utorak, 29.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 27.03.2017. u 09:13

Đurić podržava povratak Srpske liste u kosovsku skupštinu

Марко Ђурић (Фото Танјуг)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio danas da veoma poštuje odluku predstavnika Srpske liste da se vrate u kosovski skupštinu i da se uprkos teškim političkim okolnostima aktivno suprotstave formiranju takozvane Vojske Kosova.

„Znamo da su albanski politički predstavnici kao glavni izgovor za protivustavno formiranje tzv. Vojske Kosova odnosno da to ne mogu da sprovedu u skupštini navodili za tako nešto nema uslova, jer srpski predstavnici ne učestvuju. Sada su srpski predstavnici jasno rekli da će da idu u tu skupštinu i da javno budu protiv formiranja te vojske i da učine sve instituciono što mogu. I to treba podržati”, rekao je Đurić za RTS.

On kaže da su politički predstavnici Albanaca nastojali da iskoriste to što srpski predstavnici nisu šest meseci bili u parlamentu da bi im oduzeli mandate.

„Njihova namera je bila da iskoriste neku vrstu kaučuk paragrafa koji postoji u prištinskom zakonodavstvu i da im oduzmu mandate, jer ako šest meseci poslanik ne pojavljuje u skupštini može da mu se uzme mandat. Njihov bojkot je bio opravdan zbog pokušaja oduzimanja Trepče koji je propao”, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, srpski predstavnici se ovako snalaze i nalaze način da spreče Prištinu da im ne uzme mandate i tako spreče formiranje kosovske vojske.

„Hajde sada da vidimo koji će novi izgovor da smišljaju za nesprovođenje formiranja Zajednice srpskih opština. Po mom mišljenju neophodno je da za formiranje ZSO Beograd i Priština sednu zajedno sa upravljačkim timom za uspostavljanje ZSO i kako je doslovce predviđeno da počnu da rade na izgradnji te srpske političke zajednice koja treba da omogući više prava za naš narod na KiM”, naglasio je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše pritiske na Prištinu da se pokrene dijalog, Đurić ističe da primećuje veliku nervozu kod kosovskih Albanaca koji su najveći zagovornici separatizma.

„Menja se politička klima u Evropi i svetu. Srbi na KiM, u Evropi i svetu sa velikom radošću gledaju na današnji susret u Moskvi premijera Aleksandra Vučić i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i sa nadom na podršku Rusije”, kaže Đurić.

On dodaje da se menja politička klima i kada je reč o odnosima SAD i EU, koja se ovog puta jasno suprotstavila nameri Prištine da jedno formira kosovsku vojsku.

„Mi treba da budemo strpljivi i da se držimo razgovora i primenjujemo miran metod, da podržavamo srpski narod na KiM, da se na međunarodnim forumima borimo protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ako budemo strpljivi uspećemo”, naveo je direktor Kancelarija za KiM.

Na pitanje da li su obezbeđeni uslovi za sprovođenje predsedničkih izbora na KiM, Đurić podseća da od 2012. odlukom tadašnjih vlasti, OEBS zajedno sa našom RIK organizuje glasanje na KiM.

„Nemam razloga da verujem da će biti drugačije nego prethodnih godina. OEBS je prethodna tri puta na sasvim korektan način to sproveo”, dodao je Đurić. (Tanjug)

 

Jevtić: Povratak Srba u institucije važan i ispravan korak

ISTOK  - Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas u selu Ljubožda kod Istoka da je povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije važan i ispravan korak.

Jevtić je u izjavi novinarima rekao da je poslednjih dana više puta govorio da bojkot nije dobar način za ostvarivanje ciljeva i da misli da je važno da Srbi budu na mestima na kojima se donose važne odluke.

„U skladu sa tim ovih dana smo razgovarali i doneli odluku da se poslanici Srpske liste vrate i krenu sa radom u Skupštini Kosova kako bi i na tom mestu branili interese srpskog naroda. Mislim da je to značajna stvar i mislim da je odluka ispravna,” rekao je Jevtić.

On je naglasio da očekuje da u narednom periodu sve ono što je suštinski važno za Srbe bude branjeno od strane njihovih predstavnika u kosovskom parlamentu.

„Poslednjih dana su bili izgovori da se ne može krenuti sa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) jer predstavnici Srba nisu u institucijama. Evo Srbi su u institucijama ponovo, nema više izgovora, proces formiranja ZSO može da počne,„- rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da sada, kada je učinjen korak od strane predstavnika Srba, očekuje jasnu podršku od strane međunarodne zajednice i od koalicionih partner u kosovskoj vladi kako bi se krenulo u proces formiranja ZSO koja je dogovorena još pre četiri godine.  (Tanjug)

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja