četvrtak, 13.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 27.03.2017. u 14:23 M. S. P. i agencije

„Migovi” će za nekoliko nedelja biti u Srbiji

Vla­di­mir Pu­tin i Alek­san­dar Vu­čić u Kre­mlju: Od­no­si dve ze­mlje će se raz­vi­ja­ti u pri­ja­telj­skom du­hu
Председник Руске федерације Владимир Путин и премијер Србије Александар Вучић у Кремљу (Фото Фонет)

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem poručio da će se odnosi dveju zemalja i dalje pozitivno razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji. Zahvaljujući zajedničkim naporima, naglasio je Putin, Srbija i Rusija su poboljšale situaciju u trgovini.

Premijer Vučić je posle razgovora sa predsednikom Putinom u Moskvi novinarima rekao da je pitanje nedelja kada će šest aviona „mig 29” stići u Srbiju. „Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi šest aviona ’mig 29’ moglo brzo biti prebačeno u Srbiju”, rekao je Vučić novinarima posle svog desetog susreta sa ruskim predsednikom.

Na pitanje koliko će trajati procedura dolaska „migova”, Vučić je odgovorio da neće trajati nekoliko meseci, već nekoliko nedelja.

Predsednik srpske vlade ističe da je bio zadovoljan što je mogao da čuje od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojnotehničke saradnje, što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a odnosi se na 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T-32 i šest „migova 29”.

„Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja”, objasnio je Vučić, dodajući da građani mogu da budu spokojni u tom pogledu.

Premijer Srbije je rekao da je sa predsednikom Putinom najduže razgovarao o svim izazovima i nestabilnosti u regionu.

„Želeo je da čuje o tome šta ja mislim o događajima u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH... i izneo sam svoj stav”, dodao je Vučić.

Sumirajući razgovore koje je imao sa predsednikom Rusije, Vučić je rekao da očekuje dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju.

„Moji prvi sastanci sa Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje, za ’Petrohemiju’, za ’Gasprom’... Srbija više ne duguje, sve plaća, a mi sada razgovaramo o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti”, rekao je, kako prenose agencije, Vučić novinarima posle sastanka u Kremlju.

Premijer je kazao da je Putinu preneo poglede Srbije na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas.

Rekao je da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Kako je preneo, sa Putinom je razgovarao i o brojnim drugim važnim pitanjima, na veoma konkretan način, od toga kakva saradnja je potrebna u oblasti kompanija, kako zajednički da deluju dve zemlje u privredi, kako ostvariti dalje uvećanje trgovinske razmene...

Vučić je podsetio da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio srpsku vladu rekavši da je ona najzaslužnija za povećanje trgovinske saradnje dve zemlje.

Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata, „u četiri oka”, rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani „na najvišem nivou”. „Želimo uspeh sadašnjim vlastima”, rekao je Putin.

„Bez obzira kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno”,  rekao je ruski predsednik i dodao da će razvoj odnosa dve zemlje biti u pozitivnom i prijateljskom duhu, uz međusobno poštovanje.

Putin je, kako prenosi Sputnjik, istakao da je zajedničkim naporima promenjena nabolje, makar i neznatno, situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

Prošle godine ostvaren je manji porast trgovinske razmene, pri tome zahvaljujući naporima vaše vlade. Ti rezultati postignuti su zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju, ocenio je Putin.

Najveći porast zabeležila je isporuka poljoprivrednih proizvoda, negde oko 40 odsto. Imamo i dobre zajedničke projekte, oni se aktivno razvijaju, pre svega u energetici, precizirao je Putin.

Među temama razgovora sa Vučićem, Putin je naveo i regionalnu situaciju, koja se donekle zaoštrava.

Uoči početka sastanka sa Putinom, Vučić je zahvalio na ruskoj podršci našoj zemlji i istakao da Srbija ostaje privržena očuvanju nacionalne nezavisnosti, slobode i vojne neutralnosti: „Uvaženi predsedniče, hvala vam za topao prijem i gostoprimstvo. Zahvaljujemo vam za podršku, vašu ličnu i Ruske Federacije, teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije.”

Kako je naglasio, veoma je važno reći da Srbija „ostaje privržena”.

 

Putinova dodatna pitanja za Vučića

Premijer Vučić izašao je pred novinare, po završetku sastanka sa predsednikom Rusije, ali ga je Vladimir Putin u jednom trenutku pozvao da se vrati u njegov kabinet.

Kako je Vučić kasnije objasnio novinarima, Putin ga je pozvao, kako bi mu postavio još par pitanja. „Putin je imao još dva pitanja za mene, ali ne mogu da govorim o čemu je reč. Ta dva pitanja su bile političke prirode”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li su se pitanja odnosila na predstojeće predsedničke izbore u Srbiji, Vučić je odgovorio odrično. „Ne, predsednik Putin je sve nedvosmisleno rekao oko izbora u svom uvodnom izlaganju, a ovo se ticalo politike u budućnosti, šta ćemo i kako ćemo da delamo u budućnosti”, rekao je Vučić.

 

Najbolji avioni na svetu u bliskoj borbi

Na pitanje da li će se modernizacija aviona raditi u Rusiji ili kod nas, Vučić je rekao da mora da napomene da se razgovaralo i o centru u Srbiji za remont i popravku helikoptera i istakao da je tu temu otvorio predsednik Rusije.

Modernizacija dela „migova” radiće se, kaže, verovatno u Srbiji, za šta mi moramo da se pripremimo, a deo njih u Rusiji, pa će izvestan broj broj aviona brzo stići u Srbiju, a potom i oni koji će biti modernizovani u Rusiji.

Vučić je objasnio da kada se pominje remont treba znati da je reč o avionima koji su najbolji na svetu u bliskoj borbi, i da nije reč ni o kakvim krntijama, kako govore oni koji bi samo da kritikuju: „To su vrhunski avioni, a kad govorimo o modernizaciji, reč je o nabavljanju najmodernijih radarskih sistema, raketa vazduh–vazduh, raketa vazduh–zemlja… To su stvari koje su nama potrebne”, precizirao je Vučić.

Premijer Srbije je spomenuo i saradnju koju imamo preko SDPR-a sa ruskim firmama i ukazao na kooperaciju oko haubica 155 milimetara, ali podvukao da je izneo i naše ideje oko borbenog vozila „miloš”.

Objasnio je da je reč o ideji se na „miloša” stave ruske protivoklopne rakete, lake nosivosti sa izvanrednim rezultatima čime vozila od 300.000 evra s „kernetima” vrednim oko 40.000 dolara mogu da se uništavaju i tenkovi koji koštaju i iznad pet miliona evra.

 

Molio boga da ga ne pitaju za napad na navijače Spartaka

Aleksandar Vučić je izjavio da je policija našla tragove krvi jednog od napadača na navijače moskovskog Spartaka u Beogradu i poručio da će država učiniti sve kako bi ih izvela pred lice pravde.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa Putinom, rekao da ga ruski predsednik nije pitao za napad.

Putin je, kaže, korektan čovek koji zna da će Srbija sve da uradi kako bi uhvatila napadače i „nadam se da će pravosudni organi brzo da reaguju i kazne počinioce”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je neshvatljivo da neko od jednog, kako je rekao divnog, sportskog događaja napravi incident zbog kojeg Srbija dospe na loš glas u ruskim medijima. „To je neshvatljivo i ljudski neprihvatljivo. Kakvo je to rešenje da nekoga ubodete nožem? Samo sam boga molio da me niko ništa ne pita, jer ne bih znao šta da odgovorim”, rekao je Vučić.

 

Peskov: Kremlj se ne meša u izbore u Srbiji

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov poručio je za da nema govora o tome da se Kremlj meša u izborni proces u bilo kojoj zemlji, pa ni u Srbiji.

„Znate da Rusija i Srbija imaju specifičan karakter bilateralnih odnosa, i to svakako određuje prilično intenzivan tempo podrške političkog dijaloga na najrazličitijim nivoima”, odgovorio je Peskov, prenosi RIA.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja