subota, 04.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 29.03.2017. u 13:03 Biljana Radomirović i Dejan Spalović

Šleperima i kamionima blokirali puteve na Kosovu

Nezadovoljne što naprednjaci organizuju miting podrške predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću, pristalice radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje sprečile da nekoliko hiljada Srba dođe u Leposavić
Блокирани путеви ка Лепосавићу (Фото Танјуг)

Više od 60 autobusa i više desetina privatnih automobila u kojima je bilo nekoliko hiljada Srba iz različitih delova Kosova i Metohije nije uspelo da probije brojne blokade i barikade da bi prisustvovali mitingu podrške predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću u Leposaviću. Vozila koja su ipak uspela da se dokopaju severnog dela pokrajine prethodno su temeljno pretresli kosovski policajci, dok su pristalice albanskog radikalnog pokreta Samoopredeljenja kod mesta Labljane, na putu Gnjilane–Gračanica, kamenovale konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja. Na više magistralnih puteva koje su blokirali, protestanti su nosili transparente na kojima je pisalo „Vučiću, ostavi nas”, „Kosovo je albansko”, „Vašington je naš izbor, a ne Moskva” i „Nećemo Putina na Kosovu”.

Protesti su organizovani zbog najavljenog dolaska srpskog premijera Vučića i nekoliko ministara srpske vlade, a kako je ocenio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, „meta” kosovskih vlasti bio je ministar Aleksandar Vulin, koga su hteli da pritvore.

Blokade su bile različite prirode, jer su autobuse zaustavljali policajci i građani svojim automobilima, šleperima i bagerima, a u nekim mestima u zaustavljanju pristalica naprednjaka na Kosovu bila je angažovana čak i specijalna jedinica Rosu.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Srbija trudi da bude konstruktivna, ali da Priština stalno provocira svojim postupcima, poput sprečavanja odlaska ljudi na predizborni skup u Leposaviću i postavljanja barikada.

„Čemu to služi?”, upitao je Dačić i dodao da je Beograd protiv jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na mitinzima na severu Kosova. Ona je navela da je EU upoznata s informacijama o blokadama puteva koje sprečavaju građane da prisustvuju mitinzima na severu Kosova.

„EU zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da omoguće uslove za sve građane koji to žele da prisustvuju ovim okupljanjima”, naglašava se u saopštenju portparolke Evropske komisije izdatom u Briselu.

Istakla je da EU pažljivo prati dešavanja na severu Kosova koja su u vezi s posetama srpskih političara pred predsedničke izbore u Srbiji, zakazane za nedelju.

„Pozdravljamo takve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu. Istovremeno, žalimo zbog poseta koje su bile planirane u okvirima ovih sporazuma, ali koje se nisu ostvarile”, poručila je Kocijančičeva.

Tek posle reakcije Brisela oglasio se kosovski presednik Hašim Tači, koji je ocenio da su blokade puteva neprihvatljive. On je za prištinski portal „Ekspres” rekao da „sloboda kretanja, sloboda političkih stavove i sloboda govora pripadaju svima i nikome neće biti dozvoljeno da ta prava ugrožava”.

Potpredsednik SNS-a Đurić smatra, pak, da su blokade u južnoj pokrajini sinhronizovana i organizovana akcija, koja predstavlja napad na slobodu kretanja Srba.

„To je i napad na njihovo pravo da biraju, zbog toga što se očigledno pojedine političke poglavice u Prištini plaše izbora snažnog predsednika Srbije, koji je u stanju i da okupi celu Srbiju i da podigne na noge institucije države Srbije, njene odbrambene sposobnosti, njen ugled u svetu, njenu ekonomiju. Sve to ne odgovara pojedinim političkim krugovima u Prištini, koji na ovaj način zapravo pokazuju da su u strahu od podrške koju Vučić uživa kod srpskog naroda na KiM. Vidimo da institucije u pokrajini nisu funkcionalne, jer na tim barikadama nismo videli nijednog policajca koji bi omogućio građanima da prođu”, rekao je Đurić.

(Foto Tanjug/N.R.)

 

Đurić: Narod se ne može vezati lancima

Uprkos blokadama, u Leposaviću je ipak održan miting u Sportskoj hali, u kojoj se okupilo više hiljada građana, a ispred hale je ostalo nekoliko stotina ljudi.

Potpredsednik SNS-a Marko Đurić rekao je da se narod ne može vezati lancima i da je „Aleksandar Vučić dorastao, snažan, jak i pametan, spreman da nas vodi, nikada nije popustio, niti dozvolio da se ukinu naše institucije”.

„Aleksandar Vučić, koji je u briselskim kazamatima više od 60 puta išao da se bori, nije dozvolio da se ruši naša kulturna baština, da se ukinu naše institucije”, kazao je Đurić, burno pozdravljen ovacijama više hiljada Srba sa Kosmeta.

Sa bine se obratio i Nikola Selaković, koji je oštro osudio zabranu dolaska Srbima južno od Ibra, koji je trebalo da prisustvuju mitingu, a onda pozvao Srbe da izađu 2. aprila i daju glas Vučiću, koji je „prvi u poslednjih 27 godina uspeo da okupi sve stranke koje znaju šta je država, koji je znao da zbije redove kad je najteže, koji zna šta je Miloševa politika i kada znaš kad ćeš da prećutiš i ne odgovoriš na provokacije”.

 

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja