petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 06.04.2017. u 12:45 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Zelena salata umiruje

Lisnato, zeljasto povrće bogato kalijumom poboljšava metabolizam, zdravlje bubrega i rad srca
Данас је могуће бирати између стотину врста салате које су на располагању током читаве године (Фото Д. Јевремовић)

Zelena salata pripada grupi lisnatog i zeljastog povrća. Male je energetske vrednosti jer u 100 grama jestivog dela ima 15 kalorija pa zbog toga predstavlja omiljenu hranu kod osoba koji žele da se reše suvišnih kilograma.

Ima osvežavajući ukus i brzo i lako se vari. Sadrži 90 grama vode, 1,2 grama proteina, 0,2 grama masti i 2,4 grama ugljenih hidrata. Bogata je mineralima: kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, natrijumom, gvožđem i, u tragovima, bakrom. Spoljni listovi sadrže 50 odsto vitamina (provitamina A, vitamin Ce, vitamine Be1, Be2, Be6).

Visoki nivo kalijuma u zelenoj salati doprinosi boljem funkcionisanju metabolizma, lakšem održavanju odgovarajuće ravnoteže vode u organizmu, zdravlju bubrega, srca i boljem funkcionisanju elektrolita u organizmu.

Postoji mnogo vrsta zelene salate, iz nekoliko različitih familija: endevija eskariol (žuta), radič glavičasti, ledenko, grejt lejk, ledena salata, rimska, zimska… Danas je moguće birati između stotinu različitih vrsta salate koje su ljudima na raspolaganju tokom čitave godine, jer se uzgaja u plastenicima.

Zelena salata se smatra „sredstvom za umirenje” jer sadrži laktuin koji je po svom umirujućem dejstvu sličan opijumu. Nosilac lekovitih svojstava zelene salate je laktukarijum koji deluje trojako: analgetičko, sedativno (smanjuje nervnu razdražljivost) i hipnotično (izaziva san). Zelena salata je još značajna po svom diuretičnom i spazmolitičkom dejstvu. Ne sadrži zasićene masti, dakle ni holesterol niti soli.

Najčešće se konzumira sirova, u svom prirodnom stanju, i bez ikakvih dodataka. Kao takva, zelena salata je postala nezamenljivi sastojak u salatama, raznim supama, sendvičima i ostalim jelima. U mnogim zemljama sveta koren zelene salate se smatra jednako važnim i korisnim kao i njeni listovi.

Komеntari1
c2b85
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

bice veselo
tesko da je ovo blizu naucnog utemeljenja...najedem se salate ,pa mi se odmah krece,dobijem neku energiju za setnju...I na Zelenom vencu, ljudi sve vise traze salatu!!!U pravu je bio Karic, kada je kao Kolumbo otkrio salatu...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja