subota, 21.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:07

Savet REM-a: Jeremićevi spotovi krše Zakon o oglašavanju

petak, 24.03.2017. u 22:20
(Фото Танјуг / Прес тим Вука Јеремића)

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdio je danas da su u predizbornim spotovima predsedničkog kandidata Vuka Jeremića povređene odrebe Zakona o oglašavanju.

Kako se navodi u saopštenju, REM je, na osnovu zahteva RTS, Hepi TV, TV Prve i N1, za dostavljanje mišljenja o sadržaju spota pod nazivom „Prijatelji”, utvrdio da je u njemu povređena odredba člana 15 Zakona o oglašavanju, koja kaže da se politička poruka u kojoj se može utvrditi ili prepoznati identitet nekog lica, može objaviti u programu jedino uz prethodni pristanak tog lica.

„U konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski i video zapis lika Aleksandra Vučića, te se ista može objaviti jedino uz njegov prethodni pristanak”, ističe se u saopštenju.

Na istoj sednici Savet REM-a je razmatrao i zahtev RTS za dostavljanje mišljenja o sadržaju političkih oglasnih poruka Jeremića, koje su dostavljene pod nazivom „Istina a ne laži”, „Dostojanstvo a ne poniženje”, „Iskrenost a ne gluma”, „Rešenja a ne lažna obećanja” i „Sloboda a ne strah”, i utvrdio da su ti spotovi u suprotnosti sa članom 14 Zakona o oglašavanju.

„Upozoravaju se pružaoci medijskih usluga da je objavljivanje ovakvih ili sličnih oglasnih poruka, bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, u suprotnosti sa odredbom clana 15 stav 1 Zakona o oglašavanju, kao i da objavljivanje oglasnih poruka koje su u suprotnosti sa odredbom clana 14 Zakona o oglašavanju, predstavlja osnov za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima”, ističe se u saopštenju. (Tanjug)


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja