sreda, 19.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:54

Vučić doputovao na samit u Sarajevu

Vučić na večeri pitao Mustafu o prisvajanju imovine
sreda, 15.03.2017. u 19:31
Премијер Александар Вучић у разговору са новинарима у Сарајеву (Фото Танјуг/Драган Кујунџић)

SARAJEVO - Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno, poručio je u sredu uveče premijer Aleksandar Vučić po dolasku u Sarajevo, gde sutra učestvuje na sastanku premijera zapadnog Balkana. Kako je rekao u izjavi novinarima, večeras učesnike očekuje „ni malo laka večera”, a uz domaćina Zvizdića, večeri će pruisustvovati i premijer Albanije Edi Rama, kao i predstavnici Prištine, ali i ministar Mirko Šarović.

„To neće biti laki i jednostavni razgovori posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti koji dolaze iz Prištine”, poručio je srpski premijer. Primetio je ,međutim, da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša te probleme da reši i da spusti tenzije.

„Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate”, ukazao je Vučić. On je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač.

„Šta god od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU bićemo zadovoljni. Mi smo spremni veći deo toga da finasniramo. Ako idemo ka Prištini to podiže celu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak – Požegu, Požega-Užice, Užice-Kotromani, ako budemo išli ka Crnoj Gori imamo Požegu-Boljare deonicu dugu 107 kilometara”, rekao je Vučić.


Sarajevo (Foto Tanjug/Dragan Kujundžić)

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije. „To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstevnog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu”, uveren je Vučić.

Sarajevo: Vučić na večeri sa Zvizdićem
SARAJEVO - Premijer Srbije Aleksandar Vučić u Sarajevu prisustvuje neformalnoj večeri koju je organizovao predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.Večeri u sarajevskom restoranu Libertas prisustvuju i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Albanije Edi Rama, kosovski Isa Mustafa, kao i ambasadori Srbije i Albanije u BiH Stanimir Vukičević i Ilir Melo.Premijer Vučić doputovao je popodne u Sarajevo, gde će učestvovati na Samitu premijera država Zapadnog Balkana, koji se održava u četvrtak, 16. marta. (Tanjug)

Srpski premijer ističe da bi to ubrzalo i i protok kapitala i ljudi. „Neće nam kamioni sa jogurtom i sirom čekati po 30 sati. Time ćemo uštedeti mnogo novca, 5-7 odsto. Bolje radnicima da taj novac podelimo, da žive bolje nego da ga gubimo na besmislene birokratske procedure”, podvlači on.

Kazao je da mnogo zajedničkih tema ima o kojima treba razgovarati i da je svaki razgovor dobar, jer on znači smirivanje tenzija, što je veoma važno, a neretko i dovoljan cilj. U Sarajevu se, naglasio je, oseća apsolutno bezbedno i razmišlja i da izađe u grad, kako bi sa običnim narodom razgovarao. (Tanjug)

Vučić na večeri pitao Mustafu o prisvajanju imovine

SARAJEVO - Srpski premijer Aleksandar Vučić nije propustio priliku da u Sarajevu na radnoj večeri koju je za premijere Zapadnog Balkana priredio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić pita kosovskog premijera Isu Mustafu na kojim osnovama je Priština donela odluku o prisvajanju srpske imovine, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama, Vučić je pitao da li je tu odluku doneo sam ili uz nečiju saglasnost.

Inače, ovaj potez Prištine obelodanjen je danas, tako da je prvo neformalno okupljanje premijera za večerom neminovno bilo pod neprijatnim utiskom tog događaja.

Tanjugov izvor navodi da jeste bilo napeto, ali da je večera, ipak, protekla u istom sastavu.

Srpski premijer je, inače po dolasku u Sarajevo danas popodne poručio prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ, Srbije i Vojvodine ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da je otmu.

On je novinarima u Sarajevu, gde sutra učestvuje na samitu premijera Zapadnog Balkana, rekao da je besmisleno to što predstavnici Prišitne rade dodajući da „oni moraju da donesu bilo šta u želji da nas provociraju”.

Večeri u sarajevskom restoranu Libertas prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Albanije Edi Rama, kao i ambasadori Srbije i Albanije u BiH Stanimir Vukičević i Ilir Melo.

Premijer Vučić doputovao je popodne u Sarajevo, gde će sutra učestvovati na Samitu premijera država Zapadnog Balkana. (Tanjug)

Potezom pera se ništa ne može oteti

Premijer Aleksandar Vučić poručio je prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ, Srbije i Vojvodine ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da je otmu. „Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete, ništa od toga ne možete da otmete”, porucio je u izjavi novinarima u Sarajevu, gde sutra ucestvuje na samitu premijera Zapadnog Balkana.

Upitan da li će sa predstavnicima Prištine razgovarati o toj temi, odgovorio je „šta da razgovarate sa njima o tome”. „Oni moraju da donesu bilo šta u želji da nas provociraju”, rekao je Vučić dodajući da je besmisleno to što rade.

Takođe je kazao da nije siguran da je kosovski premijer Isa Mustafa smislio odluku o otimanju imovine, odnosno da nije siguran da je to „njegova genijalna ideja”, jer su, kako kaže, prištinske vlasti uvek izbegavale da govore o imovini.

„Kao potezom pera smo mi sada nešto oteli. Niste ništa oteli. To što ste vi sebi napisali nema smila. Napišem i ja, kada nacrtam konja da je to konj, a na konja ne liči, više liči na kuću i jaje nego na konja. Ali nema veze napisao sam ispod. Tako je i on napisao nešto pa sada šta ima veze”, zaključio je premijer. (Tanjug)


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja