subota, 04.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:54

Vučić: Ne vidim odbijenu reviziju kao pobedu, važna budućnost

petak, 10.03.2017. u 16:32
Премијер Вучић у Лебану (Фото Танјуг/З.Ж.)

LEBANE – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da odbacivanje zahteva BiH za reviziju tužbe protiv Srbije ne vidi kao pobedu, jer će, kaže, pobeda biti kada Srbi i Bošnjaci budu razumeli da treba da gledaju u budućnost, a ne da tugu jedne strane vide kao svoj uspeh.

Vučić je novinarima u Lebanu rekao da ne želi da koristi odluku Međunarodnog suda u Hagu u kampanji ili za dobijanje političkih poena, jer bi za njega lično i za vladu velika pobeda bila da se obezbede mir i stabilnost i još bolja saradnja.

„Tek tada ću moći da kažem da je to velika pobeda”, rekao je Vučić.

On je naveo da veruje da Srbi i Bošnjaci mogu da razgovaraju o budućnosti, da ono što je bilo u prošlosti ne treba da bude zaboravljeno, ali da sa tim moramo da živimo i da stvaramo drugačiju i bolju budućnost.

„Kao što neki nisu hteli da uđu u srpske cipele kad su tužbu podizali, ja hoću da uđem u bošnjačke i ne mislim da ovo koristim u kampanji”, rekao je Vučić.

On je dodao da želi da veruje da takvu poruku razumeju Bošnjaci i u BiH i u Srbiji.

Vučić: Da se u Lebanu ponovo živi od rada  

Premijer Aleksandar Vučić obišao je danas hale u okviru nekadašnje fabrike ''15. maj Eksporteks'' u Lebanu, nakon čijih rekonstrukcija će turska kompanija ''Ormo grupa'' otvoriti fabriku tekstilne industrije, u kojoj će biti zaposleno najmanje 300 radnika.

Vučić je u obraćanju novinarima poručio da je to veliki događaj za taj grad u kome je „neko ugasio svetlo”, navodeći da je vlada za taj projekat izdvojila najpre 15 miliona, a potom i 132 miliona. „Naše je da upalimo svetlo, da se ponovo radi, da se živi od rada u Lebanu. Ovo je važan i veliki događaj za Lebane, ali i za ceo Jablanički okrug i da i kada dolazi nešto u taj okrug, da ne ide uvek sve u Leskovac, već i u okolna mesta i zato sam veoma zadovoljan”, rekao je Vučić.

U toj fabrici, u kojoj danas ne radi niko, nekada je bilo 1.600 radnika, a uništena je 2002 ili 2003. godine „kada su stručnjaci rešili da nam celu zemlju unište”. 

On je podvukao da će turska kompanija „Ormo grupa” tu zaposliti 300 radnika, sa garancijom na najmanje na pet godina i dodao da je uveren da će to biti podsticaj i za sve druge investitore da dođu u Lebane, koje je, navodi, imalo najveće demografsko pražnjenje od 1991. godine, i sa oko 29.000 došlo na nešto manje od 19.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, i opština će od poreza i doprinosa imati prihode za sebe, te će moći da uloži u infrastrukturu, u puteve, vodovod, kanalizaciju. „Vlada svoje ispunjava. Kada smo dali ovolike pare, ako nešto zatreba daćemo i još, nego da vi lepo sada ovo svoje ispunite i da gledate malo da pređete to što smo se dogovorili oko broja novozaposlenih, da bude 320, 330”, poručio je premijer investitoru. 

Dodao je da su mu se „mnogi Srbi smejali” kada je prvi put fabriku Dzinsi doveo u Krupanj, ističući da sada investitor Ormo grupa sada u Lebanu mora da požuri i da tu „nema neke filozofije”. „Srećan sam, ne mogu da vam objasnim. Danas smo završili još jednu stvar, čestitam i meštanima Žitorađe, danas smo sa Sojimejoz, turska kompanija, s njima smo danas završili sve i za dva- tri meseca počinje da radi fabrika u Žitorađi”, kaže Vučić.

Investitor, vlasnik turske kompanije Ormo Besim Minkara, rekao je da je njegova kompanija veoma ozbiljna i da su u svetu prvi po proizvodnji vunice, odnosno da proizvode 45 tona dnevno.

Rekao je i da u Lebanu, kada bude gotova fabrika, planiraju za početak da proizvode pet, pa posle i deset tona, a da će, ako budu uspešni, proširiti fabriku i napraviti nove objekte.

Vučića je ispred kruga fabrike dočekalo više od 100 meštana Lebana, od kojih su neki bivši radnici fabrike, zadovoljni što će joj uskoro biti „udahnut novi život”.

Sa Vučićem su u Lebane došli i ministri Goran Knežević i Rasim Ljajić. 

Vučić: Ne zanima me advokatski tim Vuka Jeremića

Predsednički kandidat Aleksandar Vučić nije danas želeo da komentariše advokatski tim svog protivkandidata Vuka Jeremića i navode da su u njemu i advokati koji su zastupali biznismena Miroslava Miškovića.

Upitan kako komentariše to što su u timu Vuka Jeremića advokati koji zastupaju i biznismena Miroslava Miškovića, Vučić je odgovorio da za to nije zainteresovan i da im želi da nastave uspešan rad.

„Vidim da im odlično ide, i njima i tim ljudima želim da nastave uspešno kao do sada”, rekao je Vučić novinarima u Lebanu.

(Tanjug)


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja