nedelja, 24.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 30.03.2017. u 11:50 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Rotkvice smanjuju holesterol i masnoće

Pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica u želucu i crevima
Ротквице су одличан извор витамина Це (Пиксабеј)

Latinsko ime Raphanus sativus mnogima ne znači mnogo, ali malo ko nije čuo i probao rotkvice. Prolećno povrće crvenih plodova raste u vezicama zajedno s lišćem i tako se prodaje na pijacama i u supermarketima. Pretpostavlja se da potiče iz južne Azije i da mu je predak divlja vrsta Raphanus raphanistrum, sa obala Sredozemlja.

Rotkvica je jedna od retkih biljaka koja nakon samo 20 do 30 dana od sejanja daje jedar, ukusan, sočan i hrskav plod, tačnije – jestivi koren.

Dobre za salatu
Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama. Ukoliko se seku, ne bi trebalo dugo da stoje jer se tako gube vitamini i aroma. Ako su ljutkaste treba ih iseći, posoliti i politi maslinovim uljem.

Po biohemijskom sastavu slična je crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše se vari. Energetska vrednost rotkvice je veoma skromna, samo 16 kalorija na 100 grama, od čega na vodu otpada 95,27 odsto, na ugljene hidrate 3,40 posto, dok belančevina i masti gotovo da nema.

Rotkvica je odličan izvor vitamina Ce, dok su drugi vitamini prisutni samo u tragovima. Njen sadržaj vitamina Ce zadovoljava 31,25 odsto preporučenih dnevnih potreba, a poznata je i njena značajna uloga u metabolizmu, uticaj u formiranju kolagena, održavanju desnih zdravima, apsorpciji gvožđa, celokupnom poboljšavanju imunološkog sistema…

Rotkvice sadrže razne minerale: kalcijum (25 miligrama), fosfor (20 mg), kalijum (233 mg), gvožđe (0,34 mg). Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma. Povrće ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra se da on ima povoljan uticaj na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intenzitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom.

Rotkvica je dobra kao borac protiv bakterija i gljivica u želucu i crevima, kod nadutosti, proliva i zatvora, jer postiče peristaltiku creva i lučenje probavnih sokova. Smanjuje nivo holesterola i masnoća u krvi, rastvara sluz kod prehlade i kašlja, dobra je za nervni sistem. Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Komеntari0
68c36
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja