četvrtak, 23.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:17

Vučić: Odluku Prištine smatramo ništavnom, kao i u slučaju Trepče

petak, 17.03.2017. u 14:36
Премијер Вучић у Тителу (Фото Танјуг/Д.Г.)

TITEL – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče.

„Ne možete da kažete da je sve vaše i otmete nekom subjektu imovinu. To je otimačina, a pravo svojine je najzaštićenije u svetu, posebno na zapadu. Ne može kazati 'rešio sam, potpisao sam nešto'. Potpisao si i da su naši plakati tvoji, Mustafa, pa nisu!”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao novinarima i da je nama od početka pregovora u Briselu bilo jasno da će Priština povući takav jedan potez.

Istakao je da predstavnici Prištine, takođe, svaki put odbijali da razgovaraju o imovini u okviru dijaloga.

Stoga taj potez Prištine, koji nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, smatramo ništavnom, rekao je Vučić.

Vučić kosovskim Albancima: Zaboravite da ste velika sila

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas kosovskim Albancima, povodom pogroma nad Srbima od 17. marta 2004, da ne pomišljaju da će protiv Srba provoditi akcije kakve su sproveli 2004. i 2008. godine.

„Zaboravite na tu 'veliku silu', koju navodno imate”, poručio je Vučić.

On je, u izjavi novinarima, rekao da, kada čuje reči albanskih zvaničnika na Kosovu, koji govore Srbima i o srpskoj nesreći i kada se vidi šta čine iz dana u dan ne bi li bilo Srba sve manje na svojim ognjištima - ima strah i brigu.

„Danas je Srbija snažnija nego 2004, te nije lako da izvedu na tako brutalan način kao tada, da donose neke druge odluke makar i manje teške od onih koju su doneli 2008. kada su, uz pomoć međunarodne zajednice, samoproglasili nezavisnost”, ukazao je Vučić.

Moramo, kaže, da budemo strrpljivi, trpeljivi, te da od silnog junačenja i udaranja u prsa nema ništa, već da budemo čvrsti i odlučni.

Vučić: Samit u Nišu - teško da mogu da nas preglasaju

TITEL – Premijer Aleksandar Vučić kaže da bi za Srbiju, a posebno jug zemlje, bilo od velikog značaja kada bi se sledeći samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održao u Nišu, što je juče predložio u Sarajevu.

Kaže da su se sa njegovom idejom, koju je izneo juče na sastanku premijera Zapadnog Balkana u glavnom gradu BiH, saglasili albanski premijer Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, da je kosovski premijer Isa Mustafa „tražio nešto drugo”, ali „da će ipak biti teško da nas preglasaju”.

„Ako to bude prihvaćeno, a 50 odsto je šanse da to bude, cela Evropa, na čelu sa nemačkim kancelarom, italijanskim premijerom i drugima, uz sve regionalne lidere, biće u Nišu. To je velika prilika”, rekao je Vučić novinarima u Titelu.

Takav skup za Srbiju bi bio od izvanrednog značaja, kaže Vučić i dodaje da bi prvi put u istoriji takav veliki događaj bio održan negde van Beograda.

On je dodao i da će uskoro početi i radovi na izgradnji autoputa Niš-Merdare, što će, kaže, podići celu Toplicu i Nišavski okrug i dovesti investitore u taj deo Srbije.

Svake godine sve više novca za poljoprivredu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je namera Vlade Srbije i AP Vojvodine da ulažu iz godine u godinu sve više novca u privredu i razvoj poljoprivrede i najavio donošenje zakona za sezonske radnike.

Vučić je to rekao danas prilikom posete privrednom gazdinstvu „Ćirić Agro”, jednom od najuspešnijih privrednih gazdinstava u Titelu.

Kako je rekao, ove godine je uloženo u nabavku traktora, mreže protiv grada i navodnjavanje.

Za ovu godinu je predviđeno pet puta više ulaganja u poljoprivredu na republičkom i nekoliko puta na pokrajinskom nivou nego prošle, posebno u prerađivačku indistriju.

Premijer je naznačio da država hoće da daje novac za investicije, ali ne u smislu socijalne kategorije, već da podstiče rast, a ne nerad.

Biće, najavljuje, donet i zakon o sezonskim radnicima, gde će biti predviđene najniže poreske stope.

On je objasnio da je plan da porezi ne budu viši od 20 odsto, za razliku od onih koji sada opterećuju zarade, a iznose 64 odsto. (Tanjug)


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja