300 potom zaposleno. Mladi bez posla došli su do radnog mesta, hotelijeri do nedostajućeg kadra, a turisti do bolje usluge – kaže za naš list Đurović.

Po njegovim rečima, kvalitet turističke ponude Srbije unapređen je i razvojem degustacionih centara za prijem individualnih i organizovanih grupa turista, zahvaljujući čemu su proizvođači tradicionalnih proizvoda prvi put uvedeni u turističku ponudu Srbije. Tako sada u Mačkatu, na primer, stranci dolaze u degustacioni centar „Zarić“ da vide kako se pravi pršuta i probaju suvomesnate proizvode. Sve više ih je i u centru za proizvodnju čuvene rakije „BB klekovača“ u Bajinoj Bašti, kod grnčara Tešića u Zlakusi, u mlekari „Krin“ u Rožanstvu i drugim gde je tradicionalnu proizvodnju i zanate sada moguće videti na delu.

– Takođe, u saradnji sa Ministarstvom turizma, JP „Putevi Srbije” i Turističkom organizacijom Srbije obeležili smo turističke lokalitete i proizvođače tradicionalnih proizvoda u zapadnoj Srbiji. To je povećalo interesovanje gostiju i ujedno podstaklo izradu master plana, prema kome će turističkom signalizacijom biti obeležena cela teritorija države. Razvijena je i mobilna aplikacija „audio vodič kroz Srbiju“, koja uz audio zapis sadrži fotografije i opise lokaliteta, kao i lokacije na mapi i kontakte koji mogu biti korisni tokom putovanja – dodaje rukovodilac PSD programa.

Pisali smo i da je odavde, posle niza sastanaka sa predstavnicima prosvete i turizma te obavljenih istraživanja, pre tri godine pokrenuta inicijativa za promenu termina zimskog školskog raspusta. Tu inicijativu prosvetne vlasti su usvojile, pa je turistička sezona produžena do sredine februara kada ima najviše snega. Time je, sumira Đurović, ostvarena korist od zdravog boravka đaka na snegu, bolja zarada za turističke centre i naša skijališta u koje je država uložila velika sredstva. On napominje da je PSD turističkoj privredi doneo i dodatni profit zahvaljujući povećanju stranih turista (posebno Rumuna) privučenih novim kampanjama zajedničkog nastupa Zlatibora i Kopaonika na inostranom tržištu.

 – Motivi svega ovoga su razvoj i zapošljavanje, s tim što je bitno osmisliti kako postojeće probleme otkloniti i primeniti svima korisne inovacije. Švajcarska vlada je jedan od najvećih donatora u Srbiji, mi smo jedan od programa finansiran tim sredstvima, a pred našim turizmom je i nastavak ove saradnje – najavljuje Darko Đurović.


Komentari12
f1510
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
@ Слободан Девић, у петак и јуче у соботу сам био на Боденском језеру, одлично време,топло. То је осим туризма који је овде присутан 12 месеци, још воћарски и виноградарски крај. Видео сам да је досада обрезано скоро 90 % воћака као и винове лозе, на пољима се ту и тамо видео по који " сељак " на раду. Путари су већ очистили аутопутеве и путеве 1. реда од стариха стабала и жбуња ради сигурније вожње; годишне има око 60.000 судара са дивљим свињама и око 40.000 са јеленима и срнама, ситне животињке не улазе по раси у статистику. У иностранству се нико не ослобађа пореза ни 5 година, ни мање, то је наивно мишљење поткрепљено незнањем о материји. Довољно дуго живим у Немачкој и ЕУ и веома будно пратим привреду, између осталог, нарочито све што је везано за туризам и путовања. Данас је туризам као привредна грана највћи послодавац на свету, премашили смо аутоиндустрију. Али сметају ми квазиаматери који желе да виде име у новинама, а у глави туристички зеро.
ВлаДо
Од Швајцараца треба да узмемо рецепте не само за развој туризма како класичног тако и оног иновативног као што је асистиран суицид који се тамо спроводи уз цену од 30.000 евра,него и из других области.Швајцарски градови имају већ десетљећима исти број становника у селима нема одлива у градове.Свако село има хотел,библиотеку,амбуланту и апотеку,жељезничку станицу и што је најважније погоне мале привреде.Швајцарска је и препознатљива по малој привреди и производњи сатова,сирева,ножева,сувенира итд.Пре пар векова била је најсиромашнија земља Европе и младо становништво се исељавало и једино запослење налазило у страним војскама,легијама и ватиканској стражи.
smb
cve je tacno do "asistiranog suicida": "clanovi" (ovo je "udruzenje" ima nekoliko hiljada clanova, i u zemlji i u inostranstvu, placaju ako su manje od 3 god. clanovi Fr. 3000.- posle toga besplatno). ostalo je sve tacno. u gradu zive necete verovati mladji, porodice, mnogi sa tanjim dzepom - stan se uvek placa, ni vlasnici ne stanuju besplatno (sistem kupovine nekretnina : 20% ucesca - to se oporezuje - vazi za bogatstvo. ostalo je bankarska hipoteka - placa se kamata, i veoma sporo vraca. to znaci ili ulozis sopstvene pare i na taj deo placas porez, ili zajmis i placas hipoteku. kosta te kako god okrenes). stanovanje je trecina prihoda kako god da stanujes. zdr. osiguranje placas sam, porez na dohodak isto, penzijska davanja od plate preko poslodavca, odnos bruto-neto je 100%-80%. kad sve platis, sa ostatkom zivis. to je cuvena visoka CH plata - ukratko. (ko ne veruje neka pita gastarbajtere). "selo" u CH je luksuz. tamo zive bogati. zemlju rade zaposleni, stanuju u gradu. pozdrav.
Preporučujem 2
Marko Valdanović
Ko je smislio ovo, Švajcarci ili gore pomenuti Đurović? Svejedno ko je, ali svaka im čast za sve projekte koje su uradili. Trebalo bi da dodju kod nas u istočnu Srbiju i da rade kod nas.
Ugostitelj
Za vašu informaciju, ovo na fotografiji vam je takozvano "look and cook" (gledaj i kuvaj) kuvarstvo, kuvarstvo 20. veka ali kuvarstvo 21. veka je takozvano "time and temperature cooking" (kuvanje biranjem programa dužine vremena kuvanja i unutrašnje temperature hrane). Ta vrsta kuvarstva će omogućiti da se razvija, pored ostalog, i takozvani kulinarski turizam koji nudi najbolju, najjeftiniju i najprofitabilniju hranu, ("hrana za cara i sultana"). Malo li je? Uzgred, postoji lokalni kulinarski turizam, nacionalni kulinarski turizam i regionalni (balkanski) kulinarski turizam. Čik pogodite za koji kulinarski turizam se zalaže ovaj ugostitelj?
glas iz naroda
Ovo je vrijednije od stotinu Yura i sličnih tričarija. Zapošljavamo mladi stručni kadar, prodajemo hranu i proizvode iz domaće radinosti. Zaposleni žive, kod svoje kuće. Treba ih podučavati svakodnevno, da taj posao ne trpi improvizacije. Kvalitet, higijenu, infrastrukturu moraju držati na visokom nivou, a paleta usluga širiti. Ako upadnu u kolotećčinu, sve će se pretvoriti u birtijaški turizam i vrlo brzo propasti.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja