nedelja, 21.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:10
UOČI SAMITA PREMIJERA ZAPADNOG BALKANA

Vučić u Sarajevo putuje bez straha

Srpski premijer kolegama iz regiona nosi plan o formiranju carinske unije, ali i želju da što počne izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo
Autor: Milenko Pešićsreda, 15.03.2017. u 20:20
Представљање економских планова у Сарајеву: Башчаршија (Фото: Дарко Ћирков)

Da li će Aleksandra Vučića u Sarajevu, na sutrašnjem samitu premijera država zapadnog Balkana, dočekati repriza Potočara iz jula 2015. kada je jedva spasao živu glavu? Srpski premijer u glavni grad Bosne i Hercegovine odlazi ovenčan zlatnom plaketom Srebrenice i na krilima odluke Međunarodnog suda pravde da nema revizije tužbe protiv Srbije za genocid, što nije po volji mnogim bošnjačkim krugovima.

Vučić kaže da putuje u Sarajevo bez straha i da ne želi da veruje u priče o planiranom napadu koje prenose pojedini mediji. Dodaje da putuje opterećen drugom vrstom problema koje treba da rešava u ime Srbije, a ne sobom. „Iz Berlina putujem pravo u Sarajevo. Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah i bojazan. Da me puste da šetam slobodno kroz narod, siguran sam da mi niko od običnog naroda ne bi ništa dobacio”, naglasio je Vučić.

Povodom najave da bi više udruženja ratnih veterana u Bosni i Hercegovini tokom posete premijera Srbije Sarajevu moglo da izazove nerede, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić za „Blic” ističe da će tamošnje policijske i bezbednosne agencije učiniti sve što je u njihovoj moći da se spreči repriza mučnih scena iz Potočara od pre dve godine.

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić kaže da je svaki odlazak u rizična područja veliki izazov, ali da to neće sprečiti premijera Aleksandra Vučića da ode na skup u Sarajevo. „To je dobra prilika da Srbija pokaže da nema šta da krije, niti da igra dvostruku igru. Mislimo da vodimo politiku koja iskreno želi da rešava probleme i gleda u budućnost”, kaže Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Iako odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu trajno oslobađa Beograd optužbe da je umešan u ratne zločine počinjene u Srebrenici, nije vreme za slavlje, koje bi samo dodatno zakomplikovalo inače napete odnose između bošnjačkog i srpskog naroda u BiH. Zna to i srpski premijer kada kaže da odbijenu reviziju tužbe ne vidi kao pobedu i da u glavni grad Bosne i Hercegovine kolegama iz regiona nosi plan o formiranju carinske unije, ali i želju da što počne izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo.

Cilj sarajevskog skupa, kojem će prisustvovati i komesar EU za politiku susedstva i proširenja Johanes Han, jeste približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, ali i saradnje u oblastima mladih i obrazovanja. Javnost je za ideju formiranja carinske unije, o kojoj se još uvek zna malo detalja, prvi put čula tokom posete austrijskog kancelara Beogradu polovinom februara. „To je moja ideja, prvi put sam uručio taj papir Kristijanu Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije”, rekao je Vučić.

Tom prilikom on je pojasnio da je o tom „papiru”, na engleskom jeziku već obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Ostaje pitanje da li će Vučić na sutrašnjem samitu kojem je domaćin Denis Zvizdić imati adekvatne sagovornike za razgovor o pravljenju slobodne trgovinske zone u kojoj kamioni sa robom neće čekati i po 20 sati na granicama. Makedonija još nema novu vladu, pozicija bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića je dodatno uzdrmana posle slučaja „lažnog agenta Sahiba Softića”, a pitanje je i kolika ovlašćenja za razgovor će imati i kosovski predsednik vlade Isa Mustafa.

Svestan svega toga uoči odlaska u Sarajevo Vučić za agenciju Srna kaže dogovor o ovim temama neće ići ni brzo, ni lako, ali da je to budućnost: „Ako mi uspemo da se dogovorimo oko carinske unije, onda će, uveren sam, splasnuti strasti jer će trgovina, protok ljudi, robe i usluga biti mnogo brži i jednostavniji i više nikome neće padati na pamet da ulazi u bilo kakve političke avanture, da ih ne nazivam nečim težim i većim.”

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ne očekuje značajan iskorak u regionalnoj saradnji na sarajevskom skupu, jer smatra da su države regiona isuviše preokupirane sopstvenim problemima. A tu, kako objašnjava, misli pre svega na  situaciju u Makedoniji, odnose među entitetima u BiH, pa i na krizu parlamentarnog života u Crnoj Gori.

„Sarajevski samit je veoma bitan, jer podstiče  proaktivnu ulogu svih u regionu kao celine od izgradnje i jačanja infrastrukture do rasterećivanja veoma komplikovanih bilateralnih odnosa  uključujući i preostala nerešena pitanja još iz perioda raspada SFRJ”, ukazuje Đukanović.

I pored nezadovoljstva bošnjačkih etno-elita odlukom MSP-a, ovaj stručnjak za regionalna pitanja procenjuje da će ipak doći do neke pragmatičnije faze u odnosima Beograda i Sarajeva.

 „Zato osim plasiranje ideje o carinskoj uniji sa BiH kroz dobro osmišljen bošnjačko-srpski dijalog treba ići i na rešavanje bilateralnih pitanja. Tek tada treba očekivati napredak i dodatna ulaganja u infrastrukturu, uključujući i ubrzanje evrointegracija za obe države”, kaže Dragan Đukanović.

 

Autoput Beograd–Sarajevo: Predloženo osam trasa kroz BiH

Jedna od tema sarajevskog samita biće i gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo čija se cena procenjuje na 800 miliona evra, a u čijem bi finansiranju delom mogla da učestvuje i Saudijska Arabija. Iako je ministarka Zorana Mihajlović nedavno rekla da je prerano govoriti o rokovima kada će ova saobraćajnica biti završena, trasa deonice kroz Srbiju već se zna: od Požege, preko Užica do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom. Ali, još nije poznato kojom bi tačno trasom put išao od granice do Sarajeva. Na stolu Saveta ministara našlo se osam pravaca. Političari i privrednici iz oba entiteta svakodnevno lobiraju da auto-put prođe baš kroz njihove krajeve, što stručnjaci u Sarajevu ocenjuju neozbiljnim.


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja